Po aferi svastika Hrvaška v Splitu prvič po dobrih štirih letih

V osrčju Dalmacije na Poljudu bo gostovala Madžarska, ki je v Budimpešti premagala svetovne nogometne podprvake.

Objavljeno
10. oktober 2019 09.00
Posodobljeno
10. oktober 2019 09.00
Na Poljudu so pred dobrimi štirimi leti in pred praznimi tribunami zadnji gostovali Italijani na čelu z Andreo Pirlom (levo), Gianluigijem Buffonom, selektorjem Antoniom Contejem. FOTO: Reuters
Ljubljana - Po dobrih štirih letih od afere »kljukasti križ« bo Split na znamenitem štadionu Poljud spet gostil tekmo hrvaške nogometne reprezentance. V osrčju Dalmacije bo gostovala Madžarska, ki je na štartu kvalifikacij presenetila svetovne podprvake. Naši južni sosedje so v skupini E vendarle najbližje uvrstitvi na EP.

Spomini na 10. junij 2015, ko so na poljudskem igrišču pred kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo leta 2016 proti Italiji neznani nogometni navijači na travi zarisali svastiko, so zbledeli, a so spet oživeli v zadnjih tednih, ko se je Hrvaška bližala vrnitvi na prizorišče incidenta. Od takrat je bil Poljud zamrznjen za nogometno reprezentanco, krivcev za zelo odmeven mednarodni incident pa nikoli niso odkrili. Tudi v poznejših sodnih postopkih so oprostili krivde funkcionarje Nogometne zveze Hrvaške.

image
Selektor Hrvaške Zlatko Dalić in kapetan Luka Modrić se veselita tekme na Poljudu. FOTO: Reuters


Brez mešanja politike in športa kajpak tudi tokrat ni šlo. Kot vselej, glasni in najbolj »neprijetni« borci za neodvisnost Hrvaške so bili med najvztrajnejši pri vrnitvi reprezentance v Split, kjer pa ji v 25-letni zgodovini uradnih tekem ni šlo najbolj po načrtih. Proti Madžarski bo Hrvaška pod Marjanom igrala 13. tekmo in šele šesto za eno od velikih tekmovanj. Samo eno je dobila, sedem se jih je razpletlo brez zmagovalca, štiri pa je izgubila. Razlika v golih je 12:18.


33
tekem je v kvalifikacijah za EP igrala Hrvaška na domačih tleh in niti ene ni izgubila. Dosegla je kar 25 zmag.


Šuker od junaka do persona non grata


Ena od nepremaganih reprezentanc v kvalifikacijskih tekmah v Splitu je tudi Slovenija, saj je aprila leta 1997 Primož Gliha v kvalifikacijah za SP v Franciji 1998 bodočim bronastim z mondiala nasul tri gole za 3:3. Paradoksalno poglavje Hrvaške na Poljudu pa piše prav sedanjost. V Split se je vrnila pod taktirko predsednika krovne organizacije Davorja Šukerja, ki je bil strelec izenačujočega gola proti Italiji (1:1) v kvalifikacijah za EP leta 1996 in je pomenil potrditev uvrstitve Hrvaške na njeno prvo veliko tekmovanje. Šuker je po tekmi uvrstitev na EP proslavil tako, da je stekel proti severni tribuni in med navijače vrgel dres, medtem ko so njegovi soigralci cukali za rokave Italijane in z njimi menjavali drese. Za vse je bil nacionalni junak, medtem ko ima zdaj Šuker na Poljudu pri navijačih Hajduka in tudi drugih dalmatinskih status nezaželene osebe. Edino zmago v Splitu so Hrvatje dosegli leta 2011 proti Gruziji v kvalifikacijah za EP leta 2012.

image
Predsednik Nogometne zveze Hrvaške Davor Šuker je v Splitu med nogometnimi privrženci nezaželena oseba. FOTO: Reuters


Še korak, dva do EP


S točko prednosti pred drugo Slovaško gre Hrvaška v predzadnji del kvalifikacij, ki bi bile zanjo lahko razrešene že v nedeljo na gostovanju pri Walesu. Z izjemo tekme v Trnavi, kjer je prav največjim tekmecem Slovakom pripravila učno uro (4:0), je Hrvaška igrala po sistemu toplo-hladno. Kljub neprepričljivim igram je bila rezultatsko dovolj prepričljiva, da je v najboljšem položaju. O svoji usodi tako rekoč odloča sama, saj bo poleg Madžarske novembra gostila še Slovaško, ko bi že lahko bila uvrščena na EP.

»Veseli nas vrnitev na Poljud. V spominu imam zmago nad Gruzijo, navijači so nas po zaostanku ponesli do nje. Če nam bo težko, nas bodo tudi tokrat,« je na sinočnji novinarski konferenci polaskal navijačem hrvaški selektor Zlatko Dalić.

Madžari so pred res zahtevno nalogo: Hrvaška v kvalifikacijah za EP na domačem igrišču doslej sploh še ni izgubila. V 33 tekmah je dosegla kar 25 zmag.

Spored kvalifikacijski tekem
 

Skupina G

Danes: S. Makedonija – Slovenija, Latvija – Poljska, Avstrija – Izrael (vsi 20.45); nedelja: Slovenija – Avstrija, Poljska – S. Makedonija; torek: Izrael – Latvija; 16. november: Slovenija – Latvija, Izrael – Poljska, Avstrija – S. Makedonija; 19. november: Poljska – Slovenija, Latvija – Avstrija, S. Makedonija – Izrael.

Vrstni red: Poljska 13, Slovenija 11, Avstrija 10, S. Makedonija in Izrael po 8, Latvija 0.

Skupina C

Danes: Belorusija – Estonija (18), Nizozemska – Severna Irska (20.45); nedelja: Belorusija – Nizozemska, Estonija – Nemčija; vrstni red: Nemčija in Severna Irska po 12, Nizozemska 9, Belorusija 3, Estonija 0.

Skupina E

Danes: Hrvaška – Madžarska, Slovaška – Wales (obe 20.45); nedelja: Madžarska – Azerbajdžan, Wales – Hrvaška; vrstni red: Hrvaška 10, Slovaška in Madžarska po 9, Wales 6, Azerbajdžan 1.


Skupina I

Danes: Kazahstan – Ciper (16), Belgija – San Marino (20.45), Rusija – Škotska (obe 20.45); nedelja: Kazahstan – Belgija, Škotska – San Marino, Ciper – Rusija; vrstni red: Belgija 18, Rusija 15, Kazahstan in Ciper po 7, Škotska 6, San Marino 0.

Skupina A

Jutri: Črna gora – Bolgarija, Češka – Anglija; ponedeljek: Bolgarija – Anglija, Kosovo – Črna gora; vrstni red: Anglija 12, Češka 9, Kosovo 8, Črna gora in Bolgarija po 2.

Skupina B

Jutri: Portugalska – Luksemburg, Ukrajina – Litva; ponedeljek: Litva – Srbija, Ukrajina – Portugalska; vrstni red: Ukrajina 13, Portugalska 8, Srbija 7, Luksemburg 4, Litva 1.

Skupina H

Jutri: Andora – Moldavija, Islandija – Francija, Turčija – Albanija; ponedeljek: Francija – Turčija, Islandija – Andora, Moldavija – Albanija; vrstni red: Turčija in Francija po 15, Islandija 12, Albanija 9, Moldavija 3, Andora 0

Skupina D

Sobota: Gruzija – Irska, Danska – Švica (18); torek: Gibraltar – Gruzija, Švica – Irska; vrstni red: Irska 11, danska 9, Švica 8, Gruzija 4, Gibraltar 0.

Skupina F

Sobota: Ferski otoki – Romunija (18), Malta – Švedska, Norveška – Španija; torek: Ferski otoki – Malta, Romunija – Norveška, Švedska – Španija; vrstni red: Španija 18, Švedska 11, Romunija 10, Norveška 9, Malta 3, Ferski otoki 0.

Skupina J

Sobota: BiH – Finska, Italija – Grčija, Liechtenstein – Armenija; torek: Finska – Armenija, Grčija – BiH, Liechtenstein – Italija; vrstni red: Italija 18, Finska 12, Armenija 9, BiH 7, Grčija 5, Liechtenstein 1.