Ronaldo gleda v hrbet Messiju, Serena Williams edina ženska med 100

Argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi je najbolje plačani športnik na svetu.
Fotografija: PlaceSportnikov Foto Mx Igd
Odpri galerijo
PlaceSportnikov Foto Mx Igd

Ljubljana – Ljubitelji najpomembnejše postranske zadeve na svetu se že dolgo prepirajo, kdo je najboljši nogometaš na svetu. Nekateri trdijo, da je to Barcelonin zvezdnik Lionel Messi, drugi prisegajo na Cristiana Ronalda, ki je lani iz madridskega Reala prestopil k Juventusu.

Če se njuni navijači ne morejo zediniti, pri ameriški poslovni reviji Forbes vedo, kdo je zdajšnja absolutna številka 1 v športu – po zaslužku. To je Messi, na čigar bančni račun se je v enem letu steklo kar 112 milijonov evrov, od tega 81 milijonov letne plače in 31 milijonov od oglasov (Adidas, Pepsi Cola, EA Sports, Tata Motors, Turkish Airlines ...). V različnih medijih so izračunali, da argentinski zvezdnik, ki bo čez enajst dni praznoval 32. rojstni dan, za minuto igranja dobi nič manj kot 25.000 evrov, njegova »urna postavka« pa znaša debeli poldrugi milijon evrov!

Tako je Messi v »večnem dvoboju« prepričljivo ugnal Ronalda, saj je zaslužil kar 16 milijonov evrov več od 34-letnega Portugalca. Vodilno trojico na Forbesovi lestvici zaokrožuje še en nogometaš, in sicer brazilski as Neymar (Paris Saint-Germain), ki je prejel štiri milijone evrov manj kot Ronaldo.
 

Federer na vrhu po oglasnih prihodkih


Najbolje plačani športnik, ki se ne ukvarja z nogometom, je boksar Saul »Canelo« Alvarez, svetovni prvak v srednji kategoriji po različicah IBF, WBA in WBC. Mehiški šampion, ki ima v profesionalni statistiki 52 zmag, 2 neodločena izida in en samcat poraz (proti Američanu Floydu Mayweatherju ml. leta 2013), je lansko jesen z medijsko družbo DAZN sklenil pogodbo za enajst dvobojev, ki mu bodo v petih letih navrgli neverjetnih 322 milijonov evrov.

PlaceSportnikov Foto Mx Igd
PlaceSportnikov Foto Mx Igd


Tik za četrtouvrščenim Alvarezom je z 82,5 milijona evri na petem mestu švicarski teniški zvezdnik Roger Federer, ki si je sicer z nagradami priigral »zgolj« 6,5 milijona evrov, z reklamami pa je zaslužil – reci in piši – 76 milijonov! S tem je 37-letnik iz Bottmingena pri Baslu z naskokom prvi, kar zadeva prihodke od oglasov. Za primerjavo: Ronaldu so reklame prinesle 39 milijonov.

Elitni peterici sledita igralca ameriškega nogometa Russell Wilson (Seattle Seahawks) in Aaron Rodgers (Green Bay Packers), deseterico najbolje plačanih športnikov pa zaokrožujejo košarkarji LeBron James (Los Angeles Lakers), Stephen Curry in Kevin Durant (oba Golden State Warriors).

Med dirkači je št. 1 Lewis Hamilton, petkratni svetovni prvak v formuli 1, ki je s 55 milijoni evrov na 13. mestu, štiri mesta pred srbskim teniškim asom Novakom Đokovićem (50,6 milijona evrov). Edina ženska med stoterico, ki jo zaključuje indijski igralec kriketa Virat Kohli (25 milijonov), pa je ameriška teniška zvezdnica Serena Williams, ki z 29,2 milijona evri drži 63. mesto.

Komentarji: