Mundialski spektakel v pozabo, sledijo bitke za še večje nagrade

Klubi iz petih najmočnejših prvenstev v Evropi odšteli za nakupe novih nogometašev že tri milijarde evrov.
Fotografija: Ante Rebić in Ivan Perišić sta opozorila nase najbogatejše nogometne klube v Evropi.
Odpri galerijo
Ante Rebić in Ivan Perišić sta opozorila nase najbogatejše nogometne klube v Evropi.

Težko je verjeti, da bodo igrali nogomet tudi po koncu svetovnega prvenstva v Rusiji … Nove fronte niso odprli le slovenski klubi v evropskih pokalih, z nogo in pol so zakorakali na igrišče v nekaterih državnih prvenstvih po Evropi – tudi v Sloveniji.

Slovenci, Poljaki, Madžari in Slovaki bodo krenili v klubsko sezono 2018/19 ta konec tedna, naslednji teden jim bodo sledili še v državnih prvenstvih Hrvaške, Avstrije in Rusije. Najbogatejše nogometno tekmovanje na svetu – angleška premier league – bo pozdravilo svoje privržence 10. avgusta, tik pred zborom reprezentanc za krstni nastop v Uefini ligi narodov bodo kot zadnji razkrili karte v Nemčiji (24. avgusta).

Eden Hazard bi lahko postal kralj letošnjega prestopnega roka, če bo res zapustil Chelsea.
Eden Hazard bi lahko postal kralj letošnjega prestopnega roka, če bo res zapustil Chelsea.


Zapravili že tri milijarde


Začetek druge polovice sedmega meseca je najlepši dokaz za to, kako hitro gredo v nogometu v pozabo tudi najbolj odmevni zgodovinski dosežki – le nekaj dni po koncu 21. mundiala v Rusiji žanjejo pozornost nogometne družine novi izzivi, ki zadevajo najboljše klube in njihove priprave na novo sezono.V nogometu se vse odvija s hitrostjo 300.000 km/s – danes si, jutri te ni več. Tega se še kako dobro zavedajo tudi najbogatejši na stari celini. Logično je, da Real Madrid, Barcelona, Bayern, PSG, Juventus in angleška falanga pred sleherno sezono dodatno zaostrijo konkurenco v moštvu, le tako ohranjajo zbrane misli svojih prvih zvezdnikov. In tudi letošnje poletje bo podobno – do včerajšnjega večera so klubi iz petih najmočnejših prvenstev na stari celini odšteli na za nakupe novih nogometašev okrogle tri milijarde evrov. Rekord si lasti Kylian Mbappe, za katerega je moral PSG odšteti Monacu 180 milijonov evrov šele v tem prestopnem roku, saj je bil prej zgolj posojen Parižanom, sledi Cristiano Ronaldo (105), ki je odšel iz Madrida v Torino, belo Realovo majico je ozaljšal s črnim odtenkom Juventusa …


Za Alissona 75 milijonov


Posebno zgodbo predstavlja Liverpool, ki je zasnoval najvišje cilje s temeljito prenovo ekipe. V teh dneh naj bi odštel 75 milijonov evrov za Rominega vratarja Alissona, za katerega so Rimljani plačali 7,5 milijona Internacionalu … Brazilec je postal rimska številka ena šele lani, ko je odšel v Torino Wojciech Szczesny … Alisson je četrta odmevna okrepitev »rdečih« s tribune Kop, potem ko je trener Jürgen Klopp že angažiral Nabyja Keitaja iz Leipziga in Fabinha iz Monaca (za vsakega je plačal po 50 milijonov) ter Xherdana Shaqirija iz Stoke Cityja (16 mio €). Liverpoolovih 75 milijonov evrov predstavlja rekordno odškodnino za nakup vratarja – doslej je bila v rokah Juventusa, ki je leta 2001 plačal Parmi 53 milijonov evrov za Gianluigija Buffona.

Kylian Mbappe je julija formalno prestopil v PSG, saj je eno sezono igral v Parizu kot posojeni nogometaš Monaca.
Kylian Mbappe je julija formalno prestopil v PSG, saj je eno sezono igral v Parizu kot posojeni nogometaš Monaca.


Mundial bo šel torej hitro v pozabo, ne nazadnje samo angleška premier league v eni sezoni iztrži s prodajo TV pravic toliko, kot je Fifa za celotno rusko štiriletko 2014-2018, šest milijard evrov … Junaki mundiala bodo v prihodnjih tednih resda zasedali največ medijskega prostora – Juventus denimo želi na vsak način angažirati ruskega aduta Aleksandra Golovina, Napoli želi pripeljati mehiškega vratarja Ochoo, Milan francoskega napadalca Olivierja Girouda, Chelsea naj bi kupil Gonzala Higuaina, saj naj bi odšel (še) na bolje Eden Hazard, tudi veteran Diego Godin bi lahko končal šestletno obdobje v majici Atletica in se odpravil proti Torinu …


Od 1. SNL do lige prvakov


Vsekakor se obeta dolgo in živahno poletje, uvodno ogrevanje v Sloveniji in nekaterih drugih državah pa bo kar pravšnje ogrevanje za spektakularna prvenstva, ki bodo vnovič oživela avgusta. Kaj bo šele sledilo 18. septembra, ko bo Uefa odprla prenovljeno ligo prvakov, ki še nikdar doslej ni bila tako močna, kot bo letos?

Portugalski as Cristiano Ronaldo ostaja prvi zvezdnik poletnega prestopnega roka.
Portugalski as Cristiano Ronaldo ostaja prvi zvezdnik poletnega prestopnega roka.

Komentarji: