UEFA potrdila kršitve protirasističnih pravil v Milanu

Navijači so z oponašanjem opičjih krikov žalili Senegalca Koulibalyja, ki je moral zaradi kartonov predčasno z igrišča.
Fotografija: Kalidou Koulibaly je bil tarča rasističnih izpadov Interjevih navijačev. FOTO: Luca Bruno/AP
Odpri galerijo
Kalidou Koulibaly je bil tarča rasističnih izpadov Interjevih navijačev. FOTO: Luca Bruno/AP

Milano – Sredin derbi serie A med italijanskima nogometnima velikanoma Interjem in Napolijem, ki so ga zasenčili navijaški rasistični izgredi, se je pričakovano znašel pod drobnogledom Evropske nogometne zveze (UEFA), ki je ugotovila kršitve protirasističnih pravil, ki narekujejo tudi prekinitev tekem ob tovrstnem navijaškem obnašanju.


Dve tekmi pred praznimi tribunami


Obračun je dobil tudi širši politični okvir in sprožil številne ostre odzive. Domači navijači so namreč z oponašanjem opičjih krikov žalili Napolijevega Senegalca Kalidouja Koulibalyja, ki je moral predčasno z igrišča zaradi drugega rumenega kartona. Na incident se je hitro odzvala italijanska zveza in milanski kolektiv kaznovala z dvema tekmama pred praznimi tribunami, še na tretji pa bo zaprta severna tribuna.


Lahko bi tudi prekinili tekmo


Zdaj je dogajanje preučila tudi UEFA in ugotovila, da bi lahko v Milanu – skladno s smernicami krovne zveze – tudi prekinili tekmo, a je niso: »Zaskrbljeni smo zaradi nesprejemljivega incidenta in zaradi odziva nanj, saj niso upoštevali našega protokola, kako ravnati v takih primerih. Koulibaly je bil tarča rasističnih opazk in čeprav so navijače trikrat prek ozvočenja opozorili, niso prenehali. Obenem je klop Napolija na neprimerno vedenje že prej opozorila sodnika.«


Za takšno vedenje ne sme biti prostora


UEFA je v skupnem sporočilu s sindikatom nogometašev FIFPro pozdravila odločitev italijanske zveze o zaprtju štadiona: »Rasistične opazke so nesprejemljive. Za takšno vedenje v nogometu ne sme biti prostora. Podpiramo italijanske nogometne organe, če se bodo odločili za dodatne ukrepe za boj proti rasizmu na štadionih, do katerega imamo ničelno toleranco.«

Kalidou Koulibaly je moral zaradi dveh rumenih kartonov predčasno pod prho. FOTO: Ciro de Luca/Reuters
Kalidou Koulibaly je moral zaradi dveh rumenih kartonov predčasno pod prho. FOTO: Ciro de Luca/Reuters


FIGC: Sodnik je ravnal prav


Italijanska zveza (FIGC) je sicer po tekmi sporočila, da je sodnik Paolo Mazzoleni ravnal prav, ker tekme ni prekinil. Za Napoli je to, da je delivec pravice po izgredih in Koulibalyjevi izključitvi dvoboj nadaljeval, sporno, saj je Inter zmagoviti gol dosegel v sodnikovem dodatku. Trener poražencev Carlo Ancelotti je poudaril, da bodo njegovi varovanci ob novem tovrstnem incidentu zapustili igrišče, čeprav bodo s tem tvegali kazen in izgubo točk.


Brez pravil kot na divjem zahodu


»Mazzoleni je upošteval pravila. Če bi igralci zapustili igrišče, bi bila to kršitev pravil s slabim učinkom za moštvo. Imamo pravila, morda jih je treba izboljšati, a brez njih smo kot na divjem zahodu,« je pojasnil prvi mož FIGC Gabriele Gravina, ki je sicer pozneje prikimal, da so stvari presegle meje dopustnega in da je skrajni čas, da se takšno dogajanje na štadionih ustavi. Prizadeval si bo za spremembe pravil o prekinitvi tekem in kaznih za klube ob navijaških rasističnih izgredih.

Preberite še:

Komentarji: