Od zeleno-bele sedmice do vijolične

Državni nogometni prvak Maribor predstavil okrepitev, najboljšega strelca Olimpije v minulih štirih letih.
Fotografija: Rok Kronaveter je štiri leta pil kri vijoličnim navijačem, naslednji dve leti bi lahko bil njihov junak. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Rok Kronaveter je štiri leta pil kri vijoličnim navijačem, naslednji dve leti bi lahko bil njihov junak. FOTO: Tadej Regent/Delo

»Vrednost igralca Kronavetrovega kova na tujem je previsoka tudi za najboljši slovenski klub, zato je povsem razumljivo, da je Maribor pripeljal Roka, ki je bil na voljo po razumni ceni,« je nekdanji selektor in trener Maribora ter Olimpije Bojan Prašnikar komentiral združitev državnega prvaka in najboljšega igralca 1. SNL v minulih štirih letih.

Prašnikar je svojo oceno še dopolnil z naslednjimi besedami. »Maribor je izhajal iz svojih ambicij in se je moral, če jih želi uresničiti, primerno odzvati. Izgubil je slovenski pokal, slabo je igral, treba je bilo ukrepati.«
Zlatko Zahović je ukrepal, izpolnil navijaške želje in Roka Kronavetra pripeljal domov, v Maribor, od koder je 32-letni zvezdnik 1. SNL še kot najstnik šel ustvarjati kariero v Sloveniji in na tujem. Pred tem ni igral niti eno sekundo za »vijolično institucijo".

Na zadnjem ligaškem derbiju v Ljudskem vrtu pred tremi tedni je Kronaveter z golom "pomagal" k potopu vijoličnih. OTO: Tadej Regent/Delo
Na zadnjem ligaškem derbiju v Ljudskem vrtu pred tremi tedni je Kronaveter z golom "pomagal" k potopu vijoličnih. OTO: Tadej Regent/Delo


»Želja vsakega Mariborčana je, da bi enkrat igral za Maribor. Zgodilo se je pozneje, kot bi se lahko. Komaj čakam, da se začnejo priprave,« je ob predstavitvi povedal Kronaveter, ki je nekoč že zavrnil Zahovića, zdaj pa ga je prepričal.

»V preteklosti finančno stanje tega ni omogočalo. Šli smo korak za korakom, da bi si lahko privoščili tako kakovostnega igralca. Razumel sem, da je šel svojo pot, zdaj je tukaj,« je športni direktor razkril, zakaj že prej ni zvabil v Ljudski vrt nogometaša, ki je bil vzgojen pri Železničarju z desnega brega Drave.

Maribor oziroma najodgovornejši mož za športno politiko pod Kalvarijo je prisluhnil javnosti, ko je iskal igralca, ki bi lahko pomenil močnega aduta za vidnejši dosežek v Evropi, ohranil ali še dodal visoko dodano vrednost moštvu ter hkrati zagotavljal tekmovalno in zmagovalno kulturo. Toda ni le Kronaveter izbira navijačev, marveč tudi najdražja okrepitev Rudi Požeg Vancaš. Le Andrej Kotnik in Špiro Peričić sta bila nekoliko presenetljivi izbiri, a v skladu z Zahovićevo športno politiko in filozofijo, v kateri je najpomembnejše zmagovanje. Zahović je tudi razkril, da ni še konec nakupov, saj jih bodo narekovali odhodi igralcev.


Želi v evropsko ligo


Maribor in Kronaveter sta sklenila dveletno pogodbo. Nogometaš je dejal, da so bile možnosti za odhod v tujino, a je bil Maribor prepričljiv.

"Sem Mariborčan in Mariborčan si želi igrati za Maribor," je polaskal "Krona". FOTO: Tadej Regent/Delo
"Sem Mariborčan in Mariborčan si želi igrati za Maribor," je polaskal "Krona". FOTO: Tadej Regent/Delo


»Bil je tudi moja prva izbira," je priznal štiri leta Ljubljančan, ki ga ne skrbi, kako bi ga lahko sprejeli Olimpijini navijači, s katerimi je bil lep čas v sporu.

V vijoličnem dresu s št. 7, ki jo je imel tudi na zeleno-belem, ima Kronaveter veliko načrtov in izzivov.
»Mariborski rezultati v Evropi dvigujejo pričakovanja. Upam, da bomo igrali vsaj v evropski ligi,« je visoko postavil letvico »Krona« in namignil, da upa tudi na še kakšen reprezentančni nastop.

»Njegova dodana vrednost je v zaključni podaji. Iz ozadja se odlično vključuje v kazenski prostor in ima odličen prosti streli. Dare Vršič je bil v tem odličen, dokler mu ni odbila biološka ura. Tudi Tavares je to dobro počel. Rok bo dodana vrednost,« je Zahović predstavil igralske značilnosti bržkone novega ljubljenca Ljudskega vrta.

Zlatko Zahovič je ujel kapitalca, a še ni zaključi z nakupi igralcev. FOTO: Tadej Regent/Delo
Zlatko Zahovič je ujel kapitalca, a še ni zaključi z nakupi igralcev. FOTO: Tadej Regent/Delo


Koliko bo pri Mariboru zaslužil, je skrivnost. Težko je verjeti, da bi manj, kot je pri Olimpiji, kjer je na leto zaslužil približno 200.000 evrov in je veljal za enega od najbolje plačanih, če ne celo najbolje plačanega igralca. Zahovićeva filozofija je pisana na kožo nogometašem, saj se zaveda, da lahko samo od zadovoljnega igralca lahko zahteva zmage. Toda tudi denar je spodbudil Kronavetrovo odločitev, da konča ljubljansko poglavje. Zataknilo se je pri plačevanju obveznosti. Veliko slabe volje je bilo, ko je Kronaveter prejel dohodninsko odločbo in je moral seči v žep, da je plačal »cesarju, kar je cesarjevega.«

Komentarji: