Neuradno: Veselin Vujović ni več selektor Slovenije

Člani predsedstva RZS so za zaprtimi vrati prižgali rdečo luč Črnogorcu. Uradne potrditve še ni. Več kandidatov za naslednika, ki ga čaka velik izziv na EP.
Fotografija: Franjo Bobinac in Veselin Vujović sta sredi septembra zagotovila, da bodo vsi dali maksimum za dosego cilja na bližnjem EP: FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Franjo Bobinac in Veselin Vujović sta sredi septembra zagotovila, da bodo vsi dali maksimum za dosego cilja na bližnjem EP: FOTO: Mavric Pivk/Delo

Veselin Vujović ne bo vodil slovenskih rokometašev na prihodnjem evropskem prvenstvu. Predsedstvo RZS, ki se je sestalo na izredni seji in za zaprtimi vrati razpravljalo o tej temi, sicer informacije ni potrdilo.

Izredna seja predsedstva Rokometne zveze Slovenije je bila sklicana v strogi tajnosti, zato so bili člani precej presenečeni, ko so po dobri uri sestankovanja ob 11.15 ob izhodu iz Leskoškove 9e ugledali znana novinarska obraza. Da je bil seja sklicana ad hoc, pove podatek, da so zaradi nje napovedani žreb pokala Slovenije preložili z 11. na 13. uro, kar se še ni zgodilo.



Nihče, vključno s predsednikom Franjem Bobincem, generalnim sekretarjem Goranom Cvijičem in direktorjem moške reprezentance Urošem Mohoričem, ni hotel dati konkretne izjave, o čem je bil govor na zaprti seji. Bobinac je zgolj diplomatsko povedal, da so se pogovarjali o stanju v moškem in ženskem rokometu.

»Brez komentarja. Če bi bila kakšna odločitev, ki bi terjala takojšen odziv, bi ga dal. O nekaterih stvareh smo se pač morali pogovoriti za zaprtimi vrati,« je izjavil Bobinac, ki je v 11 letih na čelu zveze odstavil samo Borisa Deniča (2015), pred tem je samovoljno odšel Zvonimir Serdarušić.

Veselin Vujović je znan po sočnih izjavah med minutami odmora. FOTO: SEHA
Veselin Vujović je znan po sočnih izjavah med minutami odmora. FOTO: SEHA


V tajnosti je zatem potekal tudi neformalni sestanek ob kavi v lokalu čez cesto, ki se ga je udeležila ožja sestava predsedstva, ta pa običajno sprejema ključne odločitve.


 

Selektor izgubil slačilnico


Neuradno se je izvedelo, da so bila na seji mnenja o Vujoviću deljena, vendar naj bi jih bilo precej več naklonjenih menjavi. Črnogorec, ki je Slovenijo leta 2016 popeljal na OI v Riu in leto kasneje osvojil bron na svetovnem prvenstvu v Franciji, je v zadnjem času imel veliko težav z vodenjem reprezentance, ki je izpustila letošnje SP in ni delovala dobro niti v kvalifikacijah za EP, na katero se je sicer uvrstila, a ni pustila dobrega vtisa. Tako kot tudi ne na prijateljskih tekmah. Bil je govor o pretiranem veseljačenju in igranju neprimernih družabnih iger.

Selektor Veselin Vujović ima za pomočnika Uroša Zormana, ki ga nekateri vidijo kot možnega njegovega naslednika. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Selektor Veselin Vujović ima za pomočnika Uroša Zormana, ki ga nekateri vidijo kot možnega njegovega naslednika. FOTO: Igor Zaplatil/Delo


Vujović je izgubil zaupanje slačilnice, nekaj pomembnih igralcev je celo namignilo, da ne bodo šli na EP, če se ne bo kaj spremenilo, kar bi lahko sprožilo učinek domin. Kot smo se lahko prepričali pri igralcih, ki se sicer nočejo izpostavljati, bi jih večina obrnila palec navzdol, če bi bila izbira njihova.

Zadnji selektorjev izpad na tekmi Zagreba proti Aleksu Vlahu je bil za mnoge kaplja čez rob, zvezdnik Dean Bombač, bivša reprezentanta Luka in Miha Žvižej, nekdanji Vujovićev pomočnik Uroš Šerbec ter trenerji Aleš Pajovič, Zoran Jovičić in Bojan Čotar (za EkipoSN) so povedali, da obsojajo takšen verbalni napad. Že prej je na nevzdržno stanje v reprezentanci v pismu z naslovom Fantje kličejo na pomoč opozoril Tone Tiselj.



Bobinac pa je v odzivu dejal, da je bila Vujovićeva izjava med minuto odmora absolutno nesprejemljiva in da ima selektor pri njem visoko dvignjen rumeni karton. Ta se je spremenil v rdečega in »Vuja«, ki je med nekaterimi navijači še vedno priljubljen, bržčas ne bo dobil še ene priložnosti.
 

Favorit Pastor, a ni edini


Generalni sekretar Cvijič je povedal, da RZS danes ne bo dala izjave za javnost. Na uradno potrditev bo tako verjetno treba počakati kakšen dan. Pri tem se že pojavljajo namigovanja, kdo bo novi selektor. Favorit RZS naj bi bil Juan Carlos Pastor, trener Pick Szegeda, kjer igrajo štirje Slovenci (Bombač, Matej Gaber – zaradi operacije dlančnice naj ne bi nastopil na EP –, Mario Šoštarič in Nik Henigman). Španec bi lahko bi združljiv tudi s pomočnikom Urošem Zormanom.

Veselin Vujović je imel na začetku mandata pristne odnose z reprezentanti. FOTO: Marko Feist
Veselin Vujović je imel na začetku mandata pristne odnose z reprezentanti. FOTO: Marko Feist


Še bolj bi bil »kompatibilen« Talant Dušebajev iz Kielc, a Poljaki bi težko več kot mesec dni pogrešali oba trenerja. Prosta sta tudi Branko Tamše in Alfred Gislason (prej Kiel) ... Morda bi lahko v ogenj vrgli kar Zormana, dolgoletnega kapetana in moža z največjim številom reprezentančnih nastopov, ter mu morda dodali rekorderja po številu zadetkov Luko Žvižeja, čeprav nimata trenerske kilometrine. Čiste špekulacije, seveda, ki so logične glede na molk pisarne RZS.

Časa za odlašanje pa ni ravno veliko, Slovenci se bodo (po prvotnem načrtu) v Zrečah zbrali 26. decembra, prva tekma na EP jih čaka 10. januarja s Poljsko v Göteborgu. Za preboj v olimpijske kvalifikacije bo verjetno treba osvojiti vsaj sedmo mesto. Nazadnje so bili Slovenci z Vujovićem na Hrvaškem osmi, pred tem na Poljskem 14.

Preberite še:

Komentarji: