Ribniška kopja polomljena pred Ferlinovim rumenim zidom

Celjani so v derbiju vodilnih ekip pokazali, da jim ta čas še ni para, in potrdili naslov jesenskih prvakov. Kopru napeta tekma proti Gorenju.
Fotografija: Kristjan Horžen se je na črti boril kot lev in ob tem zabil tudi štiri gole. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Kristjan Horžen se je na črti boril kot lev in ob tem zabil tudi štiri gole. FOTO: Roman Šipić

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so sprali največji madež s sezone, ki je odnesel serijskega prvaka Branka Tamšeta. Riku Ribnici so se na zadnji letošnji tekmi z obrestmi oddolžili za edini poraz v ligi NLB ter si priigrali naslov jesenskih prvakov.

Odličen zaključek rokometnega leta. V Celju se na domači tekmi že dolgo ni zbralo toliko ljudi, dvoboj vodilnih ekip si je ogledalo prek 2000 navijačev, kot je po derbiju povedal organizator celjske igre Jaka Malus, je bilo vzdušje zelo podobno tistemu iz lige prvakov.



Kristian Bećiri je bil zelo dober predvsem v obrambnih nalogah. FOTO: Roman Šipić
Kristian Bećiri je bil zelo dober predvsem v obrambnih nalogah. FOTO: Roman Šipić


Tomaž Ocvirk je prvo dejanje svoje zgodbe na celjski klopi sklenil s 14 zmagami na domači sceni (12 v DP in dve v pokalu) ter tremi zmagami, enim remijem in štirimi porazi v ligi prvakov. V Zlatorogu, kjer so pred dnevi počastili 15. obletnico sanjskega odprtja in čudeža proti Ademarju Leonu, pod njegovim vodstvom pivovarji še ne poznajo poraza in Ribničanom niso dali nobene možnosti za presenečenje.
 

V 17. minuti še 8:8, ob polčasu že 16:11


Suhorobarji so se sicer dobro držali v uvodnih 17 minutah in imeli lep rezultat 8:8, vendar niso dolgo zdržali ritma agresivnih Celjanov, ki so z obrambo 5-1 skrbno pazili na dirigenta Tilna Strmljana. Nekaj uspešnih protinapadov, ki jih je pridno izkoriščal Jan Jurečič, je že pred odmorom prineslo visoko domače vodstvo s šestimi goli, ko je za 16:10 zadel povratnik po rahli poškodbi Rok Ovniček.

Ribničani so se Celjanov, kot tukaj Klemna Ferlina, lotili odločno, ampak ni bilo dovolj. FOTO: Roman Šipić
Ribničani so se Celjanov, kot tukaj Klemna Ferlina, lotili odločno, ampak ni bilo dovolj. FOTO: Roman Šipić


Ribnica, ki je imela v hramu slovenskega rokometa glasno podporo svojih navijačev, v drugem delu ni imela moči za vrnitev, razlika je narasla tudi na 10 golov (25:15), Ocvirk pa je v zadnjih minutah na igrišče poslal golobrade Tadeja Kljuna, Filipa Rakito in Tea Jezernika.



Ribnica je doživela prvi poraz v ligi nlb, a lahko zadovoljno zre v opravljeno delo. Zelo uspešno brani drugo mesto iz prejšnje sezone, pred Gorenjem in Mariborom ima pet točk prednosti. Eno od odkritij sezone je Strmljan, ki ga nekateri čez čas že vidijo v Celju.
 

Ferlin zbral 17 obramb


»Danes proti Celju nismo imeli možnosti, v napadu smo igrali narobe proti tako agresivnemu tekmecu,« se je s porazom hitro sprijaznil Strmljan: »Še ko nam je nekako uspelo priti pred vrata, pa nas je zaustavil Klemen Ferlin, ki je imel spet svoj dan,« je dodal Strmi, ki v prvem polčasu ni imel niti sekunde odmora, končnico pa je presedel na klopi.

Tilen Strmljan je imel težave z obrambo 5-1, ki se je osredotočila nanj. FOTO: Roman Šipić
Tilen Strmljan je imel težave z obrambo 5-1, ki se je osredotočila nanj. FOTO: Roman Šipić


Celjani so zares postavili nepremostljivi rumeni zid pred svojega čuvaja mreže, ki je zbral 17 obramb. Eden največjih borcev na črti je bil mladi Kristjan Horžen, ki je nekajkrat želel nasprotnega igralca kar odnesti s parketa. »Takšna so bila navodila. Vedeli smo, da je Ribnica zelo groba, zato smo ji morali vrniti z isto mero. Seveda nas je še vedno tudi pekel poraz iz Ribnice,« je svojo krvoločnost pojasnil mladi Dolenjec, vesel, ker se je po slabšem začetku sezone Celje sestavilo in spet kaže moč: »Po trenerski menjavi je v slaćilnici zavladalo boljše vzdušje, kar se je poznalo tudi pri rezultatih.


Koper ujel zmagovalni val


Veliko bolj napeto je bilo na derbiju na Obali, kjer je 1500 gledalcev videlo tekmo na valovih. Prvega so zajahali gostje iz Velenja (0:3), po 10:10 so šest zaporednih zadetkov dosegli Koprčani, a je Gorenje v drugem polčasu na krllih Aleksa Kavčiča odgovorilo z isto mero za izenaćenje na 18:18. Toda na zadnji val so skočili Primorci, Nino Grzentič, Marko Matijaševič in Grega Krečič so ekipi Uroša Rapotca prinesli dragoceno zmago, s katero se je povzpela na peto mesto na lestvici.

Siniša Markota je doživel prvi poraz v prvenstvu. FOTO: Roman Šipić
Siniša Markota je doživel prvi poraz v prvenstvu. FOTO: Roman Šipić


»Odigrali smo težko tekmo, vedli smo, da bo razburljivo do konca in tako je tudi bilo. Hvala bogu, da smo ohranili mirne glave in nismo delali preveč napak, pohvaliti moram tudi vratarja (Mirza Haseljić; op. p), ki se je izkazal, pohvale vsem soigralcem za trud,« je bil nasmejan najboljši domači strelec Grzentič.

Velenjčani niso imeli tako širokega izbora razpoloženih igralcev, najboljši strelec lige Matic Verdinek (9) in Aleks Kavčič (6) sta prispevala kar 62,5 odsotka golov za »ose«, ki bodo že na prvi tekmi drugega dela sezone gostili prvake iz Celja.

William Accambray je na začetku drugega polčasa z nekaj lepimi goli poskrbel, da je Ribnica ostala na varni razdalji. FOTO: Roman Šipić
William Accambray je na začetku drugega polčasa z nekaj lepimi goli poskrbel, da je Ribnica ostala na varni razdalji. FOTO: Roman Šipić

 

Zdaj zimski premor, kmalu reprezentančna akcija


To bo šele 2. februarja, vmes bo na Danskem in v Nemčiji svetovno prvenstvo, ki ga bodo Slovenci izpustili, se pa bodo zbrali 2. januarja v Zrečah ter 5. in 7. januarja odigrali dve prijateljski tekmi v Franciji. Iz lige NLB bodo na akciji sodelovali zgolj trije Celjani: Ferlin, Ovniček in Tilen Kodrin. Zadnja informacija je, da bo poškodovanega Igorja Žabića zamenjal Vid Poteko.

Komentarji: