Za VAR in gol tehnologijo ni ljudi in denarja

Član sodniškega komiteja pri Evropski nogometni zvezi Vlado Šajn o tem, zakaj v kvalifikacijah za SP ali EP sodniške ekipe delujejo po starem.
Fotografija: Cristiano Ronaldo se zlepa ni mogel sprijazniti s tem, da sodniki niso priznali njegovega gola, ker niso videli, da je šla žoga s celotnim obsegom čez golove črte. FOTO: Pedja Milosavljević(AFPA
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo se zlepa ni mogel sprijazniti s tem, da sodniki niso priznali njegovega gola, ker niso videli, da je šla žoga s celotnim obsegom čez golove črte. FOTO: Pedja Milosavljević(AFPA

Beograjski dvoboj Srbije in Portugalske je močno vznemiril nogometne navdušence po vsem svetu. Večina se sprašuje, zakaj v kvalifikacijah ni sistema VAR ali tehnologije, ki takoj zazna, ali je žoga prešla golovo črto. Toda, kar je teoretično zelo enostavno, je v praksi domala neizvedljivo.

Vlado Šajn. FOTO: NZS
Vlado Šajn. FOTO: NZS


»V kvalifikacijah za EP ali SP ni pomoči VAR. Prav tako ne 'golove tehnologije'. Razlog je enostaven. Gre za prezahtevna in predraga projekta. Kar zadeva VAR, ali si predstavljate, koliko dodatnih sodniških ekip, razpršenih po vsej Evropi, bi morali imeti? Enostavno ni dovolj sodnikov in tudi denarnih sredstev. V ligi prvakov si to lahko privoščimo, ker so štadioni praviloma tehnološko opremljeni za takšno pomoč. Namestitev takšne tehnologije gre v stotine tisočev evrov. Velja še upoštevati, da pri Fifi in Uefi držijo pravilo, vsi ali nobeden. Kvalifikacije morajo biti povsod z enakimi pravili,« je pojasnil častni predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in član izvršnega odbora sodniškega komiteja pri Uefi Vlado Šajn.

Preberite še:

Komentarji: