Ilija Stolica se je odrekel Andreju Vombergarju

Olimpija v Stožicah (20) proti Qarabagu polna optimizma začenja drugi naskok na ligo prvakov
Fotografija: Novi trener Olimpije Ilija Stolica (v sredini) pravi, da ima v rokah moštvo za velike stvari, ki bi jih utegnil pisati tudi v minuli sezoni eden vidnejših igralcev Issah Abass. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
Novi trener Olimpije Ilija Stolica (v sredini) pravi, da ima v rokah moštvo za velike stvari, ki bi jih utegnil pisati tudi v minuli sezoni eden vidnejših igralcev Issah Abass. Foto Roman Šipić

Kaj zmore nova ali prenovljena Olimpija? To je tako rekoč edino vprašanje pred današnjo prvo tekmo 1. kola kvalifikacij za ligo prvakov proti azerbajdžanskemu prvaku Qarabagu, ki bo imel v Stožicah vlogo velikega favorita. Zeleno-beli na čelu z novim trenerjem Ilijo Stolico bodo pot proti evropski senzaciji začeli ob 20. uri.

Termin prve tekme je že sprožil pomisleke o tem, kaj zmore administracija zeleno-belih, ki se prav tako sooča z gostim prometom odhodov in prihodov kot člansko moštvo. Krivci za nezmožnost spremembe termina tekme, ki je bil določen ob žrebu parov, naj bi bili Azerbajdžanci, ker se niso strinjali z začetkom ob 18. uri, kar bi ustrezalo tudi eni od komercialnih televizij. Ta zdaj tekme ne bo prenašala.

V nasprotju z logistično zmešnjavo je bil prvi odziv o prodaji vstopnic za današnji dvoboj presenetljiv, saj je včeraj do poldneva že pošlo 4000 vstopnic. Veliko, glede na izjemen polfinalni spektakel svetovnega prvenstva v Rusiji, ko se bosta ob isti uri pomerila Hrvaška in Anglija. Če se bo v zadnjem trenutku premislilo še več navijačev, potem bodo nogometaši dobili dobrodošlico, kakršno so si lahko samo želeli, za strokovni štab pa bo opozorilna, da druge ali tretje priložnosti ne bo več.


Moštvo ima značaj za velike stvari


Olimpijino evropsko poglavje pod vladavino predsednika Milana Mandarića je zavito v črnino. Pred dvema letoma se je prvi poskus preboja iz 1. kola kvalifikacij za ligo prvakov nesrečno izšel s slovesom zaradi gola manj v gosteh. Srečnejši je bil slovaški Trenčin, ki je v Stožicah zmagal s 4:3, doma pa izgubil z 2:3. Bolj bolečo zaušnico ali kar nokavt je lansko leto zadala finska Vaasa. Obe tekmi je dobila z 1:0.

Navkljub kratkemu obdobju za uigravanje prenovljenega moštva med zeleno-belimi prevladuje optimizem. Trener Stolica je v svojem všečnem govorniškem slogu napovedal takole: »Naš uspeh ne bo pozitivno presenečenje, marveč razlog za veselje.« Bo veselje tudi ob (sanjskih) 0:0, kar bi še dajalo veliko upanja za povratni dvoboj naslednjo sredo v Bakuju? Naslednik Igorja Bišćana je poudaril, da je navkljub odhodom dela pomembnih igralcev moštvo ohranilo značaj. »Z naslovom je potrdilo, da je zrelo za velike stvari. Lahko igra na različne načine, šteje pa le zmaga. Meni je pomembno, na kakšen način pelje pot do zmage. Vemo, kakšno je naše izhodišče. Izgubili smo nekaj igralcev, ni bilo časa za uigravanje in uveljavitev zamisli, a vseeno gremo v pravo smer. V nogometu gre za vzporedne procese. Eno je ustvarjanje moštva, drugo igre,« je nizal modrosti trener, ki je zagotovil, da Qarabag ne bo neznanka in da je ta ohranil svoje odlike, čeprav je prav tako veliko spremenil moštvo.

Kapetan Branko Ilić je delil trenerjev optimizem. »Občutki so odlični, moštvo je sprejelo trenerja, on igralce. Zelo pomembno je, da se ukvarjamo s seboj, manj z drugimi,« je dejal Ilić in potegnil primerjavo z lanskim letom v tem obdobju: »Podobno je. Tudi lani smo imeli na voljo malo časa in prišlo je veliko novih igralcev.«


Andrej Vombergar brez Evrope


Olimpija in Stolica se podajata v novo avanturo. »Pokazala bo, kako naprej,« je dejal trener. Igralske spremembe, nov trener, kratko obdobje za priprave, malo pripravljalnih tekem ... so slaba popotnica, tako kot seznam prijavljenih igralcev za 1. kolo kvalifikacij za LP. Na njem presenetljivo ni enega od junakov šampionskega naslova, zaradi katerega Olimpija sploh ima priložnost, da igra v kvalifikacijah za LP, Andreja Vombergarja. Tudi prvi novinec Andrija Kaluđerović še ne bo videl Evrope v Olimpijinem dresu. Vprašanje, če bo sploh ostal v Ljubljani. Med napadalci je edini klasični z viškom centimetrov komaj 18-letni Haris Kadrić (190 cm). Stolica o rezultatskih željah in taktičnih različicah ni želel govoriti, o enajsterici še manj, napovedal pa je, da bo pogosto menjal igralce in da bodo imeli dovolj priložnosti vsi. In še. »Ne bojim se pritiska, ker je to zame predvsem izziv,« je bil samozavesten 39-letni Srb.

Olimpija je uigravala taktično postavitev 4-3-3. »Po tem, kar smo trenirali in kako naj bi igrali, mi je takšna postavitev pisana na kožo,« je bil zadovoljen Mariborčan Matic Črnic, ki pa se nocoj morda tudi še ne bo znojil na igrišču.

Komentarji: