Slovenci premagali hrvaški urok in pogledali proti Katarju

Sandi Lovrić je v 15. minuti dosegel edini gol za veliko zmago reprezentance Matjaža Keka, ki bo kvalifikacije nadaljevala v soboto v Rusiji. Kek: Ni evforije!
Fotografija: Slovenci so odlično odprli kvalifikacije za SP. FOTO: Joe Klamar/AFP
Odpri galerijo
Slovenci so odlično odprli kvalifikacije za SP. FOTO: Joe Klamar/AFP

Slovenija je prvič premagala Hrvaško, in to v najboljšem trenutku, na začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo v nogometu, ki bo prihodnje leto v Katarju. Strelec zlatega gola je bil v 15. minuti nepričakovani junak Sandi Lovrić. Svetovni podprvaki z Luko Modrićem so padli v Stožicah!



Potem ko je osvojil naslov hrvaškega prvaka z Rijeko, je selektor Matjaž Kek premagal še en urok in zrežiral prvo zmago proti južnim sosedom od samostojnosti obeh držav leta 1991. Pred tem se je Slovenija s Hrvaško merila osemkrat ter petkrat izgubila in trikrat remizirala.


 

Lovrić strelec


Prva priložnost v praznih Stožicah se je sicer ponudila Hrvatu Nikoli Vlašiću, ki je v 11. minuti zadel vratnico. Toda mreža se je zatresla na nasprotni strani, ko je v 15. minuti zadel Lovrić, potem ko je akcijo začel Josip Iličić, odbito žogo pa je v zadetek spremenil mladi član iz švicarskega Lugana. Žoga se je odbila od hrvaškega branilca Dejana Lovrena in ukanila vratarja Dominika Livakovića.

Sandi Lovrić (desno) je dosegel gol kariere. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
Sandi Lovrić (desno) je dosegel gol kariere. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters




V nadaljevanju je Slovenija začutila priložnost za zgodovinsko prvo zmago proti južni sosedi in z disciplinirano igro držala ravnotežje, Hrvate pa se je lotila živčnost in so jalovo napadali vrata Jana Oblaka. Takšno stanje se je nadaljevalo v drugem polčasu, v katerem so Hrvati pritiskali, Slovenci pa prežali na nasprotne napade, po enem je imel priložnost v 59. minuti Andraž Šporar, vendar je Livaković žogo odbil.



Po dveh tretjinah tekme je Oblak znova dobro posredoval, nakar je v igro namesto Damjana Boharja vstopil Domen Črnigoj. Nadaljevalo se je s pritiskom Hrvatom, ki pa so zgolj krožili okrog organizirane slovenske obrambe, ki ni popuščala. Kek se je odločil ekipo osvežiti, vstopila sta Amedej Vetrih (namesto Jake Bijola) in Blaž Kramer (namesto Andraža Šporarja).
 

Zgodovinska zmaga


Hrvatom je tudi z zvezdnikom Luko Modrićem, ki je s 139. reprezentančnim nastopom ujel Daria Srno, zmanjkovalo zamisli pred odličnim slovenskim bunkerjem, ki je prežal na nasprotne napade. V 87. minuti je Iličića zamenjal Nejc Skubic, edinega strelca Lovrića pa Kenan Bajrić.



Kramer je imel priložnost v zadnji minuti rednega dela, a je zgrešil vrata. Hrvati so imeli še tri minute sodnikovega dodatka za izenačenje, toda ostalo je pri zgodovinski slovenski zmagi.

Stožice ostajajo slovenska trdnjava tudi brez navijačev. FOTO: Voranc Vogel
Stožice ostajajo slovenska trdnjava tudi brez navijačev. FOTO: Voranc Vogel

 

V soboto proti Rusiji

 

Po obračunu s svetovnimi podprvaki Slovenijo čakata še obračuna v gosteh, v soboto v Sočiju proti Rusiji in v torek v Nikoziji proti Cipru. V skupini H sta sicer še Slovaška in Malta.


Matjaž Kek je osvojil hrvaško prvenstvo z Rijeko in prvič premagal Hrvaško s Slovenijo. FOTO: Jure Eržen
Matjaž Kek je osvojil hrvaško prvenstvo z Rijeko in prvič premagal Hrvaško s Slovenijo. FOTO: Jure Eržen




Za trinajst evropskih mest na 32-članskem svetovnem prvenstvu, ki bo od 21. novembra do 18. decembra 2022 v Katarju, se poteguje 55 evropskih reprezentanc v desetih skupinah. Kvalifikacije bodo potekale med marcem in novembrom 2021.
 

Samo zmagovalci neposredno na SP


Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na SP, drugouvrščene ekipe pa čakajo dodatne kvalifikacije. Tem se bosta pridružili še dve najboljši ekipi, zmagovalki skupin iz lige narodov, ki se ne bosta že neposredno uvrstili na SP ali v dodatne kvalifikacije. Teh dvanajst moštev čakajo izločilni boji na eno tekmo za preostala tri mesta na SP.

Zlatko Dalić se je moral sprijazniti s porazom. FOTO: Jure Eržen
Zlatko Dalić se je moral sprijazniti s porazom. FOTO: Jure Eržen

 


Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: