Petarde, vzkliki, vihranje zastav - hrvaški navijači ponoreli ob preboju v četrtfinale

Nogometnim zvezdnikom je čestitala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Fotografija: Hrvaški navijači so po zmagi ponoreli. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Hrvaški navijači so po zmagi ponoreli. FOTO: AFP

Nižnij Novgorod - Drama na nogometni tekmi med Hrvaško in Dansko se je izšla po željah naših južnih sosedov. Po streljanju enajstmetrovk so imeli več sreče (ali mirnih živcev, kakor se vzame), v četrtfinalu jih sedaj čaka gostiteljica svetovnega prvenstva Rusija.

Pričakovano so po zadnjem sodnikovem pisku ponoreli tako hrvaški nogometaši kot tudi tamkajšnji mediji in javnost. V mnogih hrvaških mestih so nedeljsko tekmo med Hrvaško in Dansko v stadionskem vzdušju spremljali na glavnih trgih. Samo v Zagrebu naj bi se zbralo približno 10.000 ljudi, je ocenila hrvaška televizija (HTV).

Številni so zmago »Ognjenih« razglasili za največjo v zadnjih 20 letih. Da so bili igralci po tekmi iz sebe, priča tudi video posnetek njihovega proslavljanja na avtobusu, ki jih je odpeljal nazaj v hotel.



Še posebej dobro razpoložena sta bila Vedran Ćorluka ter kapetan hrvaške reprezentance Luka Modrić.

»Po zgrešenem kazenskem strelu mi je bilo izjemno težko, vendar sem ostal zbran. Presrečno smo, a upamo, da ne bomo obstali v četrtfinalu. Želimo si napredovanja. Pred tekmo z Dansko nisem želel dajati nemogočih obljub, a to je vendarle bila tekma generacije – velik izpit za vse nas. Šlo je za biti ali ne biti in končalo se je na najboljši možni način,« je po tekmi dejal Modrić, zvezdnik madridskega Reala.

Napetost se je med navijači izjemno povečala med izvajanjem enajstmetrovk. Hrvaški junak je bil vratar Daniel Subašić, ki je ubranil tri kazenske strele. Ko je priljubljeni nogometaš Barcelone Ivan Rakitić dal gol za zmago, se je začela norišnica na vseh koncih Hrvaške, ki je spominjala na leto 1998, ko je bila hrvaška reprezentanca tretja na svetovnem prvenstvu v Franciji. Navijaške pesmi je bilo slišati vsepovsod.

Hrvaški igralci proslavljajo preboj v četrtinale SP. FOTO: Gregorio Borgia/Ap
Hrvaški igralci proslavljajo preboj v četrtinale SP. FOTO: Gregorio Borgia/Ap


Tudi tisti, ki so tekmo spremljali doma, so odšli na ulice, mnogi v avtomobilih s hrvaškimi zastavami in navijaškimi rekviziti. Tudi s hupami so kazali svoje navdušenje. Nekateri so ustavili svoje avtomobile na ulicah, se vzpeli na strehe avtomobilov, kričali od sreče in mahali z zastavami.

Ni jih bilo malo, ki so se metali v vodnjake. Tudi z oken stanovanjskih objektov so vihrale hrvaške zastave. Petarde so pokale vsepovsod. Večina je bila prepričana, da bo Hrvaška premagala tudi naslednjega nasprotnika Rusijo v četrtfinalni tekmi, ki bo na sporedu prihodnjo soboto v Sočiju. Niso redki, ki vidijo Hrvaško kot novega svetovnega nogometnega prvaka, čeprav opozarjajo na pomanjkljivosti hrvaških nogometašev v tekmi proti Danski.

Glasno sporočilo Rusom je prek družbenega omrežja Twitter poslal tudi sijajno razpoloženi Šime Vrsaljko. »To smo si zaslužili, čeprav se je končalo s streljanjem enajstmetrovk. Ko je sodnik zažvižgal konec, smo stali skupaj in si rekli, da sledi nova tekma. Moramo se pripraviti za Ruse, to bo čisto nova zgodba. Težko nas bodo zaustavili,« je dejal.



Ko hrvaška reprezentanca niza zmage, se Davor Šuker ne želi posloviti od svojega standardnega rituala, da namreč prvi prečka mešano cono. Predsednik HNS je dejal, da je bil do zadnje sekunde prepričan v zmago. »Ko sem videl, kako so nogometaši reagirali na Modrićevo zastreljano enajstmetrovko, sem bil prepričan, da gremo naprej. Obrnil sem se k predsedniku Fife Infantinu in mu dejal, da gremo v Soči.«

Šuker je še dodal, da navijači proti slabšemu nasprotniku vedno pričakujejo vodstvo s 3 proti nič že po prvih desetih minutah.

»Takšni navijači so bili tudi v Arsenalu in Realu, ko sem bil še aktivni igralec. Nič nenavadnega. A naša dolžnost kljub temu je, da ostanemo realni in si priznamo, da bi vendarle tudi Danska čisto lahko zmagala. Če bi izgubili, bi vi že iskali krivca, vendar vam ne bomo dali razloga, da namočite pero v črnilo,« je Šuker po tekmi okrcal novinarje.

​Mnogi hrvaški navijači so dramatično zmago spremljali na stadionu v Nižnjem Novgorodu, med njimi je bila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki ni skrivala svojega navdušenja. V Rusijo je pripotovala privatno – kot navijačica – sama bo tudi krila stroške poti, poročajo hrvaški mediji. Tekmo je spremljala na tribuni, oblečena v hrvaški dres, po koncu pa športnike obiskala v slačilnici: »Čestitke Rusiji za preboj v četrtfinale, vidimo se v Sočiju,« je zapisala na Twitterju po tekmi Španija-Rusija in izkazalo se je, da je imela prav.



Mimo tekme seveda niso mogli niti številni svetovni mediji. »Hrvaška slavila v kriminalki slabih strelov«, je vtise po tekmi strnil Bild. Nemški novinarji se strinjajo, da je bila Hrvaška na splošno gledano boljši nasprotnik, a da je na tekmi primanjkovalo konkretnih akcij.

Italijanski Gazzeta dello Sport pa je zapisal, da so se Hrvati nekoliko prestrašili zmage, da pa so Danci pokazali vse svoje pomanjkljivosti. Tekmo so opisali kot precej dolgočasno.

Novinar britanskega Guardiana David Hytner, ki je tekmo spremljal v živo v Nižnjem Novgorodu, prav tako ni bil pretirano navdušen: »Najbolj čudno od vsega je, da je bila na tekma na začetku prav fantastična. Nato je sledila počasna smrt spektakla. Hitra dva gola Hrvaške in Danske sta padla po nekaj smešnih akcijah ene in druge strani, a nam do konca rednega dela tekme poteze igralcev pravzaprav niso narisale nasmeha na obraz.«

Hrvaška se bo z Rusijo pomerila v soboto, 7. julija, ob 20. uri v Sočiju. Gostitelji prvenstva so si četrtfinale priigrali po uspešnem streljanju enajstmetrovk proti favorizirani Španiji.

Komentarji: