Umrl nekdanji nogometni svetovni prvak Ray Wilson

Uveljavil se je v majici Evertona, najdlje pa ostal zvest Huddersfieldu, pri katerem so ga označili za največjega v klubski zgodovini.
Fotografija: Bil je član zlate generacije, ki se je leta 1966 okitila z naslovom svetovnih prvakov. Foto AP
Odpri galerijo
Bil je član zlate generacije, ki se je leta 1966 okitila z naslovom svetovnih prvakov. Foto AP

London – Angleški nogomet žaluje za nekdanjim odličnim levim bočnim branilcem Rayem Wilsonom, ki je po dolgotrajnem boju z alzheimerjevo boleznijo na domu v Huddersfieldu preminil v 84. letu starosti. Žalostno novico so sporočili iz njegovega nekdanjega delodajalca Evertona, s katerim je leta 1966 osvojil pokal FA, istega leta pa je bil uspešen tudi v majici angleške reprezentance in se razveselil naslova svetovnega prvaka.


Svetovni prvak leta 1966


»Ray je bil nedvomno eden najboljših nogometašev v zgodovini, ki je nosil modri dres. Poslovil se je v torek zvečer,« so sporočili iz Evertona. Branil je tudi klubske barve Huddersfielda, Oldhama in Bradforda, pod državnim grbom pa nastopil na 63 tekmah in se med strelce ni vpisal. Je pa zato opazno sodeloval na domačem svetovnem prvenstvu leta 1966, ki je turnir končala neporažena, v finalu pred 96.924 navijači na Wembleyju pa po podaljšku, s 4:2, odpravila še Zahodno Nemčijo.


Bolezen so mu odkrili že leta 2004


Wilson, ki so mu bolezen odkrili že leta 2004, je peti nogometaš zlatega angleškega rodu, ki ga ni več med živimi, po Alanu Ballu, Bobbyju Mooru, Jimmyju Armfieldu in Johnu Connellyju. Čeravno so mu opešale moči, je še vedno pogosto obiskoval domače ligaške tekme Huddersfielda, pri katerem so preminulega igralca označili za najuspešnejšega in najbolj znanega nogometaša v zgodovini kluba.

Komentarji: