Svetovni prvak Griezmann: Zlata žoga brez Francoza je bizarna

Za Nemce popravni izpit, za Francoze novi izziv
Fotografija: Liga narodov 2018
Odpri galerijo
Liga narodov 2018

München – Nogometna sezona se je v Nemčiji komaj dobro začela, toda izjemno odmevne predstave v bavarski metropoli, mestu serijskih državnih prvakov, si že sledijo kot po tekočem traku. In zdaj je ob domačem Bayernu na sporedu še nastop reprezentance. Izbranci selektorja Joachima Löwa se bodo za uvod v ligo narodov pomerili s svetovnimi prvaki Francozi.

Siniša Uroševič

München že dolgo predstavlja osrednje nogometno središče dežele štirikratnih svetovnih prvakov. Domači Bayern ohranja z naskokom najvišji proračun med klubi v državi, ponavadi ključne strateške poteze tudi na nacionalni ravni pripadajo prav legendarnim igralcem iz tega kluba. Kot strokovni komentator na TV je vpliven tudi dolgoletni vratar izbrane vrste Oliver Kahn. In podobno kot številni rojaki je bil zelo razočaran nad spodrsljajem nemških nogometašev, ko se ti kot branilci lovorike iz Brazilije 2014 sploh niso uvrstili v izločilni del tekmovanja.

Pred prenovljenim moštvom je zdaj popravni izpit. »Ponavadi smo bili pri priči favoriti v slehernem nastopu po kakšnem prvenstvu, zdaj začenjamo z dna,« razmišlja selektor pred drevišnjo odmevno predstavo. Na Bavarskem jo napovedujejo kot veliko tekmo zadnjih dveh svetovnih prvakov, letos francoskih nogometašev in štiri leta prej nemških. In komaj si je München oddahnil od zelo čustvene poslovilne tekme Bastiana Schweinsteigerja, pred vrati pa je že nova sezona lige prvakov, se bo tako danes na zelenici Allianz Arene predstavila cela paleta cenjenih nogometnih asov.


Oboji vedno na zmago


Zdaj uživajo več ugleda v nogometnem svetu Francozi, julija letos drugič vladarji mundiala. V nepozabnem finalu so ugnali močno Hrvaško s 4:2 (Mandžukić ag, Griezmann, Pogba, Mbappe; Perišić, Mandžukić), med najbolj opevanimi sta iz te vrste Antoine Griezmann in Kylian Mbappe. Pred slednjim, sicer dvajsetletnikom, je očitno še izjemna prihodnost, Griezmann, pa je pri svojih 27 letih že uveljavljen – tako na klubski sceni v dresu Atletica iz Madrida kot vizbrani vrsti, s katero je zdaj dosegel najodmevnejši izid dosedanje nogometne poti. Tako mu nikakor ne gre v račun, da nikogar od francoskih nogometašev ni v zadnjem situ za prestižno zlato žogo. Na tem seznamu so namreč le še Cristiano Ronaldo, Luka Modrić in Mohamed Salah.
»Mar ni bizarno, da ni našega kandidata? Pa saj je to nagrada, ki jo podeli svetovna zveza, mar ne,« je poudaril Griezmann v pogovoru za dnevnik L'Equipe in se dotaknil tudi drevišnje predstave v Münchnu: »Če predstavljamo skupino igralcev, ki je osvojila naslov najboljše na svetu, moramo vedno igrati na zmago.« A tako razmišljajo tudi Nemci. Danes na igrišču z novincem Nicom Schulzem iz Hoffenheima in brez Mesuta Özila, ki se je po aferi ob fotografiji s turškim predsednikom Erdoganom in nato povsem ponesrečenem nastopu na SP poslovil od reprezentance.

Komentarji: