Prva in edina težava so Domžale

Ob 70-letnici NK Rudar manjka še boljša uvrstitev.
Fotografija: Marijan Pušnik ima drzne načrte. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Marijan Pušnik ima drzne načrte. FOTO: Tadej Regent/Delo

Rudarjevih 70 let je častitljiva obletnica in spodobi se, da bi jo eden slovenskih nogometnih stebrov zaznamoval tudi na igrišču. Toda jesenski del je bil športno vse prej kot uspešen, točk (18) je bilo premalo za trdno sredino in za varno razdaljo do zasledovalcev.

Najodgovornejši mož za Rudarjevo podobo na igrišču in tekmovalni izkupiček je trener Marijan Pušnik. Njegovi prijemi jeseni niso »prijeli«, spomladi bi naj dvignili Velenjčane tako v igri kot na lestvici. »Seveda si želimo, da bi bila spomlad takšna, kot je bila minula sezona. Oziroma če je bil Aluminij jeseni tretji, smo lahko mi spomladi. Želel bi si, da prehitimo dva tekmeca na lestvici,« ni skrival pogumnih načrtov eden najbolj izkušenih trenerjev v 1. SNL. Po letih ga prekaša le trener Krškega Milan Đuričić.


Hrbtenica je sestavljena


Rudar je spomladi pokrpal kadrovske luknje. Med vidnejšimi igralci, ki dajejo upanje za boljši jutri, je domači fant Aljaž Krefl. Pri Olimpiji je imel veliko smole z zdravjem, zdaj bi lahko pomenil enega ključnih igralcev za Rudarjev tekmovalni zasuk. Pričakuje ga tudi vodstvo kluba.

»Prepričan sem, da bi Aljaž pri Olimpiji lahko igral, a je res, da so ga ustavile poškodbe. Pri nas se bo znova uveljavil in bo izjemno pomemben člen. Kar zadeva pritiske, ti vedno so, toda vodstvo kluba tudi realno gleda na stanje in dogodke. Rudar je lani končal sezono z uvrstitvijo v Evropo, tam igral štiri tekme in predvsem prodal igralce, s katerimi je stabiliziral poslovanje. Obenem smo vzpostavili delovanje mlajših kategorij, ki se vračajo tja, kamor sodijo: v slovenskih vrh. Odhodi Johna Maryja, Jake Bijola, Damjana Vukliševića so prinesli denar in zmanjšali kakovost moštva. Izgubili smo hrbtenico, branilca, zveznega igralca in napadalca. To vrzel smo pozimi zapolnili z novimi nogometaši, da bi lahko mirno šli v drugi del sezone,« je Pušnik spomnil na vzroke za rezultatsko slabši izkupiček. Še na morda ključnega velja spomniti, Velenjčani so bili jeseni silno neučinkoviti. Z 20 goli so bili boljši le od zadnjega Krškega.


Milan Tučić je je s petimi goli najboljši strelec Rudarja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Milan Tučić je je s petimi goli najboljši strelec Rudarja. FOTO: Leon Vidic/Delo


Goli bodo padali


»Kaže pogledati nekoliko širše. Če napadalcem ni šlo, je pomenilo, da tudi moštvo v celoti ni igralo na želeni ravni. Mislim pa, da se spomladi o neučinkovitosti ne bomo pogovarjali. Milan Tučić, Žiga Škoflek in Dominik Radić bodo dali veliko več od sebe kot jeseni,« je tudi o strelskem izbruhu svojih fantov prepričan trener, ki daje vtis, da še ni povsem prebolel Olimpije. Ne le Krefla, tudi mladega, 22-letnega Bošnjaka Rijada Kobiljar, ki v Ljubljani ni dobil priložnosti, naj bi izbrusil v prodajni »izdelek«.

»Ne, to nima nobene zveze z Olimpijo. V Kobiljarju sem prepoznal igralske potenciale. Ne takoj, vidni bodo čez dober mesec ali dva. Je močan fant in izjemno hiter, vidi se, da je nadarjen, predvsem pa ustreza osnovni zamisli, da vzgajamo mlade igralce in jih brusimo za prodajo. Starejših in izkušenih se ne da tržiti, lahko pa pomagajo pri vzgoji mlajših,« pri Pušniku ni neznank, težava pa le ena, kot se je slikovito izrazil. »Naša prva in edina so Domžale,« je označil prvega, nedeljskega tekmeca.

Komentarji: