Aluminij presenetil Koper, vijolični povečujejo zaostanek

Po zmagi Olimpije so vodilni Celjani v preloženem 3. kolu 1. SNL odgovorili z zmago proti Bravu. V Fazaneriji brez golov, v Kidričevem zmaga ostala doma.
Fotografija: Kapetan Denis Popović je Celjane zanesljivo vodil do pomembne zmage na neugodnem gostovanju v Ljubljani.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Kapetan Denis Popović je Celjane zanesljivo vodil do pomembne zmage na neugodnem gostovanju v Ljubljani.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Celjani so se hitro pobrali po pokalnem presenečenju v Lendavi in v 3. kolu, ki so ga preložili zaradi avgustovskih poplav v Sloveniji, ohranili prednost petih točk po šestnajstih tekmah pred Olimpijo. Na zahtevnem gostovanju v Ljubljani so bili predvsem konkretnejši, na roko pa so jim šle tudi poškodbe v domačem moštvu. Strelca sta bila igralca s šampionskimi izkušnjami. Reprezentant Žan Karničnik je že v prvem polčasu z diagonalnim strelom z leve strani v vratarjev desni kot dopolnil svoj sanjski teden, piko na i pa je s prefinjenim strelom v vratarjev levi kot postavil rezervist Nino Kouter

Presenečenje v Kidričevem

Za veliko presenečenje so poskrbeli nogometaši Aluminija, ki so s 3:2 (2:1) premagali favorizirane Koprčane; ti so zabeležili drugi zaporedni poraz. Po domačem proti Domžalam so tokrat vknjižili še prvi prvenstveni neuspeh na gostovanjih. Kidričani so si po petih tekmah vendarle zagotovil poln izkupiček.

Koprčane je v 14. minuti v vodstvo popeljal Nik Omladič, ki je izkoristil natančno podajo Mihaela Pavlovića in z glavo premagal vratarja Jana Petka. Potem ko so se gostje za kratek čas postavili v obrambo, so bili takoj kaznovani. Po lepi akciji Sandra Jovanovića in Gala Gorenaka na desni strani kazenskega prostora je Tin Matić v 22. minuti najprej poskusil s strelom s peto, ta strel mu je vratar Jan Koprivec še ubranil, v drugem poskusu pa je bil hrvaški napadalec natančnejši.

Le šest minut pozneje je Koprivčevo mrežo zatresel še njegov rojak, soimenjak in branilec s podobnim priimkom, Martić. Po prostem strelu, ki ga je izvedel Jovanović, je v kazenskem prostoru Rok Schaubach preskočil gostujočo obrambo, ta je v gneči prišla do Martića, branilec pa se je pred vrati dobro znašel in poslal žogo v mrežo.

V 78. minuti je bil Schaubach po kotu spet najvišji v kazenskem prostoru, tokrat pa ni podajal, ampak je dovolj natančno streljal.

Gosti so se z golom Mateja Palčiča sicer vrnili, imeli v zadnjih napadih še nekaj priložnosti, najlepšo pa je zapravil Bede Osuji. Nigerijec ni izkoristil velike napake vratarja Petka, slednjega je rešil Aleksandar Zeljković, ki je blokiral strel napadalca.

Nejc Gradišar je zadel, a to ni bilo dovolj za zmago Rogaške. FOTO: NK Rogaška
Nejc Gradišar je zadel, a to ni bilo dovolj za zmago Rogaške. FOTO: NK Rogaška

Domžalčani uspešni v gosteh

Domžalčani so v gosteh premagali Rogaško z 2:1 (0:0). Domžalčani so bili v prvem polčasu boljši tekmec od novincev v ligi. A jim ob petih strelih na gol, od tega treh v okvir vrat, ni uspelo zadeti. Rogaški na drugi strani edinega poskusa strela v okvir vrat ni uspelo pretvoriti v zadetek.

Po desetih minutah drugega polčasa so sledile minute, v katerih je padla odločitev o zmagovalcu v dvoboju začelja lestvice. V desetih minutah so padli trije zadetki. Naprej so z 2:0 povedli Domžalčani. Danijel Šturm je prvi načel mrežo Gašperja Tratnika po podaji Nicka Perca.

Šturm je nato še asistiral za gol Jošta Piška. Le dve minuti pozneje je Nejc Gradišar znižal izid, ko mu je lepo podal Oliver Kregar. V zaključku so imeli rahlo terensko premoč domači, vendar je izid ostal nespremenjen.

Zeleno-beli prestali izziv

V drugi sobotni tekmi pa so je Olimpija v gosteh premagala Kalcer Radomlje z 2:0 (0:0). Ljubljančani so v drugem polčasu izrabili prevlado in zabeležili deseto zmago v sezoni. Prvo pravo priložnost na tekmi so imeli v osmi minuti Radomljani. Po podaji s prostega strela Dejana Vokića je do poskusa povsem z desne prišel Caio Da Cruz, z golove črte pa je posredoval Marcel Ratnik.

Rui Pedro je znova zadel. FOTO: facebook
Rui Pedro je znova zadel. FOTO: facebook

V 17. minuti je Madžid Šošić sprožil s 30 m, sijajno pa je obranil Denis Pintol v vratih Ljubljančanov. Sedem minut kasneje se je po slabi podaji Ratnika pred vrati znašel Šošić, a je Pintol s hitrim posredovanjem preprečil vodstvo domačih.

Šošić je v 31. minuti znova povzročal težave na desni strani. Po preigravanju je sprožil strel z levico, odbit poskus bi sicer končal mimo Pintolovih vrat, a je ta s posredovanjem omogočil še strel Vokiću. Ta je odbito žogo z nekaj metrov od vrat poslal prek cilja.

Ljubljančani so v drugem polčasu prevzeli pobudo. V 62. minuti je po lepi podaji v prostor do zaključka prišel Admir Bristrić, a s prefinjenim strelom zgrešil. Le nekaj trenutkov kasneje pa se je mreža domačih zatresla. Gostitelji so izgubili žogo po slabi podaji Dominika Prpića nazaj vratarju, odbito žogo pa je nato v mrežo poslal Nemanja Motika.

Prevlade Olimpije še ni bilo konec. Po podaji Jorgeja Silve je bila obramba Radomljanov prenizka, kar je Rui Pedro izkoristil in žogo s konico nogometnega čevlja poslal za hrbet Luke Baša. Jorge Silva je kasneje po podaji v sredino s pomočjo Baša oplazil tudi prečko. V 87. minuti pa je po grobem prekršku in posredovanju Vara rdeč karton prejel Olimpijin rezervist David Sualehe. Povsem ob koncu je Darly N'Landu z volejem že premagal Pintola, a je žoga zletela malce prek vrat.

Maribor zaostaja že za 14 točk 

Mariborčani že drugo zaporedno tekmo niso zabili gola. Če so bili Celjani v prejšnjem kolu premočni, so bili Sobočani bolj primerni tekmeci za zmago. Toda na igrišču vijolični niso bili posebej razpoloženi, imeli so pobudo, a so bili zelo jalovi. V prvem polčasu je Marko Kolar zabil gol, vendar je bil razveljavljen zaradi prekrška pri obrambnem posredovanju Arnela Jakupovića. Mariborčani bi lahko tudi izgubili. V drugem polčasu v 72. minuti je vratar Ažbe Jug z refleksno obrambo ubranil strel z glavo Nikole Jovićevića.

Vijolični pred velikim derbijem v Ljudskem vrtu naslednjo nedeljo za zeleno-belimi zaostajajo za devet točk, za vodilnimi Celjani pa že za 14 točk.

 

Izidi 3. kola:

sobota:

Rogaška – Domžale 1:2 (Gradišar 65.; Šturm 55., Pišek 63.)

Kalcer Radomlje – Olimpija 0:2 (Motika 63., Rui Pedro 66.)

nedelja:

Bravo – Celje 0:2 (Karničnik 7. Kouter 75.)

Mura – Maribor 0:0

Aluminij – Koper 3:2 (Matić 22., Martić 28., Schaubach 78.; Omladič 14., Palčič 82.)

Komentarji: