Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

IFAB spremenila pravilo nenamernega igranja z roko

Mednarodni odbor za nogometna pravila se je za prilagoditev odločil zaradi nedosledne uporabne zakona.
Na tekmi med Fulhamom in Tottenhamom je glavni sodnik David Coote razveljavil zadetek Josha Maje zaradi igranja z roko. FOTO: Clive Rose/Reuters
Na tekmi med Fulhamom in Tottenhamom je glavni sodnik David Coote razveljavil zadetek Josha Maje zaradi igranja z roko. FOTO: Clive Rose/Reuters
M.Ž., STA
6. 3. 2021 | 10:16
1:48
Mednarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) je na petkovi 135. redni letni skupščini nekoliko spremenil pravila pri igranju z roko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremenili so pravilo, da nenamerno igranje z roko bodisi pred zadetkom ali pred priložnostjo za zadetek ni več kršitev, je sporočil IFAB, ki je obravnaval še nekatera druga pravila pri igranju z roko.

Sprememba pravila je prišla le dan po dogodku na tekmi med Fulhamom in Tottenhamom (0:1) v angleškem prvenstvu. Sodniki so namreč razveljavili gol Josha Maje (Fulham), potem ko je njegov soigralec predhodno nenamerno igral z roko.


Razlaga incidentov ni bila dosledna


Sodniki bodo morali po zadnji objavi za javnost po lastni presoji analizirati položaj roke ob dotiku z žogo, kar pomeni nekaj več svobode pri odločanju.

»Ker razlaga incidentov zaradi nepravilne uporabe zakona ni bila vedno dosledna, so člani potrdili, da ni vsak dotik žoge z igralčevo roko takojšnja kršitev pravil,« so zapisali v izjavi.

Eden ključnih sporov pri igranju z roko v zadnjih sezonah je bil, kaj sploh predstavlja nenaraven položaj igralčeve roke, ko jo žoga zadane.

»Šteje se, da je igralec svoje telo nenaravno povečal, če položaj njegove roke ni posledica gibanja igralčevega telesa v specifičnem trenutku nogometne igre,« so še dodali.

Sklepe so sprejeli po letni skupščini Ifaba, ki so jo v petek organizirali prek videokonference.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine