Tuji vlagatelji trkajo na vrata bundeslige

Nemški nogometni klubi iz prve in druge bundeslige so z dvotretjinsko večino sprejeli možnost povečanja tujih vlaganj.
Fotografija: Anglež Harry Kane je s prihodom v Nemčijo dvignil zanimanje tujih pokroviteljev in vlagataljev. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
Odpri galerijo
Anglež Harry Kane je s prihodom v Nemčijo dvignil zanimanje tujih pokroviteljev in vlagataljev. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters

V nemški nogometni ligi (DFL), kjer so klubi pred 14 dnevi z glasovanjem podprli možnost vstopa tujih vlagateljev, so ostali le še trije kandidati za takšno naložbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sprva je bilo podjetij, ki jih je zanimalo vlaganje v nemški nogomet, šest.

Klubi nemške prve in druge nogometne lige so v začetku decembra na skupščini DFL podprli predlog o možnosti tujih vlaganj v nemški nogomet. Predlog je le za las dobil potrebno dvotretjinsko podporo, saj je zanj glasovalo 24 od 36 klubov.

To je bil drugi takšen poskus v sedmih mesecih, ob prvem glasovanju predlog ni dobil zadostne podore klubov obeh najmočnejših lig.

Ob koncu leta se je število potencialnih vlagateljev zmanjšalo za polovico, poroča dpa. Šlo naj bi za podjetja Blackstone, EQT in CVC. Informacije za zdaj DFL še ni uradno potrdila.

Soglasje klubov pomeni, da bo lahko v obeh najmočnejših nemških ligah prisoten tudi močan tuji vlagatelj. Vrednost projekta bo po ocenah dpa znašala vsaj milijardo evrov. Posel naj bi sklenili za obdobje naslednjih 20 let, začetek pa bo v sezoni 2024/25.

DFL bo ta sredstva predvidoma vložila v izboljšanje infrastrukture in digitalizacijo nogometa, med drugim tudi v razvoj lastne produkcije prenosov v živo s stadionov.

Preberite še:

Komentarji: