UEFA si je oddahnila po priznanju pariške policije

Vodja pariške policije Didier Lallement je priznal, da so bile varnostne operacije pred finalom lige prvakov neuspešne.
Fotografija: Liverpoolovi navijači s ponarejenimi vstopnicami in neprimeren odziv pariške policije so bili razlogi za nasilje pred začetkom finalne tekme lige prvakov na Stade de France. FOTO: Thomas Coex/AFP
Odpri galerijo
Liverpoolovi navijači s ponarejenimi vstopnicami in neprimeren odziv pariške policije so bili razlogi za nasilje pred začetkom finalne tekme lige prvakov na Stade de France. FOTO: Thomas Coex/AFP

Vodja pariške policije Didier Lallement je priznal, da so bile varnostne operacije pred finalom lige prvakov neuspešne, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obenem se je šef policije v francoski prestolnici opravičil tudi navijačem za uporabo solzivca, ko so ti skušali vstopiti na stadion.

»Očitno je šlo za popoln neuspeh,« je Lallement dejal komisiji francoskega senata, ki preiskuje kaos v zvezi s finalom lige prvakov pred slabima dvema tednoma.

»To je bil neuspeh, ker so ljudi potiskali in napadali. Prav tako gre za neuspeh, ker je bila podoba države spodkopana,« je še dodal šef pariške policije.

Dejal je, da obžaluje, ker je dovolil uporabo solzivca za odmik navijačev s stadiona pred tekmo, a dodal, da enostavno ni bilo drugih načinov za lajšanje naraščajočega pritiska navijačev na vstopnih vratih, piše AFP.

Finale lige prvakov, v katerem je Real Madrid ugnal Liverpool z 1:0, se je začel z več kot polurno zamudo. Organizatorji so sprva na semaforju kot razlog za zamudo navedli varnostne razloge, nato pa sporočili, da gre za prepozen prihod navijačev na stadion.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je nato kot uraden razlog za zamudo navedla, da je na tisoče navijačev želelo vstopiti na stadion s ponarejenimi vstopnicami. To je povzročilo zastoje pri vstopu na stadion, zato je Uefa prestavila začetek finala. Pariška policija pa je takoj po tekmi v prvi bilanci sporočila, da je zabeležila 105 aretacij in 238 poškodovanih.

Uefa se je že pred slabim tednom dni v izjavi za javnost opravičila vsem navijačem, ki so bili vpleteni v dogajanje na Stade de Franceu v Parizu, in sprožila neodvisno preiskavo dogodka.

Preberite še:

Komentarji: