Tudi slovenski legionar v zagrebški pravljici

V Maksimiru drevi spektakel na derbiju med Dinamom in Benfico.
Fotografija: Ljubljančan Petar Stojanović bo med aduti Dinama. Foto Igor Mali
Odpri galerijo
Ljubljančan Petar Stojanović bo med aduti Dinama. Foto Igor Mali

Zagreb – Resda je metropola naše južne soseščine večkrat v zadnjem desetletju uživala v tekmah elitnega klubskega nogometnega tekmovanja, prestižne lige prvakov, a tako prazničnih dni, kot jih zanesenjaki modre Dinamove barve uživajo v zadnjih tednih, tam že dolgo ni bilo. Hrvaški prvak se bo drevi (18.55) s slovenskim nogometašem Petrom Stojanovićem v osmini finala evropske lige pomeril z Benfico.


Potem ko so Zagrebčani v prepričljivem slogu preskočili češko oviro iz Plzna, uspešni trener Nenad Bjelica pa se je v vsej evforiji in pretiranem slavju spozabil, tako da mu je sledila kazen uradne navzočnosti na tekmi, je danes pred nogometno Hrvaško nov praznik. Resda predvsem med tistim delom prebivalstva in seveda tudi zdomcev, ki jim srce utripa za modro barvo. V Dalmaciji, denimo, z redkimi izjemami ne čutijo kakšnega posebnega vznemirjenja zavoljo drevišnjega zagrebškega spektakla, pripadniki Hajdukove navijaške skupine Torcida so povrh jezni, ker jim pri Dinamu niso omogočili nakupa vstopnic, saj bi si namreč želeli ogledati tekmo v družbi privržencev kluba iz Lizbone, s katerim v Splitu že četrt stoletja ohranjanjo posebno prijateljstvo. Gre namreč za spomin na tekmo lige prvakov teh moštev med vojno na Hrvaškem, ko nekaj privržencev Benfice ob vrnitvi iz Splita na oddaljeno Portugalsko ni preživelo hude prometne nesreče ...


Klub Zahovića in Oblaka


Zagreb pa je končno dočakal nogometno pomlad. Za zvrhan koš se je nabralo zapravljenih priložnosti na evropski sceni v različnih tekmovanjih, tokrat pa je moštvo trenerja Bjelice brez opevanih zvezdnikov blestelo v skupinskem delu tekmovanja, osvojilo 1. mesto pred Fenerbahčejem (Tur), Trnavo (Svk) in Anderlechtom (Bel), se temeljito pripravilo tudi za februarski izločilni dvoboj s Plznom, zdaj pa nestrpno čaka predstavo proti 36-kratnemu portugalskemu prvaku, katerega rdeči dres sta nekoč nosila tudi Zlatko Zahović in Jan Oblak. Zdaj bo med Slovenci na igrišču Petar Stojanović, 23-letni Ljubljančan, ki je pred tremi leti prestopil k Dinamu iz Maribora. Pripada novi modri pravljici, v kateri zdaj ni asov, kot sta bila pred dobrim desetletjem denimo Luka Modrić in Eduardo, toda na moštveni duh sedanje zasedbe so ponosni tudi legendarni klubski igralci, ki se po letih zamer in nestrinjanj s strategijo vladarja Zdravka Mamića spet vračajo v Maksimir.

Mamić v Hercegovini, kamor je ušel po obtožbah hrvaških organov pravice, od daleč spremlja veliki zasuk v Zagrebu, kjer so zdaj tribune bolj polne kot na prestižnih tekmah lige prvakov. Za današnjo tekmo so štadion za 30.000 gledalcev razprodali že pred enim tednom, črni trg je včeraj v Zagrebu ponujal vstopnice za 1200 kun (160 evrov). Na tribunah bo tako kaznovani trener Bjelica, Dinamo bo igral brez poškodovanega kapetana Arijana Ademija ter Izeta Hajrovića, aduta iz švicarske nogometne šole, sicer korenin iz Bosne in Hercegovine.
 

Tudi Handanović in Verbič


Med slovenskimi nogometaši bosta danes pod žarometi uvodnih tekem osmine finala evropske lige ob Stojanoviću nastopila še dva: Samir Handanović v vratih milanskega Interja proti Eintrachtu iz Frankfurta, napadalec Benjamin Verbič pa za kijevski Dinamo v Londonu proti Chelseaju.

Komentarji: