Po Nemcih prihaja še Neymar – v Avstriji je to mogoče

Po ogrevanju z Rusijo in veliki celovški predstavi z Nemčijo v metropolo severne soseščine prihaja Brazilija.
Fotografija: Celovec je ob avstrijski zmagi proti Nemčiji doživel veliki večer, na vrsti je zdaj še gostovanje Brazilcev na Dunaju. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Celovec je ob avstrijski zmagi proti Nemčiji doživel veliki večer, na vrsti je zdaj še gostovanje Brazilcev na Dunaju. FOTO: AFP

Avstrijske nogometne reprezentance resda v prihodnjih dneh ne bo na največjem tekmovanju, svetovnem prvenstvu v Rusiji, a prav v teh so zelenice naše severne sosečine – v Innsbrucku, Celovcu in na Dunaju – pod prav posebnimi žarometi. Gostovanje Rusije, Nemčije in Brazilije je med zadnjim odštevanjem do mundiala pritegnilo obilo pozornosti, Avstrija pa si z dosežki na igrišču in ob njem dviguje ugled na svetovnem nogometnem zemljevidu.

Ko so si Rusi, gostitelji osrednjega športnega spektakla v prihajajočih tednih, za eno od odskočnih desk pred svojim mundialom izbrali Tirolsko, še ni bilo prav pretiranega presenečenja. Ne nazadnje so tu imeli bazni tabor med eurom 2008, ko so se z odličnimi predstavami uvrstili v polfinale, sedanji selektor Stanislav Čerčesov pa je kot nekdanji vratar in nato trener moštva iz Innsbrucka prav tam zelo priljubljen. Toda po novici o tekmi z Rusijo sta sledila izjemna »ulova« vodilnih iz Avstrijske nogometne zveze – prihajajo svetovni prvaki Nemci in vedno znova favoriti slehernega mundiala Brazilci!
 

O ceni Nemci in Brazilci molčijo


Kakšna je cena? »Zelo visoka, o tem ni dvoma, toda Nemci so očitno iskali preizkušnjo v regiji, saj imajo svoj pripravljalni tabor v teh dneh na Južnem Tirolskem, Brazilci pa primerljive tekmece s Švicarji, s katerimi se bodo pomerili v skupini na prvenstvu v Rusiji,« nam je v pričakovanju celovškega spektakla proti branilcem lovorike najboljših na svetu dejal Hubert Gigler, eden vodilnih nogometnih komentatorjev v soseščini, novinar časnika Kleine Zeitung. Tudi zanj je bilo kot za domala vsakogar med 29.200 navzočimi na sobotni večer tekma zdaj spet zelo konkurenčne avstrijske vrste proti svetovnim prvakom prav poseben dogodek, nadgradnja vseh zadnjih dni sledi v nedeljo na Dunaju, kjer se bodo rdeče-belo-rdeči pomerili še z brazilskimi velemojstri.

»Ni kar tako samoumevno, da imamo v dveh tednih tri tako spektakularne predstave. A preprosto takšne tekme botrujejo novemu vzponu,« je poudaril Leo Windtner, predsednik Avstrijske nogometne zveze, nakar je poslovni direktor Bernhard Neuhold še dodal: »Iz organizacijskega zornega kota je ta niz tekem zahteven, povrhu je vsaka na drugem prizorišču. Sleherni načrt mora biti pripravljen do popolnosti, tu ni prostora za naključja.« A odmev »mini svetovnega prvenstva«, kot so vzneseno severno od Karavank poimenovali niz z Rusijo, Nemčijo in Brazilijo, je izjemen: na tekmah bo prek 4000 gostov z oznako VIP, 1800 akreditiranih udeležencev, več kot 1000 poročevalcev in čez 100 TV kamer.

O ceni gostovanj, zlasti v primeru reprezentanc Nemčije in Brazilije, javno v teh dneh niso spregovorili, tudi v pogodbah je tako zapisano, da zlasti omenjeni nogometni velesili nikakor nočeta razgrinjati podatkov, koliko gostitelja stane mikavno vabilo. A svetovni nogometni trg razkriva ceno za slehernega od teh dveh moštev 1,8 milijona evrov, res pa je, da to velja za običajne termine sredi »mirne sezone«. Cena je vendarle nižja, ko gre za zadnje pripravljalne preizkuse pred velikim tekmovanjem: takrat velika moštva izbirajo tekmece po svojih željah in prav Avstrija je zavoljo razlogov, o katerih je spregovoril omenjeni novinarska kolega, kot nalašč za elf in seleçao pred Rusijo 2018.
 

Prihajata Bayern in PSG


Obenem pa ne gre dvomiti o možnosti trženja vseh treh zadnjih tekem, zlasti pa teh dveh proti Nemcem in Brazilcem. Za gostovanje slednjih, tako trdijo poznavalci avstrijskega trga vstopnic, bi napolnili tudi štadion trikratne zmogljvosti osrednjega štadiona na Dunaju – torej bi si tekmo Avstrije in Brazilije ogledalo 150.000 obiskovalcev … Tudi izbira Celovca za gostovanje nemške reprezentance se zdi prav posrečena. Tu je ta izbrana vrsta igrala dve tekmi v skupini na euru 2008 (Poljska 2:0 – Podolski 2; Hrvaška 1:2 – Podolski; Srna, Olić), obenem je Vrbsko jezero pravi paradiž za nemške dopustnike. Mnogi tukaj uživajo v svojih počitniških hišicah, pod gorami se v osrčju Koroške počutijo imenitno, če pa se jim ponudi priložnost spremljati še svojo nogometno reprezentanco, ki se bo čez slaba dva tedna lotila ubranitve naslova najboljše na svetu, pa je veselja še več. Tako za počutje nemškega gosta kot tudi blagajno prirediteljev ter lovcev na zaslužke. Tako so poleg uradnih rekvizitov in spominkov domače nogometne zveze pri štadionu prodajali tudi šale, drese in majice nemške izbrane vrste, veliko prometa je bilo tudi tudi ob posebni stojnici Bayerna, ki se bo tu predstavil sredi poletja, 21. julija, na pripravljalni tekmi proti PSG.


Avstrijci sedmič zapored


A zadnji dnevi pri naših severnih sosedih, vsaj iz nogometnega zornega kota, razkrivajo dolg korak navzgor. Reprezentanca je nazadnje na velikem tekmovanju nastopila pred dvema letoma na euru v Franciji, nato se je znašla v krizi in hitro ostala brez možnosti uvrstitve v Rusijo. Toda z napovedanim prihodom novega selektorja Franca Fode, Nemca z dolgoletnimi izkušnjami iz Gradca, kjer je pri Sturmu najprej igral, nato pa opravljal trenersko vlogo, je zapihal nov veter. Sobotna zmaga rdeče-belo-rdečih proti Nemčiji (2:1; Hinteregger, Schöpf; Özil) je zdaj že 7. zapored v zadnjem imenitnem nizu naših sosedov, obenem pa so odgnali tudi nočno moro tekem proti nemškemu »elfu«, saj ga niso premagali že od leta 1986. Res pa se avstrijski nogomet vzpenja prav po zaslugi nemške šole – v zadnjih letih pa tudi angleške –, saj sedanje močno jedro reprezentance (David Alaba, Alessandro Schöpf, Marko Arnautović, Martin Hinteregger, Aleksandar Dragović, Sebastian Prödl) prihaja bodisi iz klubov bundeslige bodisi z Otoka. Vštric s tekmovalnimi uspehi pa se razvijajo tudi organizacijske sposobnosti zveze, ki se resda lahko pohvali s posameznimi podvigi iz preteklosti, a še vedno je daleč naokrog prevladovalo mnenje, da je Avstrija predvsem velesila snežnih strmin. A kdor premaga svetovne prvake v nogometu, uživa spoštovanje na zelenici. Kot tudi v pisarni, kar ne nazadnje potrjujejo prihodi Rusije ter zlasti Nemčije in Brazilije.

Komentarji: