Kvalifikacije za EL: Olimpija z remijem zaključila evropsko pot

Nogometaši Olimpije so v Trnavi remizirali z 1:1 in ostali pred vrati evropske lige.
Fotografija: Olimpija v Trnavi lovi zaostanek dveh zadetkov s prve tekme. FOTO: SPS/NK Olimpija Ljubljana
Odpri galerijo
Olimpija v Trnavi lovi zaostanek dveh zadetkov s prve tekme. FOTO: SPS/NK Olimpija Ljubljana

Zaostanek dveh zadetkov s prve tekme v Stožicah je bil preveč, da bi Olimpija zmogla preobrat v Trnavi, kjer je s Spartakom remizirala z 1:1. Zmaji so bili vnovič boljši nasprotniki in več poizkušali, a so mrežo razpoloženega vratarja Chudyja zadeli le enkrat. 
 
Spartak je bil uspešen s prvim strelom v okvir vrat, ko je vratarja Ivačiča s strelom z glavo presenetil kapetan Godal. Olimpija se ni predala, pred koncem prvega polčasa je izenačil Nik Kapun in nekaj upanja za Olimpijo je še ostalo. Ljubljančani so napadali, poizkušali s prostih strelov, najbližje drugemu zadetku je bil Dino Štiglec, ki je dobro meril z okrog 20 metrov, a je Chudy žogo uspel odbiti, ob koncu tekme pa je imel tudi Spartak nekaj priložnosti, da doseže drugi zadetek.
 
Končalo se je z 1:1 in velika priložnsot Olimpije, da se uvrsti v redni del evropske lige, je splavala po vodi. Spartak je bil zagotovo premagljiv nasprotnik, a so zmaji naredili preveč napak, da bi evropsko pot nadaljevali tudi jeseni. Zdaj jim ostane boj na dveh domačih frontah, v državnem prvenstvu za Mariborom zaostajajo že za šest točk in novega trenerja Zorana Barišića čaka veliko dela. 

Safet Hadžić, trener Olimpije: "Čestitam Spartaku in mu želim srečo v skupini. Kar se tiče današnje tekme: vedeli smo, da bo takšna. Morali smo pritisniti in iskati zmago. Imeli smo nekaj priložnosti, nismo zadeli, tako da je Trnava na koncu zasluženo šla naprej."

POTEK TEKME

Olimpija je bila v prvih desetih minutah spet boljši tekmec na igrišču, Spartak praktično ni bil pri žogi, nato pa je v 12. minuti po predložku z desne strani z glavo Ivačiča presenetil Boris Godal. Z dobrih 10 metrov je streljal z glavo in s strelom z visokim lokom premagal ljubljanskega vratarja, ki je s pogledom le pospremil žogo in jo pobral iz svoje mreže. Olimpija zdaj za napredovanje potrebuje tri zadetke.

Zmaji so bili prvič nevarni v 23. minuti, ko je s prostega strela z okrog 25 metrov streljal Rok Kronaveter, vratar Chudy pa se je moral precej potruditi, da je žogo odbil v kot in ostalo je pri 1:0. Olimpija se je vrnila med žive v 42. minuti, akcijo je začel Dino Štiglec na levi strani, podal je žogo v prostor do Boatenga, ta pa jo je lepo podal do Nika Kapuna, ki je rutinirano zadel s strelom po tleh v daljši vratarjev kot. Olimpija spet potrebuje dva zadetka za napredovanje, v drugem polčasu lahko pričakujemo popolno ofenzivo Ljubljančanov, ki so tudi na povratni tekmi nekoliko boljši nasprotnik. 

Na začetu drugega polčasa je prvi zapretil Boateng, ki je bil v protinapadu hitrejši od branilcev Spartaka, a je bil na koncu pred vrati nekoliko nespreten in drugega zadetka Olimpije ni bilo, tudi prosti strel Kronavetra je končal v živem zidu. Slovaki so že začeli zavlačevati in ob najmanjšem kontaktu na tleh kradejo sekunde, zmaji pa so vse bolj živčni, do konca je še pol ure in sodnikov podaljšek. 

Spartak tako kot na prvi tekmi igra zelo ostro, najhuje jo je v 62. minuti skupil Abass, nanj je grdo naletel Bakoš in Ganec je za nekaj sekund celo izgubil zavest, italijanski sodnik Banti pa ni pokazal kartona. Olimpija je bila v 72. minuti zelo blizu drugemu zadetku, Dino Štiglec je nevarno sprožil, Chudy pa je žogo ravno toliko uspel odbiti, da je zletela v kot. V 80. minuti je imel Kronaveter nov prosti strel iz ugodnega položaja, a je žoga zletela prek vrat in napredovanje Olimpije je vse manj verjetno. 

V 88. minuti je imel na robu kazenskega prostora prosti strel na voljo še Goran Brkić, a je tudi on meril preko vrat. Redni del se izteka, Olimpija pa še vedno potrebuje dva zadetka. 

Spartak Trnava : Olimpija 1:1 (1:1)  2:0*
Godal 12; Kapun 42.

*rezultat prve tekme

Komentarji: