Olimpija pred izzivom, kako obiti avtobus

V današnjem predzadnjem, 35. kolu 1. slovenske nogometne lige vse tekme ob 16. uri. Slovo Mirana Burgića
Fotografija: Luka Zahovič (v sredini) želi osvojiti strelsko lovoriko, Branko Ilić (levo) in Dino ŠŠtiglec pa naslov državnega prvaka. Foto Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Luka Zahovič (v sredini) želi osvojiti strelsko lovoriko, Branko Ilić (levo) in Dino ŠŠtiglec pa naslov državnega prvaka. Foto Tadej Regent/Delo

Po vrhunski predstavi v Ljudskem vrtu pri Olimpiji že hladijo šampanjec. Zeleno-beli bi ga lahko odprli že po današnjih tekmah 35. kola, ki se bodo začele istočasno (ob 16. uri) v Ljubljani, Celju, Kidričevem, Novi Gorici in Kranju.


Ljubljana: Olimpija – Krško (sodnik Matej Jug): Šampionska scenarija sta naslednja: 1. zmaga Olimpije in nedoločen izid ali poraz Maribora. 2. točka Olimpije in poraz Maribora. Uganka za trenerja Igorja Bišćana pa je, kako se bo Olimpija odzvala na vrnitev v staro igralno vlogo, ko bo morala prelisičiti pred lastnimi vrati strnjene tekmece. V zadnji četrtini prvenstva ji prebijanje neprebojnih "avtobusov" ni šlo posebej od nog, ampak Bišćan je tedaj trmoglavil s postavitvijo in izbiro ter tvegal, da bi ga Milan Mandarić odslovil (po Celju je najbolj visel). Zdaj ve, da ima v svojih vrstah džokerja za prebijanje "bunkerjev" v nebeškem skakalcu Andreju Vombergarju. Argentinski Slovenec bi lahko opozoril tudi na vse bolj viden delež hvaležnega Dina Štigleca. Hrvatove podaje pred tekmečeva vrata so z Vombergarjem v konici napada lahko učinkovitejše. Odsotnost kaznovanih – na krilu koristnega in za tekmece nadležnega Issaha Abassa in Daria Čanađije, motorja z dodano vrednostjo v raznovrstnosti – bi lahko povzročila nekaj težav, ampak v derbiju manjkajoči prvi strelec Ricardo Alves je napet kot puška v pričakovanju, da doda svoj delež k naslovu. Težko si je predstavljati, da bi Olimpiji spodrsnilo na predzadnji oviri, ki je bila v tej sezoni sicer dvakrat visoka, ne pa nepremagljiva – 4:2, 1:0, 1:0. In še slaba vest za podpornike Zagrebčana na ljubljanski klopi: možnosti, da bi tudi v naslednji sezoni sedel na trenerskem stolčku Olimpije, so minimalne.

Celje: Celje – Maribor (Andrej Žnidaršič): Trener Celja, Ljubljančan, olimpijec Dušan Kosić bo moral najprej prešteti, kdo v njegovem moštvu je vijolični Štajerec, komu utripa zeleno-belo srce in kdo je lokalpatriot. Naloga bo težka in niti ob najbolj izostrenem občutku za odkrivanje nepravih mož ne bo mogel opraviti čiste selekcije. Lahko bo le upal, da bodo igralci za 90 minut pozabili na navijaštvo in igrali za lastno uveljavitev in za 4. mesto. Mariborski motivi so precej nižji, kot so bili pred nesrečnim porazom z Olimpijo, visoki pa pri trenerju Darku Milaniču, Luki Zahoviću in Marcosu Tavaresu. Najboljša strelca loči le gol na lestvici strelcev (s 16:15 je v prednosti kapetan) in se bosta udarila med seboj, kdo bo "zlati čevelj" 1. SNL. To je lahko slaba napoved za Celjane. Ljubitelji srhljivih scenarijev ali teorij zarot se še sprašujejo, kdo bi lahko bolj grenil življenje favoritom, Krško ali Celje? Savinjčani, je odgovor!

Kranj: Triglav – Domžale (Vojko Goričan): Tri ali štiri kola nazaj ne bi bilo nikakršnih neznank. Domžale bi opravile močnejši trening. Zdaj so razmerja veliko bolj izenačena, Triglav je še maksimalno zavzet, Domžalčani po malem preigravajo možnosti, naj uporabijo načrt A, B ali C? Prvi je, da se danes igrajo in morda "podarijo" točko ali tri, drugi, da z mešano zasedbo (boljši varčujejo moči za Olimpijo) igrajo na vso moč, tretji pa, da z najboljšimi utrdijo naslov najučinkovitejše zasedbe v SNL.

Kidričevo: Aluminij – Rudar (Dragoslav Perić): Kidričani igrajo za "bonbone", gostje za Evropo. Ampak toplo-hladni Velenjčani so najbolj nevarni sami sebi. V njihov prid govorita le zadnja medsebojna izida, domača zmaga s 4:2 in v Kidričevem z 2:0.

Nova Gorica: Gorica – Ankaran Hrvatini (Darjan Kovačič): Ne zmorem več, je sporočil Miran Burgić. Goriški Zasavec se bo danes poslovil od aktivne igralske kariere star komaj 33 let. Če bi imel več sreče z zdravjem in koleni, bi bila njegova kariera vrhunska. V zadnji šampionski sezoni Gorice (2005/06) sta z Valterjem Birso tvorila bržčas najboljši slovenski napadalni dvojec v zgodovini SNL. Stara sta bila vsega 21 in 19 let. Njegovemu strelskemu dosežku (24 golov) se je po letu 2006 še najbolj približal Milan Osterc (23 golov). O tekmi: goriška ključavnica (obrambna igra) prinaša točke, odprta igra je prednost za tekmece. Vprašanje je, ali je Ankaran še dovolj motiviran, da tekmuje.

Komentarji: