Zgodovinski podvig Fincev, Pukki raje zabija gole, kot jé bonbone

»Suomiji« so si z zmago nad Liechtensteinom prvič zagotovili nastop na velikem tekmovanju v nogometu.
Fotografija: Napadalec Teemu Pukki (na sredini) je prvi zvezdnik finske nogometne reprezentance. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Napadalec Teemu Pukki (na sredini) je prvi zvezdnik finske nogometne reprezentance. FOTO: Reuters

Finski nogometaši so si z zadnjimi uspehi močno okrepili samozavest, tako da pred včerajšnjo kvalifikacijsko tekmo z Liechtensteinom niti pomislili niso na to, da bi jim lahko spodrsnilo. Vsi po vrsti s prvim zvezdnikom Teemujem Pukkijem na čelu so že vnaprej vpisali tri točke za zmago in jo nato tudi dejansko dosegli (3:0). Z njo so si dokončno zagotovili zgodovinski prvi nastop na velikem tekmovanju.

»Huuhkajat« (sove), kot na Finskem pravijo svojim nogometašem (mimogrede: hokejisti so levi, košarkarji pa volkovi), so v domovini sprožili velikanski val navdušenja. Helsinški štadion Telia 5G-areena, ki sprejme blizu 11.000 gledalcev, so za tekmo že zdavnaj razprodali, televizijski prenos dvoboja z Liechtensteinom pa je prejkone dosegel rekordno gledanost. Nič čudnega, ko pa so se odgovorni dogovorili med seboj in tekmo po dolgem času spet prenašali na vsem dostopni televizijski postaji Nelonen. Na Finskem si je namreč že nekaj let športne prenose mogoče ogledati le na plačljivih postajah.

O tem, kdo je prvo ime »sov«, ni prav nobenega dvoma. To je Pukki, ki je v teh kvalifikacijah – vštevši včerajšnja zadetka – zabil kar devet od petnajstih finskih golov. Z njimi je 29-letni as iz Kotke dobrih 100 kilometrov vzhodno od Helsinkov prispeval levji delež k zmagam nad BiH (2:0), Liechtensteinom (2:0 in 3:0), Grčijo (1:0) in Armenijo (3:0) ter zgodovinski uvrstitvi na evropsko prvenstvo. »O tem sem sanjal od malih nog. Čeprav sem vseskozi verjel, da se lahko prebijemo na veliko tekmovanje, zdaj skorajda ne morem verjeti, da nam je resnično uspelo,« je po velikem podvigu priznal Pukki, ki ga v domovini kujejo v zvezde.


Rešitelj, ki je finski nogomet popeljal v »obljubljeno deželo«


Toda napadalec Norwicha se v vlogi zvezdnika ne počuti najbolje, a ji – naj se še tako trudi – ne more ubežati. »V naši reprezentanci smo vsi enakovredni in nihče ni nad drugim!« na novinarskih konferencah poudarja »Superpommittaja« (Super bombarder), kakor ga tudi kličejo. »Teemu je nekdo, ki ga imajo pri nas vsi radi. Nanj gledajo kot na rešitelja, ki je finski nogomet slednjič le popeljal v 'obljubljeno deželo',« je nekdanji dolgoletni reprezentant Aki Riihilahti povedal o Pukkiju, o katerem je nedolgo tega – po sijajnem štartu v angleško prvenstvo, v katerem je na začetku kot za stavo zabijal gole za »kanarčke« – že izšla tudi knjiga.

Finski navijači so si dali duška po zgodovinski uvrstitvi njihovih nogometašev na evropsko prvenstvo. FOTO: AFP
Finski navijači so si dali duška po zgodovinski uvrstitvi njihovih nogometašev na evropsko prvenstvo. FOTO: AFP


Novi finski športni heroj je dal sicer nemudoma vedeti, da z njo nima nič, med drugim ga je zmotila tudi izjava enega od njegovih trenerjev iz otroštva, ki je omenil, da je Teemu včasih raje jedel bombone kot treniral. »Raje zabijam gole kot jem bonbone!« je na družbenem omrežju twitter čivknil Pukki, ki se je sicer že pri 18 letih odpravil s trebuhom za kruhom v tujino – v Španijo. Ker mu preboj pri Sevilli ni uspel, se je vrnil k HJK v Helsinke. Zatem se je dokazoval v elitni nemški ligi pri Schalkeju, od koder ga je pot vodila h glasgowskemu Celticu in Brøndbyju.

V vsem sijaju pa je zablestel pri Norwichu, za katerega je v prejšnji sezoni v drugi angleški ligi zabil 29 golov in bil med najzaslužnejšimi, da so »kanarčki« napredovali v »premier league«, v katerem se je letos med strelce vpisal že šestkrat. Včeraj je – kot že omenjeno – še dvakrat zatresel mrežo Liechtensteina in si prislužil stoječe ovacije, potem ko je dobrih pet minut pred iztekom tekme zapustil zelenico. Ko je sodnik odpiskal konec, pa se je začela prava norišnica; na igrišče je priteklo več tisoč hladnih severnjakov, ki so skupaj s svojimi junaki proslavljali uvrstitev na Euro 2020. Vsesplošno rajanje se je zatem preselilo na ulice vseh večjih mest, na katerih so veseljačili vse do jutranjih ur – podobno kot maja letos, ko so finski hokejisti osvojili naslov svetovnih prvakov.

Preberite še:

Komentarji: