Olimpija po hudem boju z Gorico ujela točko

V 10. kolu 1. SNL je Maribor brez težav premagal Rudarja in povišal prednost pred Olimpijo na šest točk
Fotografija: nogomet
Odpri galerijo
nogomet

Olimpija in Gorica sta uprizorila prvovrstno bitko, začinjeno z zasuki in bojem do zadnje kaplje znoja. Vrhunec je bil izenačujoči gol Jucieja Lupete za 2:2 v sodnikovem dodatku, ki je Goričanom vzel dve točki, Olimpijo pa nagradil z eno zaradi nepopustljivega in srčnega boja do zadnje sekunde. A zaostanek za vodilnim Mariborom, ki je v lahkotnem ritmu opravil z zadnjim Rudarjem, se je povečal s štirih na šest točk.

Tik pred koncem povprečnega prvega polčasa, v katerem so Roku Kronavetru za gol zmanjkali trije, štirje centimetri, ko je žoga padla na golovo črto po odboju od prečke, so bili Goričani že na pol premagani. Trk vratarja Gregorja Sorčana, branilca Žige Lipuščka in Olimpijinega branilca Magnyja Bagnacka je bil usoden za oba Goričana, da sta izpustila drugi polčas. K sreči sta jo skupila brez hujših posledic, kazalo je veliko huje.
Goričan Uroš Celcer (desno) je zabil izjemen gol s prostega strela s 25 m in tudi v obrambi odlično krotil ljubljanskega Bošnjaka Asmirja Suljića. FOTO Roman ŠŠipić/Delo
Goričan Uroš Celcer (desno) je zabil izjemen gol s prostega strela s 25 m in tudi v obrambi odlično krotil ljubljanskega Bošnjaka Asmirja Suljića. FOTO Roman ŠŠipić/Delo

Toda v drugem polčasu se ni veliko poznala odsotnost dveh najboljših goriških mož. Derbi je postal derbi za vse ali nič. Ko je Uroš Celcer s prostega strela zabil izjemen gol za 0:1, je tekma dobila še največji tekmovalni naboj. V njej se ni varčevalo z močmi, Olimpija je napadala, ujela Gorico prvič z bele točke po igri z roko (?) enega od goriških branilcev in drugič v zadnjih izdihljajih. Andrija Filipović je v 88. minuti ujel na napačni nogi ljubljansko zadnjo branilsko vrsto, toda Portugalec Lupeta je imel zadnjo besedo. Z desne strani z 12 m je premagal kljub dvema prejetima goloma enega od junakov v goriški zasedbi Januša Štruklja.

»Tekma je bila odlična, Olimpija je imela večjo posest žoge, napadala, mi smo se odlično branili s postavitvijo 3-5-2. V prvem polčasu smo se izvrstno branili, a bili nekonkretni v napadu. V drugem smo bili naprej veliko boljši, toda trpeli zadaj. Razplet je pozitiven, bila je posebna tekma, še posebej, ker po poškodbah nismo imeli možnosti menjav. Le eno smo lahko opravili,« je ocenil gostujoči trener Miran Srebrnič.
Gregor Sorčan je v tej akciji preprečil gol, a jo skupil tako, da tekme ni mogel nadaljevati. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Gregor Sorčan je v tej akciji preprečil gol, a jo skupil tako, da tekme ni mogel nadaljevati. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

Domači trener Zoran Barišić je iz svojega zornega kota videl tudi pozitivne stvari. Čeprav točka ni tisto, kar si je želel on in navijači.

»Vsa čast Gorici, bila je kompaktna. Odlično se je branila. To je bila ena od tekem, ko ti ne gre. Ko prejmeš še tako sijajen gol, smo lahko srečni, da smo na koncu ujeli točko. Veseli me, da smo v stanju, da smo lahko stopnjevali ritem. Veliko priložnosti smo zapravili, preveč smo se zapletali. Čaka nas trdo delo, od danes na jutri ne gre,« je Dunajčan po treh zmagah, odkar je sedel na ljubljansko klop, postavil piko na i enega od dvobojev, ki si zasluži visoko oceno in predvsem več navijačev.


Hotić kar na vrh lestvice strelcev


Maribor je na hitro pozabil spodrsljaj z Domžalami. Velenjsko mrežo je načela naveza Amir Dervišević-Luka Uskoković, nalogo pa je dokončal Dino Hotić. Dervišević je že z deveto podajo v sezoni dodal svoj delež k zmagi. Namesto običajnega prejemnika žog ob njegovih podajah Saše Ivkovića se je na pravem položaju znašel mladi Črnogorec in z glavo matiral Marka Pridigarja. Ivković se je tik pred odmorom izkazal z asistenco in ob pomoči tekmeca Davida Kašnika Hotiću omogočil, da je z glavo povišal mariborsko prednost. Mariborska desetica je po najlepši akciji, ko je Blaž Vrhovec odlično globinsko podal, prefinjeno opravil še s Pridigarjem in z drugim golom na tekmi na lestvici strelcev na vrhu prehitel Jana Mlakarja.

»Ujel je stanovitnost. Že dalj časa igra na visoki ravni. Nedvomno si bo zapomnil ta dan,« je navdihnjeno Hotićevo igro pospremil mariborski trener Darko Milanič, ki navkljub drugačnim napovedim dan prej ni mogel računati na Luko Zahovića. Napadalec je namreč začutil še nekaj bolečine.

»Nič ni šlo narobe. Maribor je boljši. Igralci so bili preveč spoštljivi in neambiciozni v igri naprej,« je bil kratek in jedrnat Rudarjev trener Marijan Pušnik.

Mariborčani bodo v Mursko Soboto v nedeljo odšli s 6 točk prednosti pred Ljubljančani. FOTO: Tadej Regent/Delo
Mariborčani bodo v Mursko Soboto v nedeljo odšli s 6 točk prednosti pred Ljubljančani. FOTO: Tadej Regent/Delo


Prva domača zmaga Triglava


Triglav je v petem poskusu in štirih porazih doma prvič zmagal. Premagal je Muro in ji še napolnil mrežo povrhu. Kranjčani so bili učinkoviti, izkoristili so vse, kar se jim je ponudilo, in hkrati s taktično disciplinirano igro dali lekcijo spet jalovim Sobočanom.
»Psihološko je bila tekma zelo zahtevna. Proti Rudarju smo imeli vsaj pet izrazitih priložnosti, a smo izgubili. Igrali smo čvrsto, borbeno, ogromno smo tekli in bili nagrajeni,« je bil vesel domači trener Dejan Dončić.

Sobočani so narekovali ritem igre, a vendarle pozabili, da se nogomet igra za točke in ne za vtis. Premagali so sami sebe. Za prvi gol je vratar Matko Obradović storil prekršek za 11-m, drugi pa je bil avtogol Žana Karničnika.

Pred nedeljskim spektaklom v Fazaneriji proti Mariboru so nanizali že tretji poraz.

Preberite še:

Komentarji: