Tudi Domžale in Mura v boj za pol milijarde Uefinih evrov

Vsak uspeh v kvalifikacijah za evropsko ligo prinaša klubom po četrt milijona evrov.
Fotografija: Murin trener Ante Šimundža dobro pozna občutke v evropskih tekmovanjih. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Murin trener Ante Šimundža dobro pozna občutke v evropskih tekmovanjih. FOTO: AFP

Vsak uspeh v kvalifikacijah za evropsko ligo bo prinesel klubom denarno nagrado. Uefa bo razdelila med 158 klubov več kot pol milijarde evrov, kar bi veljalo unovčiti s čim daljšo navzočnostjo v tekmovanju. Tega se zavedajo tudi pri Domžalah in Muri, ki bosta krenila na trnovo pot proti evropski ligi uro (in pol) pred Ljubljančani.


 

Rožman: Želimo upravičiti vlogo favorita


Prvi med slovenskimi klubi bodo sprejeli evropski izziv Domžalčani. Balzan, klub iz vasi s 3500 prebivalci, jih bo ob 18.30 gostil na štadionu v TaQaliju, na katerem domujeta malteška ženska reprezentanca in moška selekcija U-21. Objekt premore 3000 sedežev, torej se bodo gostje počutili podobno kot ob Kamniški Bistrici. Domžalski trener Simon Rožman napoveduje napredovanje proti 6. ekipi malteškega prvenstva, ki si je zagotovila pot v Evropo prek pokalnega tekmovanja.

»Čas je, da fantje upravičijo vlogo favorita. Premoremo dovolj informacij o tekmecu, ob tem smo dobili tudi opozorilo: Balzan je neporažen na zadnjih treh domačih evropskih tekmah, igrali pa bomo na umetni travi pri 33 stopinjah Celzija. Ne smemo si dovoliti niti enega slabega polčasa, najtežje pa bo gotovo v prvih 30 minutah, saj je Balzan tipična jurišna ekipa. Ključna bo vendarle naša pripravljenost. Zadovoljen sem s formo fantov,« je povedal trener Simon Rožman, ki bo kljub šesterici okrepitev (Sorčan, Ilić, Ćorluka, Käit, Da Silva, Karić) gotovo aktiviral stare sile, torej imena, kakršna so Sikošek, Mujan, Ibričić, Vetrih, Gnezda Čerin, Vuk.

Tonči Mujan bo drevi eden od adutov domžalskega trenerja Simona Rožmana. FOTO: Jure Eržen
Tonči Mujan bo drevi eden od adutov domžalskega trenerja Simona Rožmana. FOTO: Jure Eržen


Med 20.000 navijači tudi 20 Prekmurcev


Ob 19. uri bodo sprejeli »misijo nemogoče« tudi prekmurski nogometaši. Dobra novica zanje je podatek, da Maccabi iz Haife ni bavbav, v prejšnji sezoni izraelskega prvenstva je resda končal na visokem 2. mestu, toda velikih 31 točk (!) za hegemonom Maccabijem iz Tel Aviva. Štadion, na katerem je marca – glede na dobro igro – zapravila dve točki slovenska reprezentanca, bo velik izziv za izbrance trenerja Anteja Šimundže. Obstaja tudi slaba novica. Mura bo krenila po »aktiven rezultat« brez štirih nosilcev igre: prvi strelec Rok Sirk in poveljnik obrambe Špiro Peričić sta zapustila Fazanerijo, glavni vezist Nik Lorbek in Nino Kouter sta poškodovana …

»Fantje se morajo zavedati, da lahko najmočneje opozorijo nase prav v evropskih tekmah. Za takšne večere morajo živeti kot nogometaši. Maccabi je seveda favorit dvoboja, saj je velik klub, mi pa smo v preteklosti že znali presenetiti. Želim si, da bi se vrnili v Mursko Soboto s pozitivno miselnostjo,« je ocenil Šimundža, potem ko je sinoči – po štiriurnem poletu z Dunaja – opravil generalko na štadionu Sammy Ofer. Na njem naj bi se zbralo 20.000 navijačev, med njimi bo 20 prekmurskih.

Preberite še:

Komentarji: