V Mariboru v en glas: To bo naš večer!

Vijolični si lahko nocoj (20.15) proti Rangers odprejo vrata v še eno evropsko jesen, trener Darko Milanič je pozval k večji agresivnosti.
Fotografija: Denis Klinar (levo) se je na Ibroxu takole boril z Alfredom Morelosom. Foto: AP
Odpri galerijo
Denis Klinar (levo) se je na Ibroxu takole boril z Alfredom Morelosom. Foto: AP

Ljudski vrt je bil v preteklih letih prizorišče mnogih podvigov nogometašev Maribora in enega takšnih se nadejajo navijači nocoj (20.15), ko bodo vijolični gostili Glasgow Rangers in želeli nadoknaditi zaostanek z 1:3 s prve tekme ter se zavihteti v zadnji predkolo evropske lige.

"Petarda", ki je v nedeljo odjeknila v vratih Gorice, je bila dobra popotnica za dvoboj z ekipo Stevena Gerrarda. Sanjski, a kar uresničljiv scenarij bi bila zmaga z 2:0, ki bi zadostovala za napredovanje in bi Mariboru prinesla obračun z boljšim v paru Progres Niedercorn (Luk) – Ufa (Rus).



Četa trenerja Darka Milaniča bi imela dobre možnosti, da se zavihti v skupinski del in si zagotovi še eno evropsko jesen. Napad na rezultat 2:0 je kočljiv, terja napadalen pristop in hkrati previdnost v obrambi, predvsem pa potrpežljivost. Po en zadetek v vsakem polčasu bi zadoščal …

"Čaka nas super dvoboj proti dobremu tekmecu. Želimo odigrati brez grobih napak, kombinatorno, maksimalno agresivno, pametno ... in doseči zmago, ki bi nas popeljala naprej," je včeraj uvodoma dejal Milanič.

Tudi Rangers, 54-kratni škotski prvak, je bil v zadnji tekmi uspešen, z 2:0 (Morelos, Goldson) je premagal St. Mirren, čeprav je bil eno uro z igralcem manj. Novi trener, Liverpoolova legenda Gerrard, bo gotovo ubral previdno taktiko ter stavil na nasprotne napade in zlasti prekinitve. Za Mariborčane bo lahko vsaka napaka pri gradnji igre usodna.

Marko Šuler (desno) v dvoboju z Danielom Candeiasom. Foto: AP
Marko Šuler (desno) v dvoboju z Danielom Candeiasom. Foto: AP


Na Škotskem smo imeli predolgo prevelike težave z agresivnostjo domačih igralcev, male napake so nas bolele. Škoti so imeli veliko pomoči navijačev, ki so jih nosili, malce smo jim pomagali tudi mi. V drugem polčasu smo jim pustili preveč pobude, tokrat ne sme biti tako. Da je nasprotnik nevaren v protinapadih, o tem ni dvoma, ima hitrost in direktno igro. To smo doživeli in zdaj smo pripravljeni. Seveda bomo morali napadati, ampak tako, da ne bo odprtega preveč prostora. Agresivnost v dvobojih bo ključna," opozarja Milanič, ki je v kratkem času ekipo pripravil na oba možna obraza gostov, visoko pokrivanje in t. i. bunker.

"Moramo biti raznovrstni, ne vsega po malo, ampak vsega veliko," pravi Izolan, ki računa na pomoč navijačev, hkrati pa jih opozarja, da ne bo konec sveta, če se bo domača mreža zatresla: "Čaka nas dolgih 90 minut in vse se lahko zgodi. Garali bomo do konca, nogomet je nepredvidljiv."

Glavni sodnik bo Jonathan Lardot iz Belgije, v Ljudskem vrtu se obeta odlično vzdušje, iz Škotske prihaja 650 navijačev, štadion se lepo polni, vendar je  nekaj vstopnic na voljo tudi danes.
 

Maribor bolj izkušen, Škoti bogatejši


Če ima Rangers dvakrat dražjo zasedbo (24 igralcev je po Transfermarktu vrednih 26,83 milijona evrov; pri Mariboru je številka za 33 igralcev 13,4 milijona), pa imajo slovenski podprvaki precej več evropskih izkušenj. V zadnjih dveh sezonah so nastopali tako v evropski ligi kot ligi prvakov. Rangers, ki je moral zaradi bankrota leta 2012 (leto prej ga je iz evropske lige izločil Maribor) začeti novo zgodbo iz četrte lige, v letih 2013-2017 sploh ni igral v Evropi, lani pa se je njegova zgodba končala v prvem predkolu evropske lige, ko ga je izločil Progres Niedercorn. Ne nazadnje je Milanič precej bolj prekaljen trenerski maček od Gerrarda, ki je še lani vodil mladince Liverpoola.

Ne gre tudi pozabiti, da bo Maribor v nedeljo gostoval pri Olimpiji in uspeh proti Rangers bi mu vlil veliko dozo samozavesti. Jasmin Mešanović verjame v sanjski teden. "Vemo, kakšna tekma nas čaka, zelo težka, nasprotnik je močan, a mi smo odločni pokazati, da smo kakovostna ekipa. Vemo, kje so slabosti Rangers in skušali jih bomo izkoristiti. Že v gosteh smo si ustvarili sedem ali osem priložnosti. Na igrišče moramo priteči mirni in zbrani, v tem primeru bomo blizu uresničitvi cilja," pravi napadalec "Meša" in dodaja: "Vsi v slačilnici čutimo, da bo to naš večer, komaj čakamo, da se začne."

Gregor Bajde (desno) je imel veliko dela z Jamesom Tavernierjem. Foto: AP
Gregor Bajde (desno) je imel veliko dela z Jamesom Tavernierjem. Foto: AP

Komentarji: