Nič več podob »vročih navijačic«

Problem svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji je neprimerno prikazovanje žensk med televizijski prenosi.
Fotografija: Protesters of the ResistGag movement stage a protest in Helsinki, Finland on July 16, 2018, to support women's rights ahead of the meeting between US President and his Russian counterpart. / AFP PHOTO / Alessandro RAMPAZZO
Odpri galerijo
Protesters of the ResistGag movement stage a protest in Helsinki, Finland on July 16, 2018, to support women's rights ahead of the meeting between US President and his Russian counterpart. / AFP PHOTO / Alessandro RAMPAZZO

Mednarodna nogometna zveza Fifa poskuša zaustaviti seksizem, ki se pojavlja med svetovnim prvenstvom v nogometu v Rusiji, poroča Euronews. Televizijskim družbam, ki prenašajo prvenstvo, in nacionalnim nosilcem pravic do prenosa je naročila, naj ne usmerjajo svojih kamer na dekleta med občinstvom, na t. i. vroče navijačice. Direktor Fife za raznolikost Federico Addiechi je dodal, da Fifa sicer svoje politike sicer še ne izvaja aktivno, ukrepa pa, če opazi kršitve.
 

Getty Images pod udarom kritik


Pred začetkom svetovnega prvenstva v Rusiji je bil razširjen strah, da bosta homofobija in rasizem najhujša problema. Mnogi so opozarjali na razvpito rusko proti-LGBT zakonodajo in na rasistične izpade ruskih navijačev na tekmah. Takih izpadov k sreči ni bilo, zato pa se je pojavil problem seksizma.

Fotografska agencija Getty Images se je pred nedavnim spopadla s kritikami, ko je objavila fotogalerijo najbolj vročih navijačic svetovnega prvenstva. »Nogomet je lepa igra, kar vključuje tudi navijače. Poglejte si fotografije nekaj najlepših,« so zapisali. Na twitterju so se hitro pojavili kritični komentarji, nekateri uporabniki tega družbenega omrežja so menili, da gre za neprimerno in seksistično objavo. Getty Images je nato priznal, da objava ne ustreza uredniškim standardom, in jo umaknil.


Nekateri navijači so morali domov


Piara Powar, izvršni direktor protidiskriminacijske skupine Fare Network, ki pomaga Fifi nadzirati dogajanje na prvenstvu, je na novinarski konferenci pred tekmo med Anglijo in Hrvaško dejal, da so zaznali več primerov nasilnega poljubljanja in otipavanja novinark med prenosi v živo ter več kot 30 primerov spolnega nadlegovanja, ki so ga zagrešili navijači na ulicah. Federico Addiechi je k temu dodal, da sodelujejo z rusko policijo pri identifikaciji tistih, ki so zagrešili ta dejanja. Nekaterim navijačem so odvzeli dokument, ki jim je dovoljeval vstop na stadione, ter od njih zahtevali, da zapustijo Rusijo.

Sicer pa so po mnenju Addiechija in Powarja Rusi odlični gostitelji.

Komentarji: