»Gremo naprej, treba je delati, treba je verjeti«

Jure Dolenec in Borut Mačkovšek kljub razočaranju na Madžarskem verjameta, da bo Slovencem uspelo priti na OI v Tokiu.

Veszprem – Po porazu slovenskih rokometašev na prvi koprski tekmi je Jure Dolenec premogel še največ samokritike, tudi po pirovi zmagi na Madžarskem je bil razočaran, a je hkrati menil, da neuspeh v kvalifikacijah za SP ne gre jemati kot tragedijo, prav tako ni čas za skrajne ukrepe. Upanje na OI 2020, ki je glavni cilj mandata selektorja Veselina Vujovića, še naprej tli.

Po četrtem mestu na SP 2013 v Španiji, osmem na SP 2015 v Katarju in tretjem na lanskem mundialu v Franciji bo Slovenija izpustila turnir najboljših reprezentanc na svetu. »Slovenija je prav gotovo najboljša reprezentanca, ki ne bo videla SP,« je po tekmi povedal nekdanji celjski igralec Mate Lekai, najboljši pri vzhodnih sosedih, ki so se izvlekli iz slovenskega primeža in še dolgo praznovali uspeh proti favoritom.


Dolenec: Koper se ne bi smel zgoditi


Če je v vsaki slabi stvari kaj dobrega, je pri Slovencih to vrnitev Dolenca, ki je izpustil januarsko EP, v Veszpremu pa spet spominjal na enega najboljših desnih zunanjih igralcev v Evropi. Seveda pa mu to ni vrnilo nasmeha na obraz.

»Vedeli smo, da smo sposobni pripraviti presenečenje, bolje smo odigrali v obrambi, v napadu smo imeli še vedno težave, manjkal nam je še kakšen razpoloženi igralec več. Na žalost so nekateri, ki so bili v klubski sezoni zelo dobri, ob koncu v slabši formi. Priložnost za uvrstitev na SP smo zapravili ob koncu prve tekme, takšnega mrka si resna reprezentanca pač ne bi smela privoščiti. Tukaj v Veszpremu se nam je sicer ponujala priložnost, žal sta nam sodnika v zadnjih minutah malce porezala krila. Toda krivi smo si sami, Koper se ne bi smel zgoditi. Nismo se držali dogovora, pozabili, da je boljše izgubiti za gol ali dva kot za pet. Na vsak način smo želeli visoko zmago, ko smo uvideli, da je ne bo, pa nas je zagrabila panika,« je črto pod kvalifikacijami potegnil Dolenec, ki se strinja s predsednikom RZS Franjom Bobincem, ki je takoj poudaril, da gre Slovenija z Vujovićem naprej.

Vemo, kaj je cilj tega rodu, to so olimpijske igre v Tokiu. To pot smo si otežili, ampak z dobrim rezultatom na evropskem prvenstvu si lahko zagotovimo mesto v olimpijskih kvalifikacijah. Imeli smo smolo, ker smo v Madžarih dobili najtežjega tekmeca, še vedno mislim, da smo boljša reprezentanca, kar smo z zmago tudi dokazali. Verjamem v našo ekipo in vem, da je sposobna velikih stvari. Imamo še precej rezerv, zato si lahko zastavimo visoke cilje,« ostaja pozitiven Škofjeločan: »Gremo naprej, treba je delati, treba je verjeti, da bo po dežju spet posijalo sonce. Žal smo po daljšem času ostali brez velikega tekmovanja, ampak mi pač nismo velesila, kakršna sta Francija ali Danska, imamo vzpone in padce.«


Sledijo sredozemske igre


Reprezentanca se je takoj po tekmi vrnila v domovino, nekatere fante zdaj čakajo priprave na sredozemske igre v Tarragoni, kjer si Vujović obeta kolajno, kar bi bil obliž na njegov ranjeni ponos. V mestu blizu Blatnega jezera je ostal samo en njegov borec, Borut Mačkovšek, saj je včeraj zjutraj podpisal pogodbo z Veszpremom in se bo pridružil trem rojakom, Gašperju Marguču, Blažu Blagotinšku in Draganu Gajiću.

»Vsem nam so cilj igre v Tokiu, pred tem moramo na EP doseči velik rezultat. Na nas in selektorju je, da se skupaj dobro pripravimo. Zdaj smo razočarani, dvoboj je bil izgubljen v zadnjih 12 minutah v Kopru, tukaj smo drugi polčas odigrali vrhunsko, malo nam je zmanjkalo, če bi igrali še tri minute, verjamem, da bi šli naprej,« je povedal Mačkovšek, ki je dosegel prvo zmago v Veszpremu, s Celjem je tam redno izgubljal, naslednjič se bo vrnil kot domači igralec …

»Tukaj so navijači med najglasnejšimi, dvorana je vedno polna, podobna je Zlatorogu, zato se bom počutil domačega, užitek bo igrati za tak velik klub. Upam, da bodo v Celju našli dobro zamenjavo zame in ostali konkurenčni. Ekipi in Branku Tamšetu želim vso srečo. Pred dvema letoma sem prišel v Celje izgubljen, klub mi je pomagal, da sem se našel,« je še dejal Izolan, za katerega naj bi slovenski prvaki dobili okrog 200.000 evrov odškodnine.

Komentarji: