Umrl legendarni Hajdukov trener Stanko Poklepović

Življenje 81-letnega nogometnega strokovnjaka, za kratko tudi hrvaškega selektorja, je ugasnilo po dolgotrajni bolezni.
Fotografija: Bil je večni optimist, nikdar povsem zadovoljen z opravljenim, stremel je k popolnosti, v proces treniranja je uvedel mnoge novosti. FOTO: Ivo Čagalj
Odpri galerijo
Bil je večni optimist, nikdar povsem zadovoljen z opravljenim, stremel je k popolnosti, v proces treniranja je uvedel mnoge novosti. FOTO: Ivo Čagalj

Split – Po dolgotrajni bolezni je v 81. letu starosti umrl nekdanji hrvaški nogometni selektor in trener Hajduka Stanko Poklepović. Legendarni »šjor Špaco« je vzgojil številne uveljavljene igralce splitskega športnega ponosa, kmalu po osamosvojitvi – med letoma 1992 in 1993 – pa je vodil tudi izbrano vrsto.


Selektor Irana


V bogati in plodni trenerski karieri je sedel tudi na klopi Irana in številnih kolektivov – v domovini Splita, Osijeka in Dubrovnika, v tujini pa Budućnosti, Borca, Apoela, Ferencvarosa ter iranskih Persepolisa, Sepahana in Damasha. Slovenskih nogometnim navdušencem je ostal v spominu tudi kot trener celjskega kluba v letih 1997 in 1998.


Nazadnje pred tremi leti


Pred tem si je kot igralec kruh služil pri Splitu in Jadranu iz Kaštel Sućurca. Bil je večni optimist, nikdar povsem zadovoljen z opravljenim, stremel je k popolnosti, v proces treniranja je uvedel mnoge novosti, prvo Hajdukovo generacijo pa je prevzel leta 1984. Nazadnje je na klopi splitskega velikana za kratek čas sedel leta 2015.


Sodeloval z Ivićem


Kot trener je med drugim tesno sodeloval tudi z najznamenitejšim hrvaškim nogometnim strokovnjakom Tomislavom Ivićem, s Hajdukom pa se je leta 1992 zavihtel tudi na ligaški tron in se razveselil naslova državnega prvaka. Večkrat je poudaril, da za lovoriko niso bili zaslužni zgolj igralci, temveč tudi strokovni štab, vodstvo kolektiva in ostali v klubu, saj so vsi delovali kot eno.


Vzgojil nešteto reprezentantov


»Stanko Poklepović je veliko ime hrvaškega nogometa. Vzgojil je nešteto hrvaških in jugoslovanskih reprezentantov in nadaljeval kontinuiteto vrhunskih splitskih nogometnih pedagogov, ki jo je nekoč davno začel Luka Kaliterna,« so se preminuli legendi javno, na svoji spletni strani, poklonili pri Hajduku. 

Komentarji: