Olimpija si je upala premalo za podvig v Bakuju

Po izidu 0:0 v Azerbajdžanu slovenski prvak že naslednji četrtek v kvalifikacije za evropsko ligo.
Fotografija: Strefan Savić je tudi v Bakuju odlično začel tekmo, a mu je že po 45 minutah zmanjkalo sape. FOTO: NK Olimpija/SPS
Odpri galerijo
Strefan Savić je tudi v Bakuju odlično začel tekmo, a mu je že po 45 minutah zmanjkalo sape. FOTO: NK Olimpija/SPS

Baku – Olimpija je v povratni tekmi 1. kola kvalifikacij za ligo prvakov do zadnjih sekund ogrožala Qarabagovo prednost z 1:0, a na koncu ostala praznih rok. Razplet brez golov ob le zadnjih 10 minut igre na vse ali nič je bilo največ, kar je slovenski prvak lahko iztržil v Azerbajdžanu. Olimpija bo že naslednji četrtek v 1. tekmi 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo gostila severnoirsko moštvo Crusaders.

Ljubljančani so sila obetavno začeli dvoboj, v katerem je s tribun odmeval napev vijoličnih navijačev »Ubij, ubij, ubij žabara«, in z manjšim presenečenjem trenerja Ilije Stolice, saj je na desni strani najnevarnejšega domačega igralca in tudi strelca v Ljubljani Donalda Guerrierja omejil v igri s Kingsleyem Boatengom. Dobrih 10 minut je Olimpija s pokrivanjem zadnje domače linije oddaljila Qarabag od svojih vrat in ga hkrati postavljala v nenehne skušnjave. Gostitelji si pri podajah niso smeli privoščiti niti najmanjše napake, saj so bili Rok Kronaveter – v pričakovani vlogi srednjega napadalca –, Stefan Savić in Boateng pripravljeni za protiudarec kot izstrelki.


Kronaveter kot Abass v Stožicah


Posrečena taktična izbira je v 8. minuti je prinesla natanko to, na kar so upali Ljubljančani. Savić je na levi strani le prišel v zanj idealen položaj igre ena na ena in obrnjen proti domačim vratom. Namesto preigravanja do konca je presenetil s podajo v kazenski prostor do Kronavetra. Mariborčan je imel na nogi vodstvo, a je zanj neobičajno z 11 m rahlo z leve strani streljal preko vrat. Ponovila se je tako rekoč podobna akcija kot v Ljubljani, ko je Issah Abass neoviran streljal preko vrat.

FOTO: NK Olimpija/SPS
FOTO: NK Olimpija/SPS


V tako pomembni tekmi, previdni in taktični, je vsaka zamujena priložnost lahko usodna. Ljubljančani druge v prvih 45 minutah igre niso dočakali, po četrt ure so bili že v podrejenem položaju, a k sreči domači niso imeli dovolj poguma, da bi napadli in pokazali, kdo je gospodar na domačih tleh. Takšna podoba Qarabaga je bila voda na mlin za marljive Ljubljančane, ki jim je počasi zmanjkovalo moči za konkretnejše napadalne akcije. Žrtev ritma, pokrivanja in napadanja hkrati je bil prav Boateng, ki je v 40. minuti sijajno pobegnil Guerrieru po desni strani, a tik pred zadnjo podajo je že lovil sapo in Haitijec ga je ujel in bržčas preprečil vodstvo.

Kljub vsemu je Olimpija v prvem polčasu svojo nalogo opravila dobro. Qarabag je igral s strahom v kosteh, v 42. minuti pa je zaradi poškodbe ostal še brez glavnega ustvarjalca igre Danija Quintane.


Zadnji juriš dočakala, gola ne


Stolica je ob odmoru pravilno ukrepal. Utrujenega Savića, ki so ga domači po malem tudi prebrali, je zamenjal Matic Črnic. Zamisel je bila odlična, svoje sposobnosti je moral le še pokazati Mariborčan. Toda učinek Štajerca je bil sila skromen. Deloma tudi zaradi Olimpijine taktične izbire, da potrpežljivo čaka na zadnji juriš v zadnjih 10, 15 minutah – če bi dotlej držala rezultat 0:0. Ta načrt se ji je izšel dobro, drugi, o golu za podaljšek, ne in Qarabag je napredoval bolj po Olimpijini nerodnosti oziroma zaradi njenih slabosti kot zaradi lastne kakovosti. Še četrto zaporedno tekmo v Evropi Olimpija ni zabila gola.

FOTO: NK Olimpija/SPS
FOTO: NK Olimpija/SPS


Ilija Stolica, trener Olimpije: »Pokazali smo, da se lahko merimo z boljšimi ali enakovrednimi. Žal mi je, da je dvoboj odločil en gol, kakršenkoli je že bil. Žal mi je, da je tako kakovostno moštvo izpadlo že na prvi oviri. O tem, koliko in kdaj več tvegati, odloča tudi nasprotnik. Poškodba Bagnacka je spremenila naš načrt, saj je moral v igro vstopiti Ilić.«

Gurban Gurbanov, trener Qarabaga: »Igrali smo proti istemu klubu kot v Ljubljani, toda z drugačno taktiko. Olimpija je bila zelo trda tekmica, za kar ji čestitam.«
 

Qarabag : Olimpija 0:0, naprej Qarabag z 1:0


Republiški štadion, gledalcev 20.000, sodnik Erez Papir (Izrael).
Qarabag: Vagner, Medvedev, Rzezcniczak, Huseynov, Guerrier, Slavchev, Diniyev, Quintana (od 42. Ozobić), Michel, Zoubir, Madatov (od 90. Agolli); Olimpija: Ivačič, Bagnack (od 75. Ilić), Zarifović, Gajić, Štiglec, Tomić, Boateng, Putinčanin, Avramovski, Savić (od 46. Črnic), Kronaveter (od 72. Miškić).
Streli: 12:7; na vrata: 3:1; posest žoge v %: 56:44; koti: 3:4; prekrški: 12:12.
 

Komentarji: