V Kopru in Portorožu nared za napad na Latvijo in Poljsko

Prvi skupni trening slovenske reprezentance sta izpustila le vratar Jan Oblak in zvezni igralec Žan Majer.
Fotografija: Selektor Matjaž in njegova pomočnika Luka Brkljača ter Igor Benedejčič bodo imeli do torka zvečer veliko dela. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Selektor Matjaž in njegova pomočnika Luka Brkljača ter Igor Benedejčič bodo imeli do torka zvečer veliko dela. FOTO: Uroš Hočevar

Kdo ve, kako dobre volje bodo člani slovenske nogometne reprezentance čez teden dni, ko bodo vlekli črto pod kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020. Če bi sodili po včerajšnjem dnevu na Obali, potem je na obzorju boljša podoba izbrane vrste kot v oktobrski žalostinki z Makedonci in Avstrijci. Igralci so se opazno sprostili, najboljše volje je bil selektor Matjaž Kek.

Položaj v skupini G. FOTO: Delo
Položaj v skupini G. FOTO: Delo
Prvi skupni trening na Bonifiki v Kopru sta izpustila le vratar Jan Oblak in zvezni igralec Žan Majer. »Jan se nahaja na poti, Žana čaka pregled z magnetno resonanco,« je pojasnil Kek. Osnovni načrt njegove posadke je znan: Slovenija bi »morala« novembra osvojiti tri točke – manjši izplen bi mejil na polom, večji na prijetno presenečenje. V soboto namreč prihaja v Stožice 143. reprezentanca s Fifine lestvice, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović, v ponedeljek čaka Kekove fante v Varšavi močna izbrana vrsta Poljske, 21. zasedba na svetu. Latvija premore 8 milijonov evrov vreden igralski kader, Poljska 335 milijonov €, Slovenci ležijo »vmes«. Reprezentanca Matjaža Keka zaseda 65. položaj na lestvici Fife, Mariborčan pa je zbral na Obali 161 milijonov evrov vreden kolektiv.


Kek: Kljub dežju dobre razmere za vadbo


Kek je kljub deževnem vremenu zadovoljen z razmerami za vadbo v domicilu drugoligaša Kopra. Štadion premore dobro zelenico, domicil reprezentance v Portorožu zagotavlja mirno pripravo na tekmi z Latvijo in s Poljsko. Do leta 2021 Bonifiko resda čaka preobrazba, saj bodo zgradili dodatno glavno tribuno – nasproti sedanje –, na kateri bodo tudi mediji, gostje VIP in temeljna infrastruktura, nujna za izvedbo tekem evropskega prvenstva U-21.

Pirančan Aljaž Struna je eden od številnih Primorcev v slovenski reprezentanci. FOTO: Uroš Hočevar
Pirančan Aljaž Struna je eden od številnih Primorcev v slovenski reprezentanci. FOTO: Uroš Hočevar


»Reprezentanca bo tu vadila najmanj do četrtka, morda celo do petka, če bi morebitno deževje preveč razmočilo in posledično poškodovalo zelenico v Stožicah. Odločitev o lokaciji petkove generalke za tekmo z Latvijo bomo sprejeli zelo hitro,« je sporočil selektor in dodal: »Po oktobrskem razočaranju želimo končati ciklus bojev za evropsko prvenstvo na pozitiven način. Če je september predstavljal nekaj, kar nam je vlivalo upanje za večjo stvar, je bilo oktobra prav obratno. Težava je najprej nastala v nas samih, preveč smo se ukvarjali z Avstrijci in morda pozabili, da je treba najprej igrati tekmo v Skopju. Življenje gre naprej, pred nami sta tekmi, ki bosta zanesljivo odgovorili na vprašanje, ali smo sposobni obrniti vzdušje v reprezentanci v pozitivno smer.«


Vetrih ob Črnem morju, Zajc v turški metropoli


Podobno razmišljajo nekateri njegovi aduti, ki predstavljajo morebitne alternativne rešitve za kakšno točko več v novembru, četudi je znano, da Kek ta mesec ne bo močno posegal v začetno enajsterico. »Pomembno je končati ciklus na pozitiven način. V Turčiji sem zadovoljen z ligo in tamkajšnjim življenjem. Mesto Rize leži na vzhodni turški obali Črnega morja. Kekov klic me ni presenetil, saj redno in stabilno igram v majici Rizesporja, hkrati se zavedam, da je konkurenca na mojem igralnem položaju zares močna,« je ocenil Amedej Vetrih, 29-letnik iz Vitovelj.

Petar Stojanović je prispel na Obalo samozavesten po visoki zmagi nad Rijeko. FOTO: Reuters
Petar Stojanović je prispel na Obalo samozavesten po visoki zmagi nad Rijeko. FOTO: Reuters


»Kaj pričakujem od te akcije? Osebno si želim čim večjo minutažo, selektor bo imel seveda zadnjo besedo,« je dodal štiri leta mlajši Šempetrčan Miha Zajc, ki prav tako službuje v Turčiji, toda pri slovitem Fenerbahčeju še ni našel majice s pravo velikostjo.Morda bo v Stožicah in/ali Varšavi opozoril nase tudi Petar Stojanović, nogometaš Dinama, ki se je po veliki zagrebški zmagi na Reki in doseženem golu opazno sprostil. »Da sem zabil gol slovenskemu trenerju? Drži, lepo bi bilo, da bi ga v soboto še enemu slovenskemu trenerju ... Seveda je bolj pomembno, da v zadnjih dveh tekmah osvojimo čim več točk. Četudi nam dve zmagi ne bi prinesli eura 2020, nam bi gotovo povečali samozavest za naslednje izzive, kar bi bilo zelo pomembno. Remi s Šahtarjem? Škoda, toda zdaj vemo, da moramo v Milanu zmagati. Toda najprej igramo z Latvijo in s Poljsko,« je zatrdil Stojanović.

Preberite še:

Komentarji: