Novi selektor dobil motivirano ekipo

Slovenci so končali ligo narodov s točko v Bolgariji. Novembra so ostali neporaženi, toda hkrati brez zmage.
Fotografija: Miha Zajc je Sloveniji priboril točko v Sofiji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Miha Zajc je Sloveniji priboril točko v Sofiji. FOTO: Reuters

Ljubljana – Zadnje dejanje Slovenije v ligi narodov je potrdilo oceno, da je bila slovenska reprezentanca enakovredna vsem v skupini C3 in bi lahko osvojila več kot tri točke, s katerimi si je prislužila selitev v ligo D. Gostje so tudi sinoči v Sofiji pokazali dostojno podobo in zasluženo osvojili točko z Bolgari.

Čeprav je bilo izhodišče Slovencev obratno izhodišču Bolgarov, tega ni bilo možno opaziti. Gostje so igrali najmanj tako zavzeto in motivirano kot gostitelji in v prvih 45 minutah igre niso kazali strahospoštovanja do tekmeca, ki se je septembra srečno izvlekel s tremi točkami v Ljubljani. Selektor Igor Benedejčič je v obrambi pogosto igral s postavitvijo 4-1-4-1, ki je Balkancem povzročala veliko težav; Josip Iličić je pogosto igral prostega napadalca, levo in desno ob njem sta si izmenjavala strani Benjamin Verbič in Roman Bezjak, Amir Dervišević je zasedel položaj t. i. korektorja med obrambo in zvezno vrsto. To je kljub nekaterim izgubljenim žogam delovalo dovolj čvrsto, da Bolgari niso mogli opraviti nič, najlepšo priložnost pa so zapravili gostje že v 11. minuti, ko je Bezjak z leve strani lepo podal žogo pred vratarja Georgija Petkova (letnik 1976), Verbič je prehitel svojega čuvaja, toda streljal čez vrata. Škoda, to bi bil spektakularen gol.
 

​Iličić: Vse za nastop na EP


»Treba bo popraviti veliko stvari, v dveh tekmah se je namreč pokazalo, da smo blizu, toda iz majhnih priložnosti je treba zabiti gol. Upam, da bom na pravih tekmah v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo tudi jaz bolj učinkovit ... Naprej gremo z dvignjenimi glavami, čeprav nas čaka še veliko dela. V prihodnje bom dal vse za nastop na euru 2020,« je po tekmi povedal za TV Slovenija kapetan Iličić, selektor Benedejčič ga je le dopolnil: »Pred tekmo se nismo nahajali v dobrem položaju, imeli smo veliko poškodovanih, a smo kljub temu na koncu prišli v položaj, da bi lahko celo zmagali v Bolgariji. Upali smo si igrati, kar me veseli. Z vstopom mladih Bijola in Požega smo bili po mojem še boljši kot prej. Liga narodov? Težko je zdaj oceniti, kaj je šlo narobe, gotovo smo vsi skupaj pričakovali več in moramo v prihodnje delati še več. Jaz ostajam optimist. Drži, to je bila moja zadnja tekma na položaju selektorja.«

Benedejčič je poslal v ogenj spremenjeno enajsterico v primerjavi s petkovo tekmo v Stožicah – njegovi aduti so bili postavljeni podobno kot z Norveško, čeprav je šlo za sistem igre 4-4-2 v rombu, pri čemer so bili med udarnimi močmi tri nova imena. Andraža Šporarja, Domna Črnigoja in Aljaža Struno so zamenjali Iličić, ki mu je Verbič predal kapetanski trak, štoper Miha Blažič in napadalec Bezjak.

Če odmislimo nekaj naivno izgubljenih žog, tudi Derviševićevo iz 43. minute v »prepovedanem območju«, ko ga je s prvim kotom za Bolgare rešil Blažič, so si Slovenci prislužili visoko oceno v obrambnih nalogah ter »mnenje s pridržkom« za opravljeno v napadu. Morda bi morali soigralci poskušati še bolje unovčiti dejstvo, da je bil Iličić pogosto obkrožen s tremi telesnimi stražarji in so imeli drugi več prostora za morebitne prodore pred bolgarska vrata.
 

V finišu tudi ob zmago


Drugi polčas je razkril, da bo dobil novi selektor selekcije A – ta bi bil lahko znan že kmalu – v roke visoko motivirano zasedbo, ki je igrala zavzeto tudi v izgubljenem položaju in prikovana na zadnje mesto v skupini C3. Drugih 45 minut je bilo namreč še bolj privlačnih za gledalce, ki so spremljali odprto igro – logično, Bolgari so iskali nujne gole. Edinega so dočakali v 68. minuti, ko sta bila Blažič in Mevlja postavljena predaleč drug od drugega, Mevlja in Struna pa preblizu, predložek Strahila Popova pa je z bližine unovčil rezervist Galin Ivanov – 1:0. Izenačenje je sledilo kmalu, po predložku Iličića in še enem predložku Strune je žogo odlično sprejel Miha Zajc in s strelom po tleh s 15 metrov matiral Petkova – 1:1.

Zaključek tekme je bil spektakularen, tudi Slovenci so bili ob prestižno zmago. Potem ko je s tremi obrambami blestel Vid Belec, je najlepšo priložnost na tekmi v 91. minuti zapravil Roman Bezjak. Ta se je znašel iz oči v oči s Petkovom po podaji Iličića, toda meril je naravnost vanj.

Komentarji: