Real Madrid na vrhu, sledi mu Barcelona

Med najbogatejšimi klubi na svetu brez vidnejših preobratov.
Fotografija: Nogometaši slovitega madridskega kluba so se tako v zadnjih letih večkrat veselili uspehov, obenem pa so skupaj z vodilnimi ponosni tudi na ugled najbolj vredne nogometne znamke na svetu. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Nogometaši slovitega madridskega kluba so se tako v zadnjih letih večkrat veselili uspehov, obenem pa so skupaj z vodilnimi ponosni tudi na ugled najbolj vredne nogometne znamke na svetu. FOTO Reuters

Resda je najodmevnejše mednarodno klubsko tekmovanje na stari celini, nogometno ligo prvakov, letos osvojil Liverpool, po zmagi v finalu s Tottenhamom, prav tako angleškim moštvom, a na vrhu denarne moči sta še naprej španska velikana Real Madrid in Barcelona. Na angleški sceni sta od omenjenih finalistov z večjim kapitalom oba manchestrska kluba, United in City, v izjemen denarni razred sodi tudi Bayern iz Münchna. Sploh največjo vrednost enega kluba na svetovni športni sceni pa naj bi predstavljali Dallas Cowboys, zasedba iz poklicne lige ameriškega nogometa (NFL).

Ameriška poslovna revija Forbes večkrat opravi temeljito analizo posameznih športnih znamk, upošteva zakone trženja, dejavnost kluba, pogodbe s TV-hišami, z opremljevalci, neposredne prilive pokroviteljev ali velikih panožnih zvez. Pri Evropski nogometni zvezi (UEFA) so, denimo, v zadnji sezoni še zvišali nagradni sklad lige prvakov, skupni znesek je tako znašal že dve milijardi evrov, torej 30 odstotkov več kot sezono prej. Zgolj omenjena finalista, Liverpool in Tottenham, sta v tem tekmovanju zaslužila sto milijonov evrov.

Sicer pa je po vseh parametrih najbolj vreden nogometni klub na svetu Real Madrid (3,8 milijarde evrov), sledijo mu Barcelona (3,6), Manchester United (3,45), Bayern München (2,7) in Manchester City (2,4).

Komentarji: