Uefa Olimpijo vzela pod drobnogled

Nogometnim zmajem grozi prepoved nastopanja v evropskih pokalih in finančna kazen.
Fotografija: Milan Mandarić ima z Olimpijo že obilo domačih težav, zdaj jih ima še z evropsko zvezo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Milan Mandarić ima z Olimpijo že obilo domačih težav, zdaj jih ima še z evropsko zvezo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Evropska nogometna zveza Uefa, na čelu katere je Slovenec Aleksander Čeferin, je pod drobnogled vzela finančno poslovanje Olimpije, poroča Ekipa. Ta ima zdaj do konca januarja prihodnje leto čas, da poravna dolgove, sicer ne bo smela nastopati v Evropi, Uefa pa bi ji lahko naložila še finančno kazen.

Predsednik Olimpije Milan Mandarić je sicer pred kratkim novinarjem razkril, da imajo v klubu nekaj dolgov, ki jih rešujejo, a finančnih težav nimajo.

 

Delno poplačilo dolga


Uefin oddelek za finančni nadzor klubov je 18. novembra sestavil deset strani dolg dokument, iz katerega je razvidno, da je Olimpija konec septembra svojim zaposlenim, drugim klubom in davčnim organom dolgovala 1,157 milijona evrov, a je ljubljanski klub pozneje Uefi dokazal, da njen skupni dolg znaša nekaj manj, to je 1,090 milijona evrov.

Nogometaši Olimpije lahko v prihodnji sezoni ostanejo brez evropskega tekmovanja. FOTO: Tadej Regent/Delo
Nogometaši Olimpije lahko v prihodnji sezoni ostanejo brez evropskega tekmovanja. FOTO: Tadej Regent/Delo


Olimpija je potem sredi oktobra na Uefo poslala dokazila o delnem poplačilu dolga, in ta naj bi zdaj znašal še 354.000 evrov.
 

Brez nagrade


V dokumentu, ki ga je poleg Olimpije prejela tudi Nogometna zveza Slovenije, menda piše, da bi Uefa Olimpijo lahko izključila iz »naslednjega klubskega tekmovanja pod njenim okriljem«, razen če do konca januarja 2020 ne dokaže, da je poravnala vse finančne obveznosti s 30. septembra 2019. Olimpijo pa lahko doleti tudi finančna kazen.

Uefa zaradi tega do nadaljnjega Olimpiji niti ne bo izplačala nagrade 500.000 evrov, ki so si jo nogometaši priigrali v uvrstitvijo v drugi krog kvalifikacij za evropsko ligo, kar predstavlja Olimpijine težave s kreditom, ki so ga pri klubu vzeli v Nemčiji.

Komentarji: