Matjaž Kek bo izkupiček ocenjeval po koncu kvalifikacij

Selektorja Slovenije skrbi slaba telesna pripravljenost nekaterih igralcev. Zadovoljen je bil z zadnjimi dvajsetimi minutami. V Rigi le o zmagi.
Fotografija: Josip Ilićić (levo) ni bil kos zahtevni in odgovorni nalogi tudi zaradi slabega večera repezentančnih kolegov. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Josip Ilićić (levo) ni bil kos zahtevni in odgovorni nalogi tudi zaradi slabega večera repezentančnih kolegov. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

Kaj drugega kot kislih obrazov v slovenski nogometni reprezentanci ni bilo pričakovati po prvem kvalifikacijskem porazu za evropsko prvenstvo prihodnje leto. Avstrija je bila v Celovcu boljša z 1:0, Slovenija preslaba, da bi lahko upala na kaj več. Vsaj na točko, ki bi bila vendarle sprejemljiva ne glede na predstavo, o kateri ne kaže veliko izgubljati besed.
Selektor Matjaž Kek je poskušal dajati vtis, da vse še ni izgubljeno.

Oceno pa je začel z naslednjimi besedami. »Avstriji čestitam za zmago. Predvsem v prvem polčasu je bila boljša. Ko smo se rešili pritiska in vzpostavili ravnotežje, smo prejeli gol. Nam pritisk ni prinesel izenačenja. Avstrija je zasluženo zmagala.«

Matjaž Kek bo imel še vrh glave dela, da bo ustvaril reprezentanco po svoji meri. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Matjaž Kek bo imel še vrh glave dela, da bo ustvaril reprezentanco po svoji meri. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Zakaj igra ni stekla, zakaj je bila Slovenija v napadu brezzoba, vprašanj je bilo preveč. Morda zavzetost ni bila na ustrezni ravni.

»Ne, o pristopu ne morem govoriti, lahko le o igri. Naredili smo preveč napak pri podajah, zaradi česar so tekmeci prihajali na našo zadnjo linijo. Vedeli smo, kakšne so odlike Davida Alabe, priložnosti pa so si ustvarjali skozi sredino in po naših napakah. Bili smo preveč pasivni, preslabi v dvobojih, pri drugi žogi. Avstrijci so bili močnejši, hitrejši in agresivnejši,« je selektor odkrito izpostavil slabosti. Več kot očitno je bilo, da so našega najustvarjalnejšega igralca Josipa Iličića tekmeci odrezali od igre.


Iličić ni dobival žoge


»Težava je, da je moral Iličič pregloboko prihajati po žogo. Avstrijci so visoko stiskali in iz vsake naše izgubljene žoge so prišli v nevarne položaje. Jojo je postajal nervozen, ker žoga ni prišla do njega in ko je ne dobi, se nervoza stopnjuje. Zaradi tega izgublja zbranost, Ko smo zadnjih 20 minut pritisnili, sestavili več podaj in ko je Jojo pravočasno sprejel žogo in bliže tekmečevim vratom, je bil tudi on nevarnejši, boljši,« je Kek pojasnil, zakaj ni bilo moč videti Iličića, kakršnega smo pričakovali.
Selektor je še poudaril, da ne želi govoriti o posameznikih, ne v dobrem ne v slabem, a dodal, da so lahko videli vrhunskega igralca. Jana Oblaka!

»Da se ne bi tu spraševali, kje igra,« je ponagajal domačim poznavalcem, ki pa se niso prav veliko zmenili za njegove ocene.

Po Kekovi oceni je bilo obetavnih zadnjih 20 minut, ko je v igro vstopil debitant Denis Popović.

»Pridobili smo v igri podaj, tudi agresivnejši smo bili,« je dejal in pojasnil, da Benjamin Verbič in Rene Krhin nista bila nared za tekmo. »Nočem govoriti o tistih, ki jih ni. Da, lahko govorim tudi o tem, da nimamo dovolj znanja, ampak to se da nadomesti z močno voljo, odločnostjo, agresivnostjo. Prepričan sem, da bomo iz tekme v tekmo, če bodo igralci zadržali voljni moment. Vztrajal bom pri tem,« je ostal optimist Kek in pogled usmeril v ponedeljek, v dvoboj z Latvijo.

Jaka Bijol ni izkoristil svoje priložnosti. FOTO: Roman Šipić/Delo
Jaka Bijol ni izkoristil svoje priložnosti. FOTO: Roman Šipić/Delo


»To je tekma, ki jo moramo zmagati. Ni druge. Zato me zdaj ne zanima uvrstitev na lestvici ali naš izkupiček. Šteje le to, kje bomo na koncu. Da nam manjka kakšna točka, drži, toda treba je biti objektiven in samokritičen. Ne bom iskal alibijev, izgubili smo, z menoj na čelu. Le ko smo skupaj, lahko največ damo od sebe. Vidno je, da bo treba urediti tudi 'glave'. O tem se bomo pogovorili,« je bil spretno spravljiv, a tudi dovolj odkrit Kek, ki je za konec težkega srca priznal, da nekaj naših igralcev v tem obdobju ni ustrezno telesno pripravljenih.

Komentarji: