V novem evropskem tekmovanju več priložnosti za slovenske klube

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je potrdil, da bo leta 2021 luč sveta ugledala evropska liga 2. 
Fotografija: Aleksander Čeferin je ustregel zahtevam klubov po večjem številu mednarodnih tekem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin je ustregel zahtevam klubov po večjem številu mednarodnih tekem. FOTO: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) je v nedeljo v Dublinu potrdila, da bo od leta 2021 dalje izvajala tretje klubsko tekmovanje, za zdaj z delovnim naslovom evropska liga 2. V njem bodo klubi - z izjemo prvakov - iz evropskih držav, uvrščenih pod 15. mestom. Slovenija je trenutno 31., kar bi pomenilo, da bi vsi razen prvaka igrali v novem tekmovanju.

V zdajšnjem stanju bi pomenilo, da bi v evropski ligi 2 igralo kar nekaj uglednih klubov, denimo sedmouvrščeni iz španskega, angleškega, italijanskega in nemškega prvenstva. Glede na razplet prejšnje sezone bi tako v to tekmovanje padli med drugimi Sevilla, Burnley, Atalanta in Stuttgart.

V tem tekmovanju bi igrala tudi šestouvrščena ekipa iz francoske lige ter četrti in peti iz portugalskega prvenstva. Če bi gledali konec sezone 2017/18 v Sloveniji, bi z izjemo prvaka Olimpije v novem tekmovanju igrali Maribor, Domžale in velenjski Rudar.
Trenutno prvih 15 mest po koeficientih zasedajo Španija, Anglija, Italija, Nemčija, Francija, Rusija, Portugalska, Belgija, Ukrajina, Turčija, Avstrija, Nizozemska, Danska, Grčija in Švica. Klubi lahko koeficiente dvignejo in posledično državo potisnejo višje na lestvici z uspešnimi nastopi v evropskih tekmovanjih.

Prve štiri države z lestvice bodo dale po enega predstavnika v zadnji kvalifikacijski krog, to bo šesto- ali sedmouvrščeni klub iz domače lige, odvisno o tega, kdo bo pokalni prvak. Peta država z lestvice bo prav tako dala enega predstavnika, države oziroma lige s šestega do 15. mesta pa bodo dale po dva kluba v kvalifikacijske kroge. Države od 16. do 55. mesta, pa bodo imele po tri predstavnike v kvalifikacijah.
 

Skupaj dodatnih 141 tekem


Sicer pa bo v novem tekmovanju tekmovalo 32 klubov v skupinskem delu. Tam bo osem skupin s po štirimi klubi, po skupinskem delu bo sledila osmina finala, četrtfinale, polfinale in finale. Še pred osmino finala bo dodaten krog, v katerem bodo igrali drugouvrščeni klubi skupin iz druge evropske lige in tretjeuvrščeni iz evropske lige. V novem tekmovanju bo tako skupaj 141 tekem v 15 igralnih tednih, tako kot v evropski ligi, v kateri zdaj sicer nastopa 48 klubov v skupinskem delu (po novem bo tudi tam 32 klubov). Zmagovalec tekmovanja si bo priboril pravico nastopanja v evropski ligi v naslednji sezoni.

Tekme tega tekmovanja bodo na sporedu ob četrtkih, tako kot evropska liga, le da bodo tekmam ob 18.55 in 21.00 dodali še en termin, in sicer 16.30. Tekme lige prvakov bodo še vedno ob torkih in sredah. Finalne tekme bodo v istem tednu, in sicer v sredo finale evropske lige 2, v četrtek finale evropske lige in v soboto finale lige prvakov. Novo tekmovanje zagotavlja, da bo v evropskih tekmovanjih zastopanih vsaj 34 držav (danes je minimum zagotovljenih 26) v skupinskih delih.

"Klubi so zahtevali večjo možnost rednejšega igranja v evropskih tekmovanjih. To smo zdaj dosegli s strateškim pristopom in v skladu z Uefinim ciljem po večji kakovosti in vključenosti v naših tekmovanjih," je pojasnil predsednik Uefe Aleksander Čeferin.
Izvršni odbor je tako potrdil format tekmovanja in dostopnost. Povečali so tudi finančne garancije za evropsko ligo in novo tekmovanje. Natančnejšo delitev prihodkov in solidarnostnega sistema ter tudi ime tekmovanja, sistem koeficientov in tržno strategijo bodo dokončali v prihodnjem letu.

Kot del tekmovalnega cikla 2021-2024 bo evropska liga potekala po enakem formatu, torej tudi z dodatnim krogom pred osmino finala med drugouvrščenimi iz evropske lige in tretjeuvrščenimi iz skupinskega dela lige prvakov. Sama liga prvakov pa ne bo doživela sprememb.

Komentarji: