Parižani ob koncu zmleli Celjane, kar ducat golov razlike

V rokometni ligi prvakov so pivovarji ob koncu pokvarili vtis pri prvih favoritih iz Pariza. Komaj 46-odstoten izkoristek strelov premalo za soliden odpor. V nedeljo v Zlatorogu ranjeni Flensburg.
Fotografija: Celjani (v napadu Branko Vujović, levo Josip Šarac) se niso znašli proti čvrsti obrambi Francozov. FOTO: Slavko Kolar
Odpri galerijo
Celjani (v napadu Branko Vujović, levo Josip Šarac) se niso znašli proti čvrsti obrambi Francozov. FOTO: Slavko Kolar

Pariški zvezdniki se se kar hudo znesli nad rokometaši Celja Pivovarne Laško. Končnih 12 golov prednosti (33:21) je kar realen pokazatelj razlike v finančnem vložku in posledično kakovosti in izkušnjah. Celjani so po porazih proti Skjernu in Parizu še brez točk v EHF ligi prvakov, do njih bodo želeli priti v nedeljo, ko bodo gostili Flensburg, pred tem jih v sredo čaka težko gostovanje v Ribnici v ligi NLB.

Dobro so se mladi celjski rokometaši držali v prvem polčasu, pa čeprav so imeli šestminutni strelski post, po katerem so jim francoski prvaki ušli na 11:6. Vstop Roka Ovnička je poživil celjski napad in sledili so trije zaporedni slovenski goli, Josip Šarac je znižal na 11:9. Ko je Ovniček zadel po lepi samostojni akciji za 10:12, je bil novi pariški trener Raul Gonzalez, z Vardarjem prvak pred dvema sezonama, primoran sklicati minuto odmora.Celjani so delovali odločno, kar je vlivalo dobro voljo predsedniku kluba Jerneju Smislu in direktorju Roku Planklju, ki ju je bilo mogoče videti na tribuni dvorane Pierre de Coubertin v družbi generalnega sekretarja PSG Bruna Martinija. Z njim se Celju pred meseci ni uspelo dogovoriti o prodaji Boruta Mačkovška in katarskih evrov ni bilo v Zlatorog, prišli pa so madžarski iz Veszprema.
 

Slaba realizacija


Celjani se v bližini Parka princev niso hoteli držati Coubertinovega olimpijskega načela, niso hoteli zgolj sodelovati, ampak se dostojno boriti za zmago. Jan Jurečič je kronal lepo obrambo Klemna Ferlina in dosegel gol za 12:14, toda končnica prvega polčasa je spet pripadla najbogatejši zasedbi v Evropi, ki je dosegla tri gole in si pred odmorom priigrala kar lepo zalogo petih golov. Škoda, da Celjani niso bili malce bolj zbrani v napadu, Tilen Kodrin, Gal Marguč in Igor Anić so zapravili čiste "zicerje", učinkovitost strelov je bila pri gostih zgolj 50-odstotna, za kar je bil kriv tudi vratar Rodrigo Corrales. Sedem tehničnih napak je bilo preveč za bolj ugoden izid.Da v Parizu ne bo ponovitve lanske zelo dobre predstave Celja, ko je izgubilo s 27:32 in bilo čisto blizu do 51. minute (26:27), se je dalo sklepati po slabem uvodu drugega polčasa, v katerem so Francozi dosegli prva dva gola (delni izid 5:0) za visokih 19:12. Nadaljevanje je bilo bolj revijalnega značaja, PSG, pri katerem nista igrala Uwe Gensheimer in novinec Kim Ekdahl du Rietz, je varno vodstvo malce uspavalo, Celjani pa so bili še naprej borbeni, njihov trud se je obrestoval in Kodrin je v 43. minuti znižal na 18:22. A kaj kmalu je bilo 25:19 ...
 

Corrales ostal zaklet


Pri Celju je bil še naprej najboljši posameznik hitronogi organizator igre Ovniček, ki pa ni mogel narediti vsega in soigralcev učiti, kako naj ne zadenejo Corralesa. Slabih sedem minut pred koncem je na semaforju pisalo 31:21, neučinkovitost pri strelih je bila še naprej glavna hiba igralcev pod vodstvom trenerja Branka Tamšeta, ki so imeli trde roke in so Špancu v vratih iz minute dvigali samopodobo. Da bi preprečil manjšo katastrofo, je Tamše izkoristil še zadnjo minuto odmora. Ni pomagalo, nova izgubljena žoga je razliko dvignila na 11. Na koncu je nekaj minut dobil tudi obetavni Domen Makuc, a je tudi on zgolj nastreljal Corralesa, končalo se je z 33:21.

Razlika ducata golov ponazarja razliko v proračunih (17 milijonov PSG proti milijonu in pol Celja). Celjani so v ligi prvakov dosegli najmanj golov od gostovanja v Flensburgu oktobra 2015 (20:30), na koncu so imeli mizerno 46-odstotni izkoristek strelov (Anić 0:3, Kodrin 1:3, Grošelj 3:6, Marguč in Vujović po 2:5, Malus 0:2). Uradno so storili 12 tehničnih napak, a je bila še kakšna več. Čeprav je PSG favorit za končno zmago, celjska predstava ni bila dober obet za tekmo s Flensburgom, ki bo v Celje prišel v vlogi ranjenega leva zaradi presenetljivega domačega poraza z Zagrebom.Komentarji: