Sijajna novica z Dunaja: Celje in Krim v osmini finala

Kot strela z jasnega je prišlo sporočilo EHF, da bo prav vseh 16 ekip v obeh elitnih tekmovanjih nastopilo v izločilnih bojih.
Fotografija: Celjani bodo po sedmih letih nastopili v osmini finala. FOTO: Ronald Gorsic/Cropix
Odpri galerijo
Celjani bodo po sedmih letih nastopili v osmini finala. FOTO: Ronald Gorsic/Cropix

Oba slovenska paradna rokometna kluba, Celje Pivovarna Laško in Krim Mercator, bosta nastopila v osmini finala lige prvakov. S sedeža EHF so namreč sporočili, da zaradi prestavljeih in neodigranih tekem ob pandemiji covida-19 redni del sezoni ni v celoti regularen, zato bo vseh 16 klubov pomladi sodelovalo v izločilnih bojih.

To je odlična novica za Celje in Krim, ki se jima je preboj iz skupin vse bolj odmikal, čeprav so oboji še imeli nekaj možnosti za osvojitev šestega mesta. Za Celjane je to poprava krivice, saj so si lani po šestih letih priigrali napredovanje, vendar tekmi s Kielcami med prvim valom pandemije nista bili odigrani.



Celje ta čas zaseda šesto mesto v skupini B, vendar ima Nantes dve tekmi manj in bi ga lahko prehitel. Če bodo pivovarji sedmi, se bodo v osmini finala merili z drugouvrščeno ekipo skupine A. To je trenutno Flensburg, a Kielce imajo isto število točk. Če bo Celje šesto, se lahko pomeri z Meškovom, PSG ali Portom. Podobna je situacija pri Krimu, ki je sedmi v skupini A. Drugi v skupini B je evropski prvak Györ, ki pa zaostaja za točko za CSKA Moskva, s katerim se bo še pomeril. 



Kot so pojasnili na EHF, so se za ta korak odločili, ker ne bi mogli pravočasno izvesti vseh neodigranih ali prestavljenih tekem.
V pojasnilu na spletni strani zveze so zapisali, da so se, ker se bliža vrhunec sezone in zmanjkuje časa za iskanje rezervnih terminov, odločili za to možnost, ki naj bi na najbolj pošten način omogočila dokončanje tekmovanj.

Rok Plankelj je pozdravil odločitev EHF. FOTO: Leon Vidic
Rok Plankelj je pozdravil odločitev EHF. FOTO: Leon Vidic
»Ne bom skrival veselja ob tej novici. Sicer smo želeli priti naprej po redni poti, forma nas je navdajala z optimizmom. Vseeno pa je to olajšanje. Veselimo se tekem na izpadanje. Upam, da bomo spomladi že lahko igrali pred navijači, ki jih zelo pogrešamo,« se je nasmeh na obraz prikradel celjskemu direktorju Roku Planklju na dan, ko je podpisal triletno pogodbo z občasnim slovenskim reprezentantom Aleksom Vlahom.

Krimovke se bodo borile za najvišja mesta. FOTO: RK Krim
Krimovke se bodo borile za najvišja mesta. FOTO: RK Krim


Podlago za registriranje izidov ima EHF v odločitvi izvršnega odbora zveze iz lanskega decembra, ki je takrat že predvidel možnost takšne odločitve. Zaradi današnje odločitve pa je EHF tudi spremenila sistem izločilnega dela v obeh najmočnejših klubskih tekmovanjih. Po novem bodo tako v izločilne boje napredovale vse ekipe iz obeh skupin tako v ligi prvakov kot ligi prvakinj, nato pa bodo sledili boji po sistemu 1-8, 2-7, 3-6 in 4-5 z ekipami iz druge skupine.

Deja Ivanović sestavlja še močnejšo ekipo za naslednjo sezono. FOTO: Leon Vidic
Deja Ivanović sestavlja še močnejšo ekipo za naslednjo sezono. FOTO: Leon Vidic
Podobno je bilo vzdušje v Krimu Mercatorju, ki se mu je play-off za četrtfinale vse bolj izmikal. Še zlasti, ko so z EHF sporočili, da so neodigrano tekmo z Esbjergom za zeleno mizo registrirali z 10:0 za dansko ekipo. »Prva novica nas je razočarala, čeprav smo jo potihem pričakovali, druga pa je bila zelo dobra. Velik plus za EHF, da gremo vsi v končnico, v kateri je vse mogoče,« je povedala športna direktorica Deja Ivanović.
 

V Celju Madžari, v Ljubljani Norvežanke


Celjani bodo sicer jutri gostili Veszprem, Ljubljančanke pa v soboto Kristiansand. Neodigrana tekme Krima proti Esbjergu je bila sicer za zeleno mizo registrirana z 0:10 za dansko ekipo.

Odločitev EHF pa se ne nanaša na evropsko ligo, v kateri slovenske barve zastopa Trimo Trebnje.

Komentarji: