Sanjski večer v Stožicah – Slovenija gre na evropsko prvenstvo!

Slovenska nogometna vročica je na vrhuncu, reprezentanca je premagala Kazahstan z 2:1 (Šeško, Verbič) in se uvrstila na prvo evropsko prvenstvo po letu 2000.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic

Slovenija gre naprej! Nogometna reprezentanca je v Stožicah z 2:1 premagala Kazahstan in se uvrstila ne evropsko prvenstvo 2024 v Nemčijo. Četa Matjaža Keka je opravila dovolj, da se je v Ljubljani začelo slavje, ki bo trajalo dolgo v noč. Nad Stožicami je ognjemet, tribune skačejo v ekstazi, slovenska nogometna pravljica je dobila popoln epilog. 

Prvi polčas je bil v znamenju Slovenije, ki je do vodstva prišla po enajstmetrovki v 41. minuti, ki jo je uspešno izvedel Benjamin Šeško. Na začetku drugega polčasa je sledil šok, ko je Ramazan Orazov izenačil, Kazahstan pa je nevarno pritiskal za drugi zadetek. A so se nato Slovenci še enkrat zbrali in Benjamin Verbič je v 85. minuti zadel za 2:1, vse tri točke in zasluženo slovensko zmago.

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic

Misija euro 2024 je končana! Slovenci lahko začnejo slaviti - najprej z navijači pred tribuno C, nato še jutri v središču Ljubljane od 16. ure dalje. V hladnem večeru danes ne nogometašev, ne navijačev ne bo zeblo, po letu 2010 se je Slovenija znova uvrstila na veliko tekmovanje, na evropsko prvenstvo pa po dolgih 24 letih. 

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

2. POLČAS:

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic

KONEC TEKME (2:1)! SLOVENIJA GRE NA EP 2024!

90. minuta: 16.435 gledalcev le še čaka na zadnji žvižg in uvrstitev na euro! Še tri minute dodatka. 

85. minuta: GOOOL! Benjamin Verbič!!! Po protinapadu Stojanovića, ki je lepo prenesel žogo na levo krilo, je Verbič z roba kazenskega prostora z zavitim strelom lepo pospravil žogo v mrežo in Slovence pripeljal pred vrata eura. 

80. minuta: Tribune so znova oživele, z njimi pa tudi igra Kekovih varovancev, ki Kazahstance stiskajo pred njihov kazenski prostor. Še dobrih 10 minut tekme. 

75. minuta: Slovenci so vendarle nekoliko uspeli umiriti tempo, priložnosti za drugi gol pa si še niso ustvarili. 

70. minuta: Orazov je še enkrat prišel do strela v kazenskem prostoru, tokrat na srečo Slovencev žoge ni dobro zadel. Obramba je vse bolj na trnih, Jan Mlakar odhaja iz igre, menja ga Benjamin Verbič. 

65. minuta: Dvoboj postaja vse bolj trd, Kazahstanci so začutili, da je Slovenija ranljiva, svoje so dodali še glasni gostujoči navijači. Ozračje v Stožicah, kjer rahlo rosi, je naelektreno. 

60. minuta: Slovenci so vzpostavili ravnotežje, imeli tudi eno lepo priložnost, a niso zadeli. Tekma je precej bolj živčna kot v prvem delu, vrstijo se prekrški in napake, živčna je tudi telesna govorica nogometašev. Slovenci tekme nimajo tako pod kontrolo, kot so jo imeli v prvem polčasu. 

53. minuta: Po šoku so se Slovenci vendarle pobrali, Erik Janža je s prostega strela z okrog 22 metrov lepo meril v desni zgornji kot kazahstanskih vrat, a je bil Šatski na mestu. 

48. minuta: Drugi del se je začel s šokom za Slovence in golom Kazahstana. Po desni strani so Kazahstanci naredili višek, žoga je zletela v kazenski prostor, kjer je Ramazan Orazov brez težav premagal Oblaka. 1:1. 

1. POLČAS:

Gledalci v Lepi žogi. FOTO: Matej Druznik
Gledalci v Lepi žogi. FOTO: Matej Druznik

45 (+2) minuta: Slovenija je prvi polčas uspešno pripeljala do konca, kljub ne najbolj prepričljivi predstavi v napadu je izkoristila darilo nepozorne obrambe Kazahstana za vodstvo z 1:0. Gostje se bodo v drugem polčasu morali bolj odpreti in Slovencem se bo ponujal dodaten prostor za protinapade. 

41. minuta: Benjamin Šeško je uspešno izvedel 11-metrovko in Slovenija je povedla z 1:0! Meril je v desni spodnji kot vrat Šatskija, ki je krenil v narobno smer. 

FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik

39. minuta: 11-metrovka za Slovenijo! Stojanović je ukradel žogo v kazenskem prostoru Kazahstana, obramba ga je pokosila in sodnik Marciniak je dosodil enajstmetrovko po ogledu videoposnetka. 

37. minuta: Kazahstan je nevarno zapretil po kotu, Jan Oblak pa je žogo uspel odbiti.

34. minuta: Lepo podajo v prostor Stojanovića je v kazenskem prostoru ujel Karničnik in prišel do strela, a je bil vratar Šatski na mestu in končalo se je z novim kotom za Slovence. 

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

30. minuta: Po pol ure igre se v Stožicah še ni zgodilo veliko, pravih priložnosti ni bilo ne na eni, ne na drugi strani. Tudi Matjaž Kek cel čas nervozno na nogah spremlja srečanje, od varovancev pa želi hitrejše kroženje žoge. 

23. minuta: Šeško in Šporar sta prvič uprizorila hiter protinapad, Šporar je v zaključku poizkusil podati proti Šešku, a je zmanjkalo prostora. Sledil je kot, do strela z glavo je prošel Mlakar, a meril visoko čez gol.

15. minuta: Kazahstan je pokazal, kakšen bo njihov taktični načrt. Postavili so se globoko na svojo polovico in prvič zapretili iz protinapada, a sta Bijol in Janža situacijo razrešila, preden bi moral posredovati Oblak. 

7. minuta: Prvi slovenski strel na tekmi, z roba kazenskega prostora je poizkusil Stojanović, a je žogo slabo zadel in zletela je mimo leve vratnice. 

6. minuta: Kazahstan je pritisnil le v prvih sekundah, nato so Slovenci takoj vzeli žogo v svoje noge in zagospodarili na sredini igrišča. V prvih minutah brez priložnosti. 

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

NAPOVED

10 minut do tekme: Obe enajsterici bosta kmalu pritekli na igrišče, začela se bo otvoritvena slovesnost in nato prvi žvižg sodnika Szymona Marciniaka (Pol). 

25 minut do tekme: Tribune so že lepo polne, prvič se je zaslišalo tudi Kdor ne skače, ni Slovenc, navijanje prihaja iz sektorja Združenih slovenskih navijačev. 

Slovenija – Kazahstan 2:1 (1:0)

Šeško 41, Verbič 85; Orazov 46.

Slovenija: Oblak; Karničnik, Blažič, Bijol, Janža; Stojanović, Čerin, Elšnik, Mlakar; Šporar, Šeško.

Kazahstan: Šatski; Bistrov, Mali, Maročkin, Alip, Vorogovski; Orazov, Kuat, Bejsebekov, Česnokov; Samorodov.

Sodnik: Szymon Marciniak (Pol)

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Preberite še:

Komentarji: