Özil zaradi rasizma ne bo več igral za nemško reprezentanco

Nemški nogometaš turških korenin Mesut Özil se je zaradi nespoštljivih in rasističnih komentarjev odločil, da ne bo več igral za nemško nogometno reprezentanco.
Fotografija: Mesut Özil je zaključil reprezentančno pot v nemškem dresu. Foto: Darren Staples/Reuters
Odpri galerijo
Mesut Özil je zaključil reprezentančno pot v nemškem dresu. Foto: Darren Staples/Reuters

Zdaj že nekdanji nemški reprezentant Mesut Özil je na twitterju sporočil, da ne bo več igral za nemško reprezentanco.
Zaradi fotografije, na kateri je s turškim predsednikom Erdoğanom, je namreč prejel sovražna e-sporočila, grožnje, rasistične komentarje in obtožbe, da je on kriv za hiter izpad Nemčije s svetovnega prvenstva.
 

Ima dve srci, nemško in turško


Fotografija s turškim predsednikom Erdoğanom je nastala maja v Londonu in zaradi nje so se začela pojavljati vprašanja o njegovi lojalnosti nemškemu dresu. »Imam dve srci, eno nemško in eno turško. Odraščal sem v Nemčiji, a moje korenine izvirajo iz Turčije,« je nogometaš Arsenala  poskušal pojasniti situacijo.
 

Včasih s ponosom nosil nemški dres, danes ne več


Özil je v pismu izrazil tudi razočaranje nad nemško nogometno zvezo (DFB), ker se ni postavila na njegovo stran. Zapisal je: »Najbolj me je v prejšnjih mesecih razočaral slab odnos zveze, še posebno predsednika Richarda Grindla.« Ta je namreč skupaj s selektorjem Löwom želel, da poda izjavo, s katero bi vse pojasnil in se razjasnil glede tega. Ob tem je še dodal: »Včasih sem nemški dres nosil s ponosom in navdušenjem. Tega zdaj ne čutim več. Počutim se nezaželenega in mislim, da je bilo vse, kar sem dosegel od leta 2009, pozabljeno.«

Na SP leta 2014 je bil Mesut Özil, ob osvojitvi naslova svetovnih prvakov, eden ključnih članov nemške reprezentance .
 

Komentarji: