Qarabag je zelo visoka ovira za Olimpijo

V 1. kolu kvalifikacij za nogometno ligo prvakov bodo zmaji izzvali Azerbajdžance, ki jih lani ni ugnal niti Atletico
Fotografija: Ilija Stolica ne bo dopuščal prihoda novincev brez svoje odobritve.
Foto Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Ilija Stolica ne bo dopuščal prihoda novincev brez svoje odobritve. Foto Roman Šipić/Delo

Qarabag in Baku. Prvi je klub in tekmec Olimpije v 1. kolu kvalifikacij za ligo prvakov in ne bi mogel biti bolj neugoden, drugo je mesto in prizorišče povratne tekme. Slovenski prvak je na včerajšnjem žrebanju parov v Nyonu (danes bodo tekmece dobili še Maribor, Domžale in Rudar) zares dobil dvojno zaušnico. Prva tekma bo 11. julija v Stožicah ob 20. uri, povratna 18. julija ob 18. uri.

Če je prišlo kaj pozitivnega iz sedeža Evropske nogometne zveze, je morebiten nasprotnik v 2. kolu kvalifikacij za LP. Olimpijo bi v primeru napredovanja čakal albanski prvak Kukësi ali malteška Valletta.
»Qarabag je premagljiv, bolj kot z njim, se moramo ukvarjati s seboj. Prav tako se ne smemo tolažiti s tem, da imamo možnost popravka v 2. kolu kvalifikacij za evropsko ligo,« je bil velik optimist najstarejši mož, kapetan Branko Ilić. Predsednik Milan Mandarić, ki v dveh evropskih pohodih ni videl srečnega konca (prvič je Olimpijo za LP izločil slovaški Trenčin s 6:6, lansko leto za evropsko ligo finska Vaasa z 2:0) je pravilno ugotovil, da Olimpijo čaka eden od najtežjih dvobojev v zadnjih desetih letih. »To bo preizkušnja, ki bo pokazala, kje smo in kakšne so naše dejanske odlike in možnosti,« je komentiral razplet žreba. V prvem odzivu novega trenerja Ilije Stolice ni bilo čutiti strahu in je povedal: »Ni bilo lahkih tekmecev. Kdorkoli je prvak, si zasluži spoštovanje. Če želiš biti med najboljšimi, moraš igrati proti najboljšim in jih tudi premagati. Qarabag pa ima kakovostnejšo zasedbo.«


Atletico je nasedel


Z zvrhano mero spoštovanja je Olimpijo ocenil trener Qarabaga Gurban Gurbanov. »Pomerili se bomo z zelo zahtevnim in nepredvidljivim tekmecem, za dvoboj smo že začeli temeljite priprave. Prvo tekmo bomo pričakali v formi,« je bil spoštljiv Grubanov, ki je z moštvom že v pripravljalni bazi v Avstriji, kjer bo igral z naslednjimi nasprotniki: Ludogorec (23. t. m.), Innsbruck (26. t. m.), Sirija (30. t. m.), Dinamo Kijev (4. julija).
O tem, kako zahtevnega nasprotnika bo izzvala Olimpija, zgovorno govorijo lanski dosežki azerbajdžanskega prvaka v Evropi. Na poti v ligo prvakov je izločil moldavski Šerif (2:1, 0:0), gruzijsko Samtredio (1:0, 5:0) in na koncu še danski København (1:0, 1:2). V skupinskem delu lige prvakov je bil nerešljiva uganka za madridski Atletico (0:0, 1:1), zaradi česar je španski velikan evropsko pomlad nadaljeval v evropski ligi in jo na koncu tudi osvojil. Sezono je Qarabag zaokrožil s prepričljivo zmago v državnem prvenstvu, s 16 točkami prednosti pred Gabalo in petim zaporednim naslovom.


Stolica v boju s časom


Ljubljanska kadrovska kombinatorika je tudi letos glavna rakava rana, ki jo želi novi trener Stolica ozdraviti v dveh, treh dneh. »Čim prej moramo oblikovati moštvo in se okrepiti. Za vse linije iščemo igralca, tako med tujci kot slovenskimi igralci, od štoperja do bočnega branilca, zveznega igralca in do napadalca. Zagotavljam, da brez moje odobritve ne bo prišel nihče. Tujci morajo biti boljši in ustvarjati razliko. Edino na kar nimam vpliva, je pomanjkanje časa,« je politiko prihodov novincev avtoritativno pojasnil Stolica, ki je včeraj odpeljal nogometaše za utrjevanje moštvenega duha na rafting na Gorenjsko.
Prvo pripravljalno tekmo naj bi Olimpija igrala konec tedna z zagrebško Lokomotivo, za zadnjo preizkušnjo pred prvo tekmo s Qarabagom pa se v klubu dogovarjajo z madžarskim Ferencvarošem (3. ali 4. julij).

Komentarji: