Nemci so se dolgo igrali z ognjem, nova dva gola velikega Ronalda

Švedski nogometaši so poslali domov Poljake, Španci pa so se za prvo zmago na letošnjem evropskem prvenstvu znesli nad Slovaki.
Fotografija: Cristiano Ronaldo in Karim Benzema sta se razšla s prijateljskim izidom 2:2. FOTO: Franck Fife/AFP
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo in Karim Benzema sta se razšla s prijateljskim izidom 2:2. FOTO: Franck Fife/AFP

Španski nogometaši so po dveh neodločenih izidih s Švedi in Poljaki v zadnji tekmi skupinskega dela na evropskem prvenstvu vendarle potrdili veliko premoč in kar s 5:0 (2:0) odpravili Slovake. Bistveno bolj izenačen je bil drugi dvoboj v skupini E med Švedsko in Poljsko, ki so ga modro-rumeni dobili s 3:2 (1:0).

Španci so hitro postavili stvari na svoje mesto, po zapravljeni enajstmetrovki Alvara Morate v 12. minuti pa so v vodstvo prešli v 30. minuti z avtogolom slovaškega vratarja Martina Dubravke, ki je zares nerodno posredoval in sam žogo z roko odbil v svoja vrata. Na 2:0 je v sodnikovem dodatku prvega polčasa povišal Aymeric Laporte. V drugem delu sta v polno zadela še Pablo Sarabia (v 56. minuti) in Ferran Torres (67.), končni izid pa je s strelom v lastno mrežo postavil Juraj Kučka.

Španci so se takole veselil prve zmage na tem evropskem prvenstvu. FOTO: Jose Manuel Vidal/AFP
Španci so se takole veselil prve zmage na tem evropskem prvenstvu. FOTO: Jose Manuel Vidal/AFP


Forsberg : Lewandowski 2:2


V Sankt Peterburgu je dolgo kazalo na zanesljivo zmagoslavje Švedom, ki so po zadetkih Emila Forsberga (2. in 59.), soigralca nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla pri Leipzigu, vodili že z 2:0. Toda Poljaki, ki so lovili zadnji vlak za osmino finala, niso vrgli pušk v koruzo. Po zaslugi svojega glavnega zvezdnika Roberta Lewandowskega, ki je dosegel dva gola (61. in 84.), so izenačili rezultat, nato pa v želji, da bi osvojili vse tri točke, vse sile preusmerili v napad. To so Skandinavci izkoristili v izdihljajih tekme, ko je zmago modro-rumenih zagotovil Viktor Claesson.



»Začetek je bil res nor. Poljaki so si na vsak način želeli zmagati, ustvarjali so si priložnosti in lahko bi večkrat zadeli v polno, tako da smo imeli mi tudi malce sreče,« je priznal Forsberg, ki so ga razglasili za najboljšega igralca tekme.

Emil Forsberg je že v 82. sekundi popeljal Švede v vodstvo proti Poljakom in tako poskrbel za drugi najhitrejši gol v zgodovini evropskih prvenstev. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
Emil Forsberg je že v 82. sekundi popeljal Švede v vodstvo proti Poljakom in tako poskrbel za drugi najhitrejši gol v zgodovini evropskih prvenstev. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP


Švedi so si s tem uspehom priigrali tudi prvo mesto v skupini E, kot drugouvrščeni pa napredujejo Španci, ki se bodo v ponedeljkovi tekmi osmine finala pomerili s Hrvati, medtem ko se Slovaki in Poljaki poslavljajo od eura 2020.


Ronaldo : Benzema 2:2


V skupini F sta se zadnji tekmi med Francijo in Portugalsko ter med Madžarsko in Nemčijo – zanimivo – razpletli z neodločenima izidoma 2:2. Za Portugalce je oba gola (skupno že 109 za reprezentanco) z bele točke dosegel prvi zvezdnik moštva Cristiano Ronaldo (31. in 60.), za »galske peteline« pa je bil obakrat strelec, prvič prav tako z enajstmetrovke, zabil Karim Benzema (45.+2, 47.).

»Z doseženim smo zadovoljni. Najpomembneje je bilo, da smo osvojili prvo mesto v skupini, ki ni bila lahka. Toda vsi se zavedamo, da se moramo še izboljšati,« je izjavil francoski as Paul Pogba, Benzema, ki so ga izbrali za igralca tekme, pa je pristavil, da ni nikoli dvomil vase.

Mešanih občutkov so bili tudi Portugalci. »Mi branimo naslov evropskih prvakov. Vemo, da znamo igrati bolje, toda najpomembneje je, da smo se prebili iz te zahtevne skupine,« je poudaril portugalski reprezentant Ruben Neves.


Gulacsi: Mi smo imeli smolo, Nemci pa srečo


Nemci so se dolgo igrali z ognjem, saj so proti Madžarom, za katere sta bila natančna Adam Szalai (11.) in Andras Schafer (68.), dvakrat zaostajali. Prvič je izenačil Kai Havertz (66.), drugič pa Leon Goretzka, ki je šest minut pred koncem rednega dela postavil končni izid.

»Po tekmi nam je vsem močno odleglo. Med dvobojem smo bili dvakrat v zaostanku, to je bila prava živčna vojna. Težko je igrati proti takšnim ekipam, kakršna je Madžarska,« je priznal Manuel Neuer, vratar izbrane vrste Nemčije, ki se bo v torkovem derbiju osmine finala v Londonu pomerila z Anglijo.

Madžari po slovesu od evropskega prvenstva niso skrivali razočaranja, tudi njihov čuvaj mreže Peter Gulacsi ni vedel, kaj bi rekel. »Težko je zdaj najti prave besede. Odigrali smo zelo dobro tekmo, vendar pa smo imeli smolo, Nemci pa srečo,« je ocenil 31-letnik iz Budimpešte, ki si tako kot Forsberg in Kampl kruh služi pri Leipzigu.

Komentarji: