Domen Makuc celjsko odkritje spektakla v Skopju

Celjani so v tekmi za tretje mesto premagali Meškov Brest. Urban Lesjak je zbral 16 obramb, Žiga Mlakar 7 golov.
Fotografija: Žiga Mlakar se je razigral v pravem trenutku in je s sedmimi goli Celju pristreljal zmago proti Meškovu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Žiga Mlakar se je razigral v pravem trenutku in je s sedmimi goli Celju pristreljal zmago proti Meškovu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Skopje – Tretje mesto so v prvem nastopu na sklepnem turnirju lige SEHA osvojili rokometaši Celja Pivovarne Laško, potem ko so sinoči premagali Meškov Brest z 31:28. Dolgo so lomili odpor tekmecev in ga zlomili šele v zadnji četrtini. Prvo ime turnirja je bil mladi Domen Makuc, ki je pokazal razkošen talent in velikim klubom že zbudil skomine.

Slovenski prvaki so kar hitro preboleli poraz za gol v polfinalu proti Zagrebu, ki jim je preprečil nastop v zadnjem dejanju spektakla v Skopju. Trener Branko Tamše je igralce dan zatem povabil na kosilo, saj je pred dnevi praznoval 40. rojstni dan. Načrt za zadnjo tekmo sezone v regionalnem tekmovanju pa je bil jasen: zmaga proti Meškovu, ki je imel veliko težav s poškodbami, trener Sergej Bebeško je pogrešal štiri pomembne igralce (Stojković, Igropulo, Đorđić, Škurinski). Tudi zato je v polfinalu proti Vardarju v drugem polčasu močno popustil.

Slovenci so tekmo odprli veliko bolje kot dva dni prej, ogret je bil Žiga Mlakar in hitro so si ustvarili tri gole naskoka (7:4), toda obramba je bila slaba in Belorusi so izenačili na 8:8. Domen Makuc, ki je blestel v 20 minutah tekme proti Zagrebu, ko je Celjane s petimi goli skoraj rešil pred porazom, je na igrišče dvorane Jane Sandanski stopil po 20 minutah, ko je zamenjal Jako Malusa, in spet pokazal svoje bogato znanje. Pivovarji so spet ušli za tri gole. ko je Borut Mačkovšek zadel za 15:12.

Toda nihanja so bila prevelika, Slovenci so spet naivno zapravili vodstvo in Meškov je malo po odmoru izenačil na 15:15. Odtlej je bila tekma izenačena, pri Celju pa je še naprej blestel 17-letni Makuc, ki igra s počenim meniskusom in ga čaka operacija. Toda prave pomoči soigralcev ni imel, če odštejemo vratarja Urbana Lesjaka, ki je zbral 16 obramb. Realizacija v napadu je bila slaba, v obrambi pa so Celjani pozabljali na krožne napadalce, zato je Vjačeslav Šumak v 41. minuti poskrbel za prvo vodstvo beloruskih prvakov, za katere sta igrala tudi Vid Poteko in Simon Razgor, brat celjskega kapetana Davida.

Mlakar premagal urok

To je bilo opozorilo za Celjane, da morajo prestaviti višje in to so tudi storili, David Razgor je 12 minut pred koncem zadel za 25:23, Borut Mačkovšek pa je obnovil najvišjo prednost na tekmi, ko je zabil petič za 27:24. Celjani so zapravili kar štiri napade za plus štiri, urok pa jim je uspelo premagati, ko je Žiga Mlakar štiri minute in pol pred koncem s sedmim zadetkom povišal na 29:25. Makuc je petim golom proti Zagrebu dodal še pet proti Meškovu.

Tako se je za Celjane dobro končala druga sezona v ligi SEHA, za tretje mesto so prejeli 15.000 evrov iz nagradnega sklada. Tekmovanje se bo v prihodnji sezoni spremenilo, predsednik lige Mihajlo Mihajlovski je napovedal, da bo klubov več, tekem pa manj, kar pomeni, da bosta nastali dve skupini s po šestimi ali sedmimi klubi, pogovarjajo se s štirimi člani lige prvakov, poljskima kluboma Kielce in Wisla Plock ter madžarskima Veszprem in Pick Szeged.

Celjane nov izziv čaka prihodnji konec tedna, ko bodo na pokalnem turnirju v Ljutomeru branili lovoriko.

Celje Pivovarna Laško : Meškov Brest 31:28 (15:14)

Dvorana Jane Sandanski, gledalcev 1500, sodnika Nikolić in Stojković (Srbija).

Celje: Lesjak (16 obramb), Panjtar (1); Vujović, Jurečič 4 (1), Malus 1, D. Razgor 4 (1), Suholežnik 1, Marguč 1, Grošelj, Slišković, Makuc 5, Anić 3, Dušebajev, Mačkovšek 5, Mlakar 7; Meškov: Pešić (2 obrambi), Mijatović (8); Rutenka 2, Jaščanka, Poteko 2, Nikulenkau 2, Šumak 5, Vukić 3 (1), Prodanović 1, Horak 5, S. Razgor 2 (1), Baranau 1 (1), Selvjasjuk, Kuran, Šilović 4, Astrašapkin 1; sedemmetrovke: Celje 3 (2), Meškov 3 (2); izključitve: Celje 8, Meškov 8; rdeči karton: Mačkovšek (58).

Finale – Vardar : Zagreb sinoči.

Komentarji: