Messi bo prizanesel le Handanoviću, Oblaku najbrž ne

Derbi današnjega večera lige prvakov bo v Barceloni, spektakularni večer pričakujejo tudi v Dortmundu in Parizu. Inter na Camp Nou po tri točke.
Fotografija: Samir Handanović bo moral drevi pokazati veliko svojega znanja.
Odpri galerijo
Samir Handanović bo moral drevi pokazati veliko svojega znanja.

Ljubljana – Bo Inter prvič po 48 letih zmagal na gostovanju v Barceloni? To napovedujejo v taboru milanskega kluba, v katerem optimistično pričakujejo dvojček tekem s favoritom lige prvakov. Katalonci bodo igrali brez prvega solista v svojem orkestru Lionela Messija, vse bolj samozavesten je njegov rojak Mauro Icardi, ki je v soboto odločil milanski derbi.

Današnji spored v ligi prvakov.
Današnji spored v ligi prvakov.


Barcelona in Inter sodita med klasične nogometne velikane, klube z najbogatejšo tradicijo in med gigante v ligi prvakov. Drevi na igrišču res ne bo Messija, Inter ne premore zvezdniških imen kot v 90. letih prejšnjega stoletja, toda navijači bi težko zahtevali več, kot bi lahko dobili nocoj. Katalonska os Coutinho-Suarez in odlično vodena zasedba iz Milana ponujata dovolj tudi za najzahtevnejše poznavalce.



Drevi bodo pod drobnogledom tri tekme. V Dortmundu se bosta sešla brezhibno delujoča zasedba Borussie in madridski Atletico, to bo derbi za prvo mesto v skupini A. Tudi v Parizu bi lahko »pokalo«, ko se bosta merila PSG in Napoli; zvezdniški kolektiv Parižanov in pragmatični tekmec pod vodstvom njihovega nekdanjega trenerja Carla Ancelottija sta jamstvo za spektakularen večer na Parku princev. Najbolj kakovostna tekma se kljub vsemu obeta na štadionu Camp Nou.


Inter zmagal le leta 1970


Brazilec Neymar je nekoč pomagal Barceloni, drevi bo Parizu.
Brazilec Neymar je nekoč pomagal Barceloni, drevi bo Parizu.


Barça in Inter sta na vrhu skupine B s šestimi točkami, Tottenham in PSV sta brez točke na dnu. Toda »paketna« 3. in 4. kolo lige prvakov tipično ponujata možnosti za večje zasuke. Tudi v omenjenem kvartetu se lahko zaplete, če bi Tottenham dvakrat premagal Nizozemce … Vse oči bodo uprte v Katalonijo, največji štadion v ligi prvakov bi lahko gostil uspešnico večera. Kluba sta doslej spisala več epskih tekem, od prve v nekdanjem pokalu velesejemskih mest (poznejšem pokalu Uefa in danes evropski ligi), ko je bila Barcelona boljša s 4:2 in 4:0 – v istem pokalu je Inter leta 1970 edinkrat zmagal v Barceloni –, do zadnje iz leta 2010, ki sodi med najslajše zmage Joseja Mourinha. Inter je v polfinalu lige prvakov premagal eno najmočnejših ekip v zgodovini nogometne igre, ki je tedaj delovala na pogon Xavija, Inieste in Messija ter jo je vodil Pep Guardiola.

Inter je opravil generalko za nocojšnji derbi z oceno 5, Barcelona -5. Katalonci so resda dobili derbi s Sevillo, toda pri tem izgubili Messija, ki bo zaradi poškodbe roke izpustil šest tekem – Inter, Real Madrid, Leonesa, Rayo, Inter in Betis – ter se poskušal v novembrskem reprezentančnem premoru pripraviti za napad na Jana Oblaka in Atletico (24. 11. v Madridu). Messi si je »vzel« odmor ob nepravem trenutku; Barcelona je dobila le dve od zadnjih šestih tekem. Inter – obratno – deluje šampionsko, v sobotnem derbiju z Milanom je vknjižil sedmo zaporedno zmago.

Mauro Icardi: »Škoda, da Leo ne more igrati, saj se vselej rad merim z najboljšimi in Messi je najboljši na svetu.«
Mauro Icardi: »Škoda, da Leo ne more igrati, saj se vselej rad merim z najboljšimi in Messi je najboljši na svetu.«


Med zadnjo dolgotrajno poškodbo slovitega Argentinca (sezona 2015/16) je blestel Brazilec Neymar, danes bi morala prevzeti odgovornost in napasti vratarja Samirja Handanovića Neymarjev rojak Coutinho in še tretji južnoameriški sosed, Urugvajec Luis Suarez. Barçin trener Ernesto Valverde razmišlja tudi o prehodu sistema igre s stereotipnih katalonskih 4-3-3 (Dembele) na 4-4-2 (Vidal).

»Škoda, da Leo ne more igrati, saj se vselej rad merim z najboljšimi in Messi je najboljši na svetu. Poškodbe so resda sestavni del nogometne zgodbe. Brez Messija je Barcelona močno oslabljena, zato bomo to poskušali unovčiti in zmagati. Premoremo dovolj kakovosti in znanja, da se lahko merimo z vsako ekipo na svetu,« je prepričan Icardi, odlični napadalec z odškodninsko klavzulo 110 milijonov evrov, zato vodilni v klubu upravičeno negotovo pričakujejo poletni prestopni rok.

Preberite še:

Komentarji: