Francoski šampion se je spomnil težkih časov, Slovenci daleč od vrha

Z naslovom olimpijskega prvaka na posamični preizkušnji se je ovenčal Quentin Fillon Maillet, od naših je najvišje posegel Jakov Fak.
Fotografija: Quentin Fillon Maillet je dal vse od sebe za zlato lovoriko. FOTO Athit Perawongmetha/Reuters
Odpri galerijo
Quentin Fillon Maillet je dal vse od sebe za zlato lovoriko. FOTO Athit Perawongmetha/Reuters

Francoski biatlonski zvezdnik Quentin Fillon Maillet je novi olimpijski prvak na posamični preizkušnji na 20 kilometrov. Srebrno kolajni si je z zaostankom 14,8 pritekel in pristreljal Belorus Anton Smolski, z bronastim odličjem pa se je okitil Norvežan Johannes Thingnes Bø (+ 31,1).

»Po dveh zgrešenih tarčah nisem pričakoval, da lahko še zmagam. Toda imel sem dobre smuči, verjel sem, da lahko še pritečem na zmagovalni oder, zato sem tekel, kolikor hitro sem lahko. O tem uspehu sem sanjal zelo dolgo,« je priznal Fillon Maillet in pripomnil, da se je s tem podvigom oddolžil Thingnesu Bøju za sobotni »poraz« na preizkušnji mešanih štafet, na kateri so morali Francozi priznati premoč Norvežanom.

Francoski šampion se je ob tem spomnil težkih trenutkov izpred štirih let, ko je javnosti razkril, da je njegova življenjska sopotnica zbolela za rakom. Zaradi tega tam ni mogel pokazati vsega, kar zna. »Na prejšnje olimpijske igre imam res slabe spomine. Noro, da sem zdaj na vrhu,« je še dejal 29-letni Fillon Maillet.

Miha Dovžan (desno) si je pritekel in pristreljal 38. mesto. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Miha Dovžan (desno) si je pritekel in pristreljal 38. mesto. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

Ni bilo tako hladno

Med slovenskimi tekmovalci je najvišje posegel Jakov Fak, pred štirimi leti v Pjongčangu na tej razdalji še olimpijski podprvak, se je moral tokrat z zaostankom štirih minut zadovoljiti z 29. mestom. Miha Dovžan (+ 4:52,0) je tekmo končal na 38. mestu, Lovro Planko (+ 5:40,5) in Rok Tršan (+ 6:27,3) pa sta zasedla 46. oziroma 54. mesto. »Niti tekaško niti strelsko nisem zadovoljen. S tekom se že vso sezono mučim, pa preprosto ne steče, kot bi si želel. Tokrat bi moral zadeti tudi več strelov, saj temperature niso bile tako nizke, kot so bile v preteklih dneh. Na splošno nisem zadovoljen z nastopom, ne glede na taktiko,« je dejal Jakov Fak.

»Letos se mi je že večkrat zgodilo, da sem zgrešil zadnja dva strela. Na treningih lahko večkrat zapored pokrijem vse tarče, a na tekmi je drugače, utrip je višji. Z enim zgrešenim strelom bi bil zadovoljen, z dvema sem malo manj, a lahko bi bili tudi trije,« je po nastopu ocenil Miha Dovžan.

Preberite še:

Komentarji: