Pred začetkom vrhunca na mundialu so Švicarji izločili Srbijo

V osmino finala danes še nogometaši Portugalske, Južne Koreje in Brazilije
Fotografija: Švicari so se veselili drugega mesta v zahtevni skupini. FOTO: Suhaib Salem/Reuters
Odpri galerijo
Švicari so se veselili drugega mesta v zahtevni skupini. FOTO: Suhaib Salem/Reuters

V zadnjih tekmah  skupinskega dela svetovnega prvenstva so si lahko nogometaši Brazilije privoščili razkošje, da so proti Kamerunu igrali z rezervno enajsterico in v tretji minuti sodnikovega dodatka prejeli gol za poraz z 0:1 (strelec Vincent Aboubakar), a potrdili prvo mesto v skupini G. Zato pa sta se na vso moč spopadli njihovi tekmici.

V naelektrenem dvoboju je bila uspešnejša Švica, ki je imela boljše izhodišče kot Srbija, po zaostanku z 1:2 v 35. minuti pa je znala pripraviti tudi zasuk. Prvi gol so v 20. minuti dosegla Švicarji. Po prodoru Ricarda Rodrigueza po levi strani je Djibril Sow podaljšal žogo do Xherdana Shaqirija, ki je z natančnim strelom popeljal svoje soigralce v vodstvo.

Nogometaši iz dežele sira in čokolade so uživali v vodstvu le šest minut, po srbskem nasprotnem (pol)protinapadu je Dušan Tadić poslal lep predložek v kazenski prostor, tam pa je z natančnim strelom z glavo izenačil Aleksandar Mitrović. V vsebinsko bogatem prvem polčasu so Srbi v 35. minuti izkoristili napako švicarske obrambe, po vnovični Tadićevi asistenci pa je z lepo odmerjenim strelom zadel v polno Dušan Vlahović. V izdihljajih prve polovice tekme so Švicarji izenačili. Po kombinirani akciji in podaji Silvana Widmerja z desne strani je Breel Embolo izenačil na 2:2.

Srbi so bili v začetku drugega polčasa znova nezbrani, po vsega treh minutah so prejeli tretji gol po kombinirani akciji Švicarjev, ki jo je z natančno odmerjenim strelom zaključil Remo Freuler.

Švica se bo v osmini finala pomerila s Portugalsko, Brazilija pa z Južno Korejo.

Korejci kar niso mogli verjeti, da se prebili med 16 najboljših reprezentanc na SP. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Korejci kar niso mogli verjeti, da se prebili med 16 najboljših reprezentanc na SP. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Korejci razžalostili Ronalda in poslali Suareza v zgodovino Urugvaja

Tretje kolo v skupini H na svetovnem prvenstvu je prineslo nova nogometna vznemirjenja in tudi presenečenje. Reprezentanca Južne Koreje je namreč premagala Portugalsko z 2:1 (1:1) in se prebila v osmino finala. Urugvaj je v Al Vakri ugnal Gano z 2:0 (2:0), toda obe ekipi se poslavljata od mundiala.

Prvo mesto v tej skupini je osvojila Portugalska s šestimi točkami, Južna Koreja pa je – ob enakem zbiru točk v primerjavi z Urugvajem – osvojila drugo mesto zaradi večjega števila doseženih golov. Obe reprezentanci sta skupinski del končali s štirimi točkami. Korejsko razmerje doseženih in prejetih golov je v prvem delu tekmovanja znašal 4:4, urugvajsko 2:2, njun medsebojni dvoboj v uvodnem krogu pa se je končal brez golov.

Za Južno Korejo sta na današnji tekmi zadela Kim Younggwon (27.) in Hwang Hee-Chan (90.+1), za Portugalsko pa Ricardo Horta (5.).

Giorgian De Arrascaeta (desno) je zabil Gani dva gola, vendar bo skupaj z Luisom Suarezom odpotoval domov pred začetkom izločilnih dvobojev na mundialu. FOTO: Pablo Porciuncula/AFP
Giorgian De Arrascaeta (desno) je zabil Gani dva gola, vendar bo skupaj z Luisom Suarezom odpotoval domov pred začetkom izločilnih dvobojev na mundialu. FOTO: Pablo Porciuncula/AFP

Urugvaj je v dvoboju z Gano sicer v prvem polčasu zasluženo prišel do želene prednosti, ko je dvakrat zadel v polno Giorgian De Arrascaeta, Ganci pa so še pri 0:0 zapravili enajstmetrovko. V drugem polčasu sta imeli obe moštvi svoje priložnosti, a jih nista izkoristili, tako da je Urugvaj v skupini končal na tretjem in se bo moral na boleč način lotiti pomladitve moštva – tudi sloviti Luis Suarez je bržkone odigral zadnjo reprezentančno tekmo – Gana pa na četrtem mestu.

Preberite še:

Komentarji: