Zamora tretjič zapored Janu Oblaku (VIDEO)

Slovenec pri madridskem Atleticu je postal šele tretji vratar v zgodovini, ki se je priznanja razveselil trikrat zapovrstjo.
Fotografija: Jan Oblak se je priznanja razveselil že tretjič zapovrstjo. FOTO: Lluis Gene/AFP
Odpri galerijo
Jan Oblak se je priznanja razveselil že tretjič zapovrstjo. FOTO: Lluis Gene/AFP

Barcelona – Na današnji slavnostni podelitvi nagrad za najboljše nogometaše v minuli sezoni španskega prvoligaškega tekmovanja, la lige, je pomembna vloga pripadla tudi slovenskemu vratarju v majici madridskega Atletica Janu Oblaku, ki je nagrado zamora za najboljšega čuvaja mreže prejel že tretjič (zapovrstjo), s čimer se je izenačil z vratarskimi velikani Ricardom Zamoro, Luisom Miguelom Arconado, Gregoriem Blascom, Josejem Vicentejem Trainom, Salvadorjem Sadurnijem in Carlosom Ablanedom. Pred njim so le še Juan Acuña in Santiago Cañizares s po štirimi ter Victor Valdes in Antoni Ramallets s po petimi lovorikami.



Petindvajsetletni Škofjeločan je v pretekli sezoni v 37 prvoligaških dvobojih prejel le 22 zadetkov in si s količnikom 0,59 v tem segmentu vnovič pokoril vso konkurenco. To se mu je posrečilo tretjič zapovrstjo, takšen podvig sta pred njim zmogla le Arconada (med sezonama 1979/80 in 1981/82) in Valdes (od 2007/08 do 2011/12). V sezoni 2016/17 je moral Oblak v 29 dvobojih 21-krat po žogo v mrežo (količnik 0,72), še sezono prej pa na 38 tekmah le 18-krat, njegov tedanji količnik 0,47 je še vedno najboljši med dobitniki zamore – v sezoni 1993/94 se je z enakim pohvalil Deportivov španski vratar Francisco Liaño.



Po izboru Marce je sicer minulo sezono la lige (ponovno, enako kot lani) najbolj zaznamoval Barcelonin argentinski virtuoz Lionel Messi, ki se je priznanja Alfreda di Stefana za najboljšega nogometaša sezone razveselil že šestič v zadnjem desetletju. S tem se je še bolj odlepil od velikega tekmeca, Portugalca Cristiana Ronalda (prej Real Madrid, zdaj Juventus), ki mu je laskavo priznanje pripadlo štirikrat. Za nameček je Messi prejel še drugo prestižno nagrado, pichichi, za najučinkovitejšega igralca sezone, v 36 ligaških obračunih je namreč prispeval 34 golov, kar je resda tri manj kot sezono prej, ko je bil ravno tako nagrajenec. Strelski kralj je postal petič, pred njim je le še Telmo Zarra.

Preberite še:

Komentarji: