Ljudski vrt eksplodiral, za petardo proti Muri poskrbel Iličić

Maribor je v derbiju 16. kola v svojem Ljudskem vrtu do vrha napolnil mrežo Mure (5:1). Sanjska vrnitev na slovenske zelenice za Josipa Iličića.
Fotografija: Josip Iličić na arhivski fotografiji s tekme proti škotskemu Hibernians v Ljudskem vrtu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Josip Iličić na arhivski fotografiji s tekme proti škotskemu Hibernians v Ljudskem vrtu. FOTO: Matej Družnik/Delo

Gledalci so Ljudski vrt za obračun Maribora in Mure lepo zapolnili, med drugim je dodatno draž tekmi dalo dejstvo, da je bil po 26. avgustu 2010 spet v mariborskem kadru Josip Iličić. Čeprav ta ni začel (v igro je ob glasnih ovacijah vstopil v 77. minuti in dosegel tudi gol z 11 metrov), pa je tudi to očitno pomagalo, da je Maribor prišel do zmage praktično že po zelo dobri igri v prvem polčasu, v katerem je trikrat zadel. Maribor ostaja šesti, Mura, ki je prekinila niz štirih zmag, pa četrta.

Mariborčani, ki so še vedno pogrešali kaznovanega Svena Šoštariča Kariča, so odločneje začeli tekmo, med drugim je Martin Milec v tretji minuti meril malce previsoko z roba kazenskega prostora. Vijolični so povedli v 15. minuti, po podaji s prostega strela z desne strani je na drugi vratnici Max Watson prišel do strela z glavo in matiral Klemna Mihelaka. V 19. minuti je po kotu z desne strani Mihelak dobro posredoval po novem strelu z glavo, v 30. pa je Žan Vipotnik, tudi on z glavo, za malo zgrešil cilj, spet po podaji z desne strani. V 32. minuti pa je nase spet opozoril podajalec pri prvem golu Ivan Brnić. Ta si je priigral prostor za strel po levi strani, nato pa je s plasiranim diagonalnim strelom matiral soboškega vratarja za 2:0.

V 38. minuti je gostujoča zasedba zadela prek Mihaela Klepača in podaji Mirlinda Dakuja, a po pregledu posnetka so sodniki dosodili prekršek slednjega nad Watsonom, tako da je ostalo pri 2:0. Takoj zatem so sodniki pregledali še zahtevo domačih po enajstmetrovki, ko je ob Kaiju Cipotu padel Marko Tolić, to so na veselje domačih navijačev tudi dobili. Tolić je sam izvedel strel z bele pike in s »panenko« ugnal Mihelaka za 3:0.

Daku je v sodniškem dodatku enkrat poskusil z glavo, a je Ažbe Jug žogo odbil v kot, v četrti minuti dodatka pa je kosovski napadalec dosegel svoj enajsti gol v sezoni, ko je iz bližine izkoristil podajo Luke Bobičanca z leve strani. V 48. minuti je Bobičanec zelo nevarno streljal s približno 20 metrov in le za malo zgrešil, tri minute pozneje pa bi Brnić lahko povišal na 4:1, ko je imel odprt strel malce z leve strani kazenskega prostora, vendar mu je veselje preprečil Mihelak. Malce pozneje je iz bližine zgrešil Vipotnik.

Jojo bi kmalu vknjižil še asistenco

Še lepšo priložnost je v 55. minuti na drugi strani zapravil Matic Maruško, ki je poslal žogo za nekaj centimetrov mimo vrat. Priložnosti so se vrstile, med drugim je Daku zadel vratnico, a iz prepovedanega položaja, kmalu zatem pa je Mihelak toliko posredoval, da je Tolićev strel končal v okvirju vrat. V 62. minuti pa si je Žiga Kous dovolil nespametno reakcijo in s komolcem v obraz udaril Ignacia Guerrica ter si prislužil rdeči karton. V 71. minuti je v bližini gola Tolić močno sprožil in zadel Mihelaka v glavo, zaradi česar je soboški vratar potreboval malce pomoči, a nadaljeval tekmo, v kateri je v 74. minuti podoben dvoboj izgubil, tega proti Vipotniku, ki je zadel po podaji Tolića.

Po vstopu v igro je Iličić padel v kazenskem prostoru, a ni bilo enajstmetrovke, na drugi strani pa je Jug obranil strel Cipota. Roko Baturina je imel v 87. minuti dvoboj ena na ena z Mihelakom po Iličićevi podaji, a ga je izgubil, še v isti minuti pa je Iličić izsilil najstrožjo kazen, ki jo je tudi sam uspešno izvedel v 89. minuti, ko je žogo poslal pod prečko. Maribor bo v 17. kolu v nedeljo gostoval v Sežani, Mura pa bo gostila Gorico.

Nogometaši Brava so tokrat ujeli zadnji vlak. FOTO: NK Bravo
Nogometaši Brava so tokrat ujeli zadnji vlak. FOTO: NK Bravo

Bravo po preobratu zrušil Tabor

Nogometaši Brava so na prvi nedeljski tekmi na domačem igrišču ugnali CB24 Tabor z 2:1 (0:1). Z zmago so se še trdneje zasidrali na sredini lestvice, Sežanci pa so ostali na dnu.

Bravo je v dvoboju s Sežanci odigral dva različna polčasa. Po mirnem uvodu so Kraševci zasluženo prešli v vodstvo. Po kotu z leve strani je v osrčju kazenskega prostora do strela prišel Lan Štravs in z volejem dosegel zadetek na svoji drugi zaporedni tekmi.

So pa Ljubljančani bolje začeli drugi del in prihajali v kazenski prostor, a pravega zaključnega strela dolgo ni bilo. V 74. minuti so gostitelji vendarle izenačili, po kotu z leve strani je na prvi vratnici žogo v lastno mrežo preusmeril Diego Živulić. V 89. minuti pa je Martin Kramarič s svojim sedmim golom v sezoni poskrbel za zasuk Ljubljančanov, takrat je Jana Koprivca premagal s strelom iz bližine.

Sešlar okrepil položaj zmajev na vrhu

Vodilno moštvo 1. SNL Olimpija je z zadetkom Svita Sešlarja v 18. minuti na gostovanju ugnalo Kalcer Radomlje. Čeprav je v zadnjem času prišlo na dan več informacij in govoric o težavnem stanju v pisarnah Olimpije, se vsaj za zdaj na igrišču to še ne pozna. Ljubljančani so prišli še do 13. zmage v sezoni in so trdno na vrhu lestvice. Radomlje, ki so tokrat pokazale enakovredno igro in bile nekajkrat blizu izenačenja, pa so že 13 tekem brez zmage in za zdaj ostajajo osme.

Svit Sešlar (desno) je za Olimpijo zadel, z njim se je veselil tudi zeleno-beli kapetan Timi Max Elšnik. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija
Svit Sešlar (desno) je za Olimpijo zadel, z njim se je veselil tudi zeleno-beli kapetan Timi Max Elšnik. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija

Ekipi sta v uvodu tekme igrali dokaj previdno, v 15. minuti pa je prvo lepo priložnost na tekmi zapravil Svit Sešlar, ko je za dober meter zgrešil vrata s strelom z enajstih metrov. Isti igralec pa je bil natančnejši v 18. minuti, po podaji Maria Kvesića z leve strani je matiral Emila Velića iz bližine za svoj šesti gol sezone. V 30. minuti je imel priložnost pri Olimpiji Mustafa Nukić, ko je prišel do strela v kazenskem prostoru Radomelj, vendar ga je Uroš Korun pravočasno blokiral.

Minuto pozneje je Timi Max Elšnik iz bližine zgrešil cilj, isti igralec pa je nato zapravil še eno lepo priložnost, ko je po neodločni domači obrambi prišel pred vratarja Velića, a je ta nato dobro posredoval. V drugem polčasu so imeli domači v 52. minuti priložnost za izenačenje, najprej je Matevž Vidovšek obranil poskus Sandija Nuhanovića, odbite žoge pa Esterju Soklerju ni uspelo spraviti v mrežo. V 58. minuti je Vidovšek spet posredoval po novem strelu Nuhanovića, v 60. pa še po poskusu Andreja Pogačarja. Le malo zatem so domači prek Vedrana Vrhovca zadeli vratnico ljubljanskih vrat, Vidovšek pa je žogo ujel po Nuhanovićevem strelu v 63. minuti.

V teh trenutkih boljši in odločnejši domači nogometaši so do novega strela prišli v 70. minuti, vendar Vidovšek z njim ni imel veliko dela. Ljubljančani takrat niso bili posebej napadalno aktivni, so pa ohranjali minimalno prednost. V 82. minuti so vendarle tudi oni zagrozili, ko je Samuel Pedro iz bližine zadel zunanji del mreže. Tik pred koncem tekme, v 93. minuti, je Madžid Šošić pri domačih s strelom z glavo zadel vratnico, a je bil tako ali tako v prepovedanem položaju.

Nogometaši Olimpije in Celja bodo 16. kolo zaključili kot prvo- in drugouvrščena ekipa 1. SNL. FOTO: Črt Piksi/Delo
Nogometaši Olimpije in Celja bodo 16. kolo zaključili kot prvo- in drugouvrščena ekipa 1. SNL. FOTO: Črt Piksi/Delo

Celje spet na drugem mestu

Uvodno sobotno dejanje v 1. SNL je v novogoriškem športnem parku pripadlo nogometašem Gorice in Celja, gostje so z osmo zmago v sezoni na lestvici spet drugi. Novogoričani po porazu z 0:2, v prvem polčasu je gol dosegel gostujoči kapetan Nino Kouter, v drugem pa napadalec Chukwubuikem Ikwuemesi, ostajajo na 9. mestu, a imajo ob istem številu točk (11) tudi tekmo več od zadnjeuvrščenih primorskih rivalov iz Sežane.

Novogoričani vse od 9. kola čakajo na tretjo zmago sezone, kaj lahko se zgodi, da bodo po tem kolu na zadnjem mestu lestvice. Potem ko prvih 20 minut ni ponudilo posebej razburljive predstave, v kateri so bili posebej Celjani dokaj anemični, pa so gosti, ki so igrali brez kaznovanega Denisa Popovića, povedli v 22. minuti. Takrat je Ikwuemesi žogo z leve poslal v osrčje kazenskega prostora, kjer so jo goriški branili le gledali, tako da je končala pri Koutru, ki jo je iz bližine poslal v mrežo. V 28. minuti je imel celjski napadalec Ikwuemesi priložnost za podvojitev prednosti, ko je po globinski podaji sprožil malce z desne strani kazenskega prostora, Uroš Likar pa je žogo odbil. V 31. minuti se je na drugi strani Jošt Urbančič opozoril nase s preigravanjem po levi strani in strelom, ki ga je Matjaž Rozman obranil, a je bil goriški nogometaš pred tem v prepovedanem položaju. Tri minute pozneje je imel pri Celju izjemno priložnost Aljoša Matko, a je s šestih, sedmih metrov žogo poslal visoko čez gol.

Uvod drugega polčasa je bil precej miren, kar zadeva nevarne akcije, igra pa je bila še naprej bolj ali manj enakovredna. Domači strateg Miran Srebrnič je s trojno menjavo po dobri uri skušal oživiti domači napad, kar pa ni obrodilo želenih sadov. Celjani so ohranjali minimalno prednost, posebej pogosto niso odhajali v napad, toda v 80. minuti so podvojili prednost, ko je Nejc Mevlja izgubil žogo ob Matku, ta pa jo je nato nesebično poslal pred vrata, od koder je Ikwuemesi dosegel svoj šesti gol sezone. V 90. minuti je s strelom poskusil rezervist Tin Matić (zaradi bolečin v mišici je igro zapustil Ikwuemesi), malce izven kazenskega prostora, Likar pa je bil na mestu. Gorica se je sicer trudila kaj narediti v napadu, vendar ji ni posebej uspevalo. Na drugi strani je v protinapad v 94. minuti stekel Nene Gbamble, dvoboj ena na ena pa je dobil novogoriški vratar.

Tekma v Kopru se je končala brez zmagovalca. FOTO: facebook
Tekma v Kopru se je končala brez zmagovalca. FOTO: facebook

Koprčani do točke

Nogometaši Kopra in Domžal so se v uvodnem petkovem dvoboju 16. kola Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).  Dvoboj so pogumneje začeli nogometaši Kopra. Že v  24. minuti je po predložku z desne strani Mateja Palčiča najvišje skočil Bede Osuji in ukanil vratarja Ajdina Mulalića za vodstvo domačega moštva. Nato so bolj podjetni postali tudi Domžalčani in v 29. minuti prišli do izenačenja. Podajo Jošta Piška je izkoristil hrvaški napadalec Ivan Durdov s pomočjo prečke.

Prva liga Telemach, 16. kolo:

Petek
Koper : Domžale 1:1 (Osuji 24.; Durdov 29.)

Sobota
​Gorica : Celje 0:2 (Kouter 22., Ikwuemesi 80.)
Kalcer Radomlje : Olimpija 0:1 (Sešlar 18.)

Nedelja
Bravo : CB24 Tabor Sežana 2:1 (Živulić 74./avt., Kramarič 90.; Štravs 31.)
Maribor : Mura 5:1 (Watson 15., Brnić 32., Tolić 34./11-m, Vipotnik 74., Iličić 89./11-m; Daku 45.+4)

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: