Zidane se vrača v Real

Francoski nogometni strokovnjak je pri madridskem velikanu zamenjal dosedanjega trenerja Santiaga Solarija.
Fotografija: Zinedine Zidane bo skušal galaktike vrniti na stara pota. FOTO: Pierre-Philippe Marcou/AFP
Odpri galerijo
Zinedine Zidane bo skušal galaktike vrniti na stara pota. FOTO: Pierre-Philippe Marcou/AFP

Madrid – Slaba igra, slabi rezultati in za nameček zgodnji izpad iz lige prvakov (že v osmini finala proti Ajaxu) so podžgali vodstvo španskega nogometnega velikana, madridskega Reala, da je zavihalo rokave in se odločilo za menjavo trenerja. Da bo Santiago Solari, ki nikakor ni znal povezati vseh niti »galaktikov«, kmalu bivši, je bilo pričakovano, nekoliko manj pa ime njegovega naslednika. Na vroči stolček se je vrnil kar glavni arhitekt Realovih uspehov v prejšnjih sezonah, francoski zvezdnik Zinedine Zidane. Solari naj bi ostal v klubu, a prevzel drugačno vlogo.


Po manj kot 10 mesecih


Manj kot deset mesecev je minilo, odkar je »Zizou« zapustil vrste trikratnega zaporednega klubskega evropskega prvaka, po njegovem odhodu pa se nikakor nista znašla niti njegov naslednik Julen Lopetegui niti Solari, pod katerim Real ni bil konkurenčen Barceloni v domačem prvoligaškem tekmovanju in za njo zaostaja že ogromnih dvanajst točk ter domala nima več možnosti za trofejo. Zidana, ki po slovesu od »belega baleta« trenersko ni bil aktiven, torej čaka težko delo, predsednik Florentino Perez pa ga je ponovno ustoličil že danes pozno popoldne na klubskem izvršnem odboru direktorjev.


Skoraj 70 % zmag


Vodstvo kluba bo z 48-letnim Zidanom podpisalo sodelovanje do 30. junija 2022 in mu obljubilo 300 milijonov funtov za igralske nakupe. Med prvo epizodo v Madridu je uspešni trener potreboval zgolj 149 tekem (njegova prva v drugi epizodi bo torej jubilejna stopetdeseta) za kar devet lovorik oziroma povprečno 17 dvobojev za eno osvojeno trofejo. Pod njegovo taktirko se je »beli balet« veselil kar 104 zmag, dodal pa še 29 neodločenih izidov in le 16 porazov, kar pomeni, da se je kar 69,79 % vseh Realovih obračunov pod Zidanom končalo z zmago.

Preberite še:

Komentarji: