Konec tedna bodo oživeli štirje Slovenci v ameriški MLS

Ameriško nogometno prvenstvo je vse bolj priljubljeno, v njem tudi Robert Berić, Aljaž Struna, Aljaž Ivačič in Žan Kolmanič.
Fotografija: Napadalec Robert Berić se je močno uveljavil v ameriškem prvenstvu. FOTO: Chicago Fire
Odpri galerijo
Napadalec Robert Berić se je močno uveljavil v ameriškem prvenstvu. FOTO: Chicago Fire

Konec tedna bo zaživela nova sezona severnoameriške nogometne lige MLS. V njej bodo tudi štirje Slovenci, Aljaž Ivačič pri Portlandu, Aljaž Struna pri Montrealu, Robert Berić pri Chicagu ter Žan Kolmanič pri novincu Austinu. Slednji ima v svoji lastniški shemi znano ime, oskarjevca Matthewa McConaugheya, ki je pred sezono previdno optimističen.

Hollywoodski zvezdnik je manjšinski lastnik v klubu iz Teksasa, ki je pred kratkim iz Maribora pripeljal bočnega branilca Žana Kolmaniča. V klubu ne želi biti le nekakšna maskota. »Vedno sem sanjal o tem, da bi pomagal graditi moštvo. Vedno sem študiral izjemne organizacije, ki so bile dolgo uspešne, na primer Novo Zelandijo v ragbiju ali New England Patriots v ameriškem nogometu,« je razmišljal 51-letni igralec.


»Austin je bil nogometno mesto še pred našim klubom«


Austin FC so ustanovili leta 2018, po novem bo igral na novem štadionu z 20.500 sedišči. Franšiza iz najhitreje rastočega velikega ameriškega mesta je že prodala vseh 15.500 sezonskih vstopnic, še 15.000 pa jih je na čakalnem seznamu. »Austin je bil nogometno mesto še pred našim klubom,« je dejal McConaughey in dodal, da je Austin zelo raznoliko mesto. »Nogomet je globalna igra, v našem mestu so ljudje z vsega sveta, ampak v njem niso imeli ekipe, za katero bi navijali. Zato je bil čas zanjo,« je dodal zvezdnik.

Nekdanji Mariborčan Žan Kolmanič je zadnji slovenski legionar, ki je odšel igrat noogmet v ZDA. FOTO: Tadej Regent
Nekdanji Mariborčan Žan Kolmanič je zadnji slovenski legionar, ki je odšel igrat noogmet v ZDA. FOTO: Tadej Regent


Austin bo sezono začel v noči na nedeljo z gostovanjem pri Los Angelesu FC. »Kako uspešni smo lahko v prvem letu? Bomo videli. Toda kluba nismo zgradili v enem dnevu. Ne bomo le neka modna muha,« je še poudaril McConaughey. Strunov Montreal bo sezono začel v soboto s tekmo proti Torontu, Berićev Chicago bo v noči na nedeljo gostil nekdanji klub Antonia Delamee Mlinarja New England, Ivačičev Portland pa bo dan zatem gostoval v Vancouvru.

Na uradni spletni strani lige največ možnosti za naslov prvaka dajejo branilcu naslova Columbusu, sledijo pa LAFC, Portland, Philadelphia in Minnesota.

Preberite še:

Komentarji: